Putkistoissa on nyt pöhinää – ja palvelua

Puheet LVI-asennuksesta palvelutoimialana ovat realisoitumassa. On koettu kahden viikon putkiremppa ja lanseerattu digitaalisia ratkaisuja projektin hallintaan ja asiakasviestintään. Muutokseen sisältyy aina mahdollisuuksia, ja parhaimmillaan ne ovat asiakkaiden tarpeiden mukaisia palveluita.

LVI-asennusala on muutoksen tiellä. Oikeaan osoitteeseen ja lopputulokseen päästäkseen sitä kannattaa hieman opastaa. Juuri nyt asiakkaalla onkin loistava tilaisuus osallistua muutokseen ja tulevien palvelujen muotoiluun. Alan toimijat ovat avoimia uusille ideoille ja ymmärrys palvelutuotannosta kasvaa koko ajan. Keskusteluyhteys on avautunut. Nyt on aika hakea ratkaisuja, joilla voidaan tuottaa selvää ja mitattavaa lisäarvoa.

Koulutuksella on vankka rooli muutoksen hallinnassa. Jo nyt – ja varsinkin tulevaisuudessa – kiinteistöjohtamisessa ja LVI-asennuspalvelujen tuotannossa tarvitaan tekniikan osaajia, jotka ymmärtävät palvelutuotannon perusteet. Insinöörikoulutuksen sisältöjä on laajennettava palvelumuotoilun suuntaan. Tämä silläkin uhalla, että jotakin perinteisinä pidettyjä insinöörikoulutuksen osa-alueita olisi supistettava. Perinteitä kunnioittaen, mutta tulevaisuutta rakentaen.

Muutosten tahdissa pysyy kulkemalla asiakkaiden kanssa. Pysyvät muutokset ovat parannuksia, joilla tuotetaan asiakkaalle lisäarvoa. Jos reitti tai määränpää on hukassa, kannattaa kuunnella sitä, joka tuntee ne. Asiakasta.


Juha-Ville Mäkinen, eritysasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry