Putkiasentajat kotiutuivat Suomeen
Juha-Ville Mäkinen
Putkiasentaja on Suomessa edelleen melko uusi ammatti. Ensimmäiset havainnot putkiasentajista tehtiin viime vuosisadan alussa. Meillä ammattiryhmän edustajia oli aluksi vain suurissa kaupungeissa.
Alkujaan käsitys putkiasentajasta tiettynä ammattina saapui meille Saksasta ja muista saksankielisistä osista Eurooppaa. Olosuhteet Suomessa kuitenkin poikkesivat Keski-Eurooppaan verrattuna. Ymmärrys putkiasentajasta ja ammatissa vaadittavista taidoista ja ominaisuuksista muuntui meille sopivammiksi. Jo 1930-luvulla käsitys putkiasentajasta oli selvästi suomalaistunut.
Putkiasentajan ammatin syntyminen Suomeen liittyi suoraan 1800-luvun loppuvuosien jälkeen yleistyneisiin kunnallisiin vesihuoltojärjestelmiin. Aluksi suurissa kaupungeissa rakennetut järjestelmät vaativat rakentajiltaan useita sellaisia taitoja, joita aiemmat ammattiryhmät eivät hallinneet. Nämä katujen alle rakennettavat järjestelmät tietysti poikkeavat paljon rakennusten sisäpuolelle rakennettavista putkiverkostoista. Pian jätevedet saatiin johdettua kunnalliseen viemäriin, ja talouskäyttöön sopivaa vettä alkoi saada omalta kadulta. Syntyi tarve asentaa myös rakennusten sisälle putkiverkostoja. Tätä varten tarvittiin toisenlaisiin töihin kykenevä putkiasentaja. Toimenkuvaan liitettiin nopeasti rakennusten lämmitysjärjestelmien asentaminen. Putkiasentajien ammattikunnan yleistymiseen vaikutti suuresti myös se, että asennuspalveluja tarjoavia yrityksiä perustettiin kaupunkeihin.
Yhteiskunta murroksessa
Putkiasentajien ammatin syntyminen ja muovautuminen Suomessa tapahtui aikana, jolloin yhteiskunta koki rajuja muutoksia. Kansakunta itsenäistyi ja taloudessa tapahtui isoja rakennemuutoksia. Tilanne edellytti uudistumista. Putkiasentajien kouluttamiseksi ei ollut vanhoja malleja, joihin uuden ammatin oppiminen olisi voitu liittää. Vielä 1800-luvun loppupuoliskolle saakka Suomi oli maatalousvaltainen yhteiskunta. Työvoima maatilan töihin tuli lähistöltä. Pojat ja tytöt oppivat työnsä jo lapsesta asti aikuisten toimintaa seuraamalla.
Kaupunkien käsityöläiset olivat kouluttaneet tarvitsemansa uuden työvoiman vanhalla oppipoika-kisälli-järjestelmällä. Teollisuuden lisääntyessä syntyi tarve kouluttaa suurempia joukkoja ja luoda yritysten tarvitsemaa työvoimaa. Nyt tarvittiin erityistä osaamista jo ennen työn aloittamista. Koulutus vaikutti vahvasti myös ammatti-identiteettiin, koska sitä ei ollut muodostunut aikaisemmin.
Samaan aikaan rakentamisessakin tapahtui kaupungistumisen takia muutoksia, jotka loivat uusia ammatteja, joihin tullakseen oli osattava vähintään perusasiat. Teollistuminen aiheutti myös paljon muuttoliikettä kaupunkeihin. Niinpä Helsingissäkin oltiin huolissaan kaupunkiin muuttavan työväenluokan sivistyksellisestä tilasta. Tuon aikaisissa kaupungin hallinnon pöytäkirjoissa kerrotaan, että monet vaipuivat juoppouteen ja muuhun siveettömyyteen. Erityistä huolta kannettiin jo silloin nuorista pojista, jotka ikänsä puolesta eivät vielä päässeet ansiotyöhön. Eräänä ratkaisuna edellisiin haasteisiin luotiin ammattikoulu. Ensimmäisenä Suomessa aloitti toimintansa Helsingin poikain valmistava ammattikoulu syksyllä 1899.
Koulussa opittiin putkiasentajan ammatissa tarvittavia taitoja. Eräs tärkeä asia, joka myös alkoi kehittyä koulussa, oli ammatti-identiteetti. Putkiasentajaan liittyvän mielikuvan muovaantuminen onkin vahvasti sidoksissa ammatillisen koulutuksen kehittymiseen. Putkiasentajista alkoi muodostua oma ryhmänsä, johon kuuluvilta odotettiin työssä vaadittavien taitojen lisäksi myös muita yhdistäviä ominaisuuksia, jopa tiettyjä käyttäytymismalleja. Monet muistavat vieläkin 1970-luvulta Leo Lastumäen sketsihahmon, joka muovasi pitkään mielikuvaa putkiasentajasta. Vuosien kuluessa mielikuva on toki muuttunut, vaikka alan ammattilaiset tuntuvat olevat siitä ylpeitä. Se, mikä ei ole juuri muuttunut, on sukupuolten välinen jakauma. Aikoinaan ei pidetty mahdollisena, että naiset ryhtyisivät putkiasentajiksi. Nykyään sitä pidettäisiin hyvänä, mutta naisia hakeutuu edelleenkin alan koulutukseen hyvin vähän.
Koulutus luo oman ammatti-identiteetin
Putkiasentajan oman identiteetin syntymisessä oli ratkaisevan tärkeää omalle alalle suuntaava koulutus. Se muovasi yhdessä työnteon vaatimusten ja työympäristön kanssa käsitystä siitä, minkälainen putkiasentajan tulisi olla. Putkiasentajalle oli kehittynyt jo 1930-luvulla selkeät tunnusmerkit, joiden avulla se oli yksiselitteisesti tunnistettavissa. Asennustyö oli raskasta, tavaroiden siirtelyyn ja paikallaan pitämiseen tarvittiin paljon voimaa. Olikin luontevaa, että putkiasentaja oli suurikokoinen ja vahva. Hän oli myös itsenäiseen työntekoon kykenevä. Putkiasentajia liikkui isoillakin työmailla vain pienissä ryhmissä. Putkiasentajat myös vastasivat itse työn lopputuloksesta. Suomessa ei ollut mahdollisuuksia osoittaa heille työnjohtajaa antamaan välittömiä määräyksiä työsuoritteisiin liittyen. Se edellytti piirustusten lukutaitoa ja kykyä suunnitella asennustyön etenemistä. Teorian osalta vaadittiin hyvää ymmärrystä muun muassa valuraudan ja lyijyn ominaisuuksista. Työssä edellytettiin myös vahvaa kädenosaamista, järeät putket piti osata kierteyttää tai hitsata. Suunnanmuutokset tehtiin usein hiekkatäytöllä tai rypyttämällä. Kaikki tämä oli muille rakennusalan ammattiryhmille täysin tuntematonta, mikä osaltaan vahvisti putkiasentajien identiteetin lujittumista.
Ennen toista maailmansotaa putkiasentajia tarvittiin pääsääntöisesti vain isommissa kaupungeissamme. Taloihin toki rakennettiin vesi- ja viemärijärjestelmiä, mutta kustannusten takia ne eivät vielä olleet suurten kansanryhmien saavutettavissa. Järjestelmät rakennettiin vielä paikan päällä, ja työssä tarvittiin paljon suunnittelua ja osien valmistamista. Harjaantunut silmä ja kädentaito määrittivät pitkälti ammattilaisen. Sosiaaliset taidot tai tehokas ajankäyttö eivät vielä olleet vaatimuslistan kärjessä. Muutos oli kuitenkin tulossa sotien jälkeen muuttuvien olosuhteiden takia.
Sodan jälkeen tulee muutosten aika
Vuonna 1943 kauppa- ja teollisuusministeriössä suunniteltiin jo sodanjälkeistä aikaa. Tuolloin ministeriön alainen ammattikasvatusneuvosto teki suunnitelmia ammattitaitoisen työvoiman kouluttamiseksi. Neuvostossa nähtiin, että ammattitaitoista työvoimaa tarvittaisiin jälleenrakentamisessa sodan jälkeen. Toisaalta sodasta palaaville miehille tarvittiin työpaikkoja rauhanajan yhteiskunnassa. Rakentaminen oli tärkeää, olihan nyt nopeasti pystyttävä asuttamaan sodan takia siirtymään joutuneet perheet ja toisaalta maalta kaupunkeihin siirtyvä väestö. Syntyi malli lyhytkestoisesta ammattiin valmentamisesta, jota annettiin erityisissä kurssikeskuksissa. Ammatillinen aikuiskoulutus oli syntynyt. Myös vaatimus yhteistyöstä työelämän edustajien kanssa vakiintui.
