Rasva tukkii muutakin kuin verisuonia

Joulun lähestyessä ohjelmassa on perinteinen kinkun paisto-operaatio. Tähän idylliin mahtuu valitettavasti myös ei toivottuja ilmiöitä. Kinkun paistorasva nimittäin aiheuttaa ongelmia viemäreissä.

– Lämpimänä rasva on juoksevaa ja juhlatunnelmassa harvoin tulee mieleen, että jäähtyessään se muuttuu tahmaiseksi ja lopulta jämähtää viemäriputkien sisäpinnalle. Edes veden laskeminen rasvan kanssa tai jälkeen ei auta, koska kinkun rasvat liukenevat huonosti veteen. Itse asiassa kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Viemäri on tarkoitettu pesuvesien poisjohtamiseen eikä sitä pidä sekoittaa roska-astiaan, vaikka rasvan tapauksessa olisikin suuri houkutus laskea se viemäriin. Rasvan kannattaa antaa