Putkiremonttibarometri: Osa taloyhtiöistä ei saa lainaa välttämättömään putkiremonttiin – “Kyse yhteiskunnallisesti merkittävästä ongelmasta”

Kiristynyt taloustilanne vaikeuttaa putkiremonttien toteuttamista, kertoo Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri 2023. Tilanne on ongelmallinen erityisesti muuttotappiopaikkakunnilla. Isännöintiliiton mukaan Suomeen tarvitaan toimiva malli taloyhtiön hallittuun alasajoon.

Putkiremonttibarometrin mukaan lainarahoituksen saanti isoille korjaushankkeille on osalle taloyhtiöistä hankalaa. Erityisesti muuttotappiopaikkakunnilla osa taloyhtiöistä on vaikeassa tilanteessa. Noin joka kymmenes vastaaja raportoi, että heidän hallinnoimissaan kohteissa on jäänyt putkiremontteja toteutumatta rahoitusvaikeuksien takia. Niin ikään 9 %:lla vastaajista on asiakastaloyhtiöitä, joissa kiinteistön alasajo on ajankohtaista.

  • Putkiremontti on kiinteistön kunnossapidon näkökulmasta taloyhtiön merkittävin yksittäinen korjaushanke, jolle pitää alkaa suunnitella hyvissä ajoin oikeaa ajankohtaa kunnossapitotarveselvityksiä, pitkän tähtäimen selvityksiä ja putkiston kuntotutkimuksia hyödyntäen. Fakta on kuitenkin se, ettei tämä puhe ole kaikille taloyhtiöille relevanttia. Osa taloyhtiöistä tässä maassa on rakennemuutoksen ja demografisen kehityksen näkökulmasta siinä asemassa, että niiden seuraavan merkittävän hankkeen pitäisi pikemminkin olla kiinteistön hallittu alasajo, Isännöintiliiton tietoasiantuntija Olli Rekonen sanoo.

Rekosen mukaan taloyhtiön hallittu alasajo voisi olla viisas ratkaisu erityisesti muuttotappiopaikkakunnilla, joissa taloyhtiöiden rahoitusvaikeudet ovat suurimpia.

Rahoitusratkaisuissa voidaan joutua luovimaan

Niissäkin tapauksissa, joissa putkiremontti on taloudellisesti kyetty viemään läpi, prosessi ei aina ole ollut yksioikoinen. Hankkeissa on useita sellaisia, joissa remontin rahoittamiseksi on taloyhtiölainan lisäksi tarvittu osakkaiden henkilökohtaisia lainoja tai rahoitusta tai jouduttu rahoituksen saatavuudesta johtuvista syistä tekemään pienempi ja kustannuksiltaan alhaisempi remontti kuin alun perin oli suunniteltu. Lisäksi 13 %:ssa putkiremonttihankkeita on jouduttu rahoituksen saamiseksi tekemään lisäselvityksiä rahoituksen hakemisen jälkeen.

Jopa 35 % putkiremonteista jää myös ainoastaan yhdeltä pankilta saadun rahoitustarjouksen varaan, vaikka hankkeissa haetaan keskimäärin rahoitusta kolmelta pankilta. Reilu puolet vastaajista näkee, että pankit ovat kiristäneet rahoitusehtoja remonttilainoille edellisen 12 kuukauden aikana. Tilanne ei siis putkiremonttien rahoittamisen osalta ole helppo.

  •  Asuntomarkkinoiden eriytyminen näkyy tässäkin. Rahoituksen saaminen ja sen kautta esimerkiksi putkiremontin käynnistäminen on huomattavasti helpompaa kasvukeskuksissa kuin muuttotappiopaikkakunnilla, Rekonen sanoo.

Barometri ennakoi remonttihintojen nousun hidastuvan

Tilastokeskuksen  korjausrakentamisen hintaindikaattori osoittaa, että putkiremonttiurakoidenkin hinnat ovat viimeisen vuoden aikana nousseet 11,7 %. Putkiremonttibarometrin vastaajat arvioivat, että nousutahti tulee rauhoittumaan seuraavan 12 kuukauden aikana.

Putkiremonttibarometrin tulokset 2023

Lähde ja lisätietoja: Isännöintiliitto

11.5.2023