Rakennuksia tuli saada nopeasti käyttöön, ja niissä painottui käytännöllisyys. Rakentaminen alkoi muuttua yhä enemmän teolliseksi. Enää ei ollut aikaa tehdä rakennuksista uniikkeja tai koristeellisia. Ratkaisut olivat yksinkertaisia ja nopeita asentaa. Uusiin rakennuksiin, myös vuokrataloihin, alettiin rakentaa poikkeuksetta vesi- ja viemärijärjestelmiä sekä vesikiertoisia keskuslämmitysjärjestelmiä. Ihmiset alkoivat pitää jo itsestäänselvänä, että heillä on käytössään vesivessat ja talousvesi. Suurten maan sisäisten muuttoliikkeiden takia aluerakentaminen alkoi yleistyä. Nyt rakennettiin kokonaan uusia asuinalueita ja nähtiin ennätyksellisen suuria asuintaloja. Tuotannossa alettiin osata toistaminen ja esivalmistus. Samalla syntyi todellinen markkina LVI-alan ja rakennusteollisuuden tuotteille.
Olosuhteet putkiasennuksessakin muuttuivat ja uusia taitoja oli opittava. Teolliset ratkaisut alkoivat yleistyä ja nopeuttaa asennusta. Isommissa rakennuksissa voitiin tehdä rinnakkain asennuksia, esimerkiksi eri rapuissa saattoi olla omat asennusryhmänsä. Kaikki tämä muutti putkiasentajalta vaadittavia valmiuksia. Teknisessä mielessä he olivat edelleen metallimiehiä, joilta vaadittiin jonkin verran rakennusteknistä osaamista. Mutta nyt tuli mukaan työryhmän jäsenenä toimiminen ja pysyvämpi työnjohto. Putkiasentajan itsenäisyys työhön liittyvissä päätöksissä kaventui. Putkiasentajienkin piti osata toimia osana tuotantokoneistoa ja olla johdettavana. Työmaille olivat tulleet aikataulut, joita oli seurattava ja tarkat asennusohjeet, joiden mukaan oli toimittava.
Elinkeinorakenteen muutokset tulevat
Sotien jälkeen Suomen elinkeinopoliittinen linja muuttui maa- ja metsätalouteen painottuneelta linjalta monipuolisemmaksi. Kansalaisten elintaso nousi, ja elinkeinorakenne muuttui nopeasti. Muutokset näkyivät myös työelämässä ja eri aloilla vaadittavassa ammattiosaamisessa. Seuraava iso ammatillisen koulutuksen lakimuutos vuosina 1958–1959 pyrki huomioimaan nämä paineet. Uudet lait saatiin säädettyä tavallaan viime hetkellä. Sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat alkoivat tulla kansakoulun jälkeiseen kouluikään juuri tuolloin. Sodan aikana tapahtuneen jyrkän syntyvyyden vähenemisen jälkeen syntyvyys kasvoi ennätyslukemiin sodan jälkeen. Vauvabuumi oli jatkunut aina vuoteen 1949 saakka. Yhteiskuntaan tuli siis paljon nuorta voimaa, joka oli tietysti hyvä asia, koska elinkeinoelämä tarvitsi paljon uusia työntekijöitä. Heidät piti kuitenkin kouluttaa ammattiin ja myös huolehtia heidän kasvattamisestaan yhteiskuntakelpoisiksi kansalaisiksi.
Putkiasentajille 1960- ja 1970-luvut olivat kiireistä aikaa. Lähiörakentaminen oli kuumimmillaan ja elementtirakentaminen yleistyi. Nyt putkiasentajienkin oli sopeuduttava työskentelemään teollisessa mittakaavassa. Isojen rakennusliikkeiden rakentaessa suuria lähiöitä myös putkimiehiä tarvittiin paljon. Työntekopaikka pysyi pidempään samana, mikä korosti sosiaalisten taitojen tarvetta. Työtä tehdessään putkimiehet olivat edelleen melko itsenäisiä, vaikka määräykset olivat yleistyneet ja suunnitelmat tarkentuneet. Työnjohto ei ollut aina paikalla, eikä asennustyössä useinkaan tarvittu muita ammattiryhmiä. Järjestelmien kehittymisen takia metallialaan liittyvien kädentaitojen tarve pieneni. Valmiiden järjestelmien yleistyessä LVI-järjestelmien rakentamisessa alkoi korostua eri osien yhteen liittäminen. Nyt painottuivat järjestelmien toiminnan ymmärtäminen ja niiden toiminnan huomioiminen asennuksen aikana. Termostaattiset patteriventtiilit, vesivirtojen säätäminen ja automatiikka yleistyivät.
Nykyaikainen ammattikoulu syntyy
Vuonna 1958 säädetyn lain mukaan ammattioppilaitoksilla tarkoitettiin kauppa- ja teollisuusministeriön alaisia muun muassa teollisuuden ja rakennustoiminnan perustavaa ammattiopetusta antavia kouluja ja opistoja. Ammattikoulu oli tarkoitettu nuorille oppilaille, ja se toimi päiväkouluna. Oppilailta ei vaadittu aikaisempaa työkokemusta. Koulutukseen sisältyi teoriaopintoja, työnopetusta koulun työsaleissa ja mahdollisesti työharjoittelua tai koulun tekemiä asiakastöitä. Koulutus oli keskusjohtoista ja kaikille kouluille toimitettiin velvoittavat opetussuunnitelmat.
Alla on esitetty kauppa- ja teollisuusministeriön hyväksymät metallityöosaston putkiasentajien opetuksen viikkotuntimäärät kaksivuotisilla opintolinjoilla:
Asiakastyöt ja työpaikoilla tapahtuva harjoittelu herättivät monenlaisia mielipiteitä. Niitä ei aina katsottu hyvällä. Esimerkiksi Sähköalan työntekijäin liitto epäili, että asiakastöiden tekeminen ammattikouluissa aiheuttaisi alueellista sähkömiesten työttömyyttä. Liitto vaatikin muutoksia töiden hinnoitteluun ja töiden vähentämistä. Työnantajat puolestaan ehdottivat, että koulujen pitäisi maksaa työnantajalle opiskelijan ohjaamisesta.
Tällaisten vaateiden esittäminen vaihteli alueittain ja koski eri ammattialoja eri tavoilla. LVI-alalla ei juuri tällaista keskustelua käyty. Suuremmilla paikkakunnilla työmaat olivat niin isoja, ettei koulu voinut niillä toimia. Toisaalta kuluttajille tehdyt asiakastyöt kestivät kouluilta niin kauan, että niiden teettäminen vaati tilaajaltakin harrastuneisuutta, eikä muodostanut uhkaa edes paikkakunnan pienille LVI-yrityksille.
Keskusjohtoisuudesta luovutaan
Keskustelu ammattikoulujen ja työelämän yhteistyöstä jatkui 1980-luvulla. Yhteistyötä lisäämään oli perustettu ammattikoulujen yhteyteen työnantajien, työntekijöiden ja koulujen yhteisiä neuvottelukuntia. Säädöksissä niiden tehtäviksi määriteltiin alan kehityksen seuraaminen, koulutuksen kehittäminen, osallistuminen työkokeiden arvosteluun sekä pyydettyjen lausuntojen antaminen. Alettiin ajatella, että paikalliset toimijat osaisivat huomioida paikalliset olosuhteet ja tarpeet Helsingin virkamiehiä paremmin. Toisaalta rakennusalalla ajateltiin myös, että toimijoiden kohtelu saattaa eriarvoistua. Edelleen tuntuu oudolta, että rakennusvalvonnat saattavat tehdä samaan lainkohtaan perustuvat päätökset toisistaan poiketen.
1980-luvulla Suomi vaurastui ja saavutti oikeastaan ensimmäistä kertaa sellaisen elintason, joka mahdollisti kansalaisille vapauden valita koulutuksensa ja työuransa. Sama vapauden tavoittelu alkoi näkyä yleisesti mielipiteissä, ja myös julkista hallintoa alettiin hajauttaa. Tarkoituksena oli luoda lähellä oleva hallinto ja julkisten palvelujen tuotanto. Tähän liittyi myös ammatillisen koulutuksen uudistus, jossa luovuttiin keskusjohtoisista opetuksen suunnittelusta ja opetusohjelmista. Uuden järjestyksen mukaan koulutuksen ylläpitäjä eli kunta tai kuntayhtymä päättäisi itse omistamiensa koulujen opetussuunnitelmista. Tutkinnon rakenne ja oppimistavoitteet annettiin vielä valtakunnallisena määräyksenä.
LVI-ala sai nyt ensimmäistä kertaa oman tutkinnon. LVI-alan perustutkinto tuli voimaan syksyllä 1986 alkaneissa koulutuksissa. Putkiasentajienkin koulutus tunnustettiin viimeinkin osaksi virallista työelämän lajien kirjoa, eikä sen tarvinnut enää lymytä metallityöosaston yhtenä kummajaisena. Eikä siinä vielä tarpeeksi, uudessa tutkinnossa julistettiin syntyneeksi omana koulutusohjelmanaan kokonaan uusi ammattiryhmä. Putkiasentaja oli saanut vierelleen ilmastointiasentajan.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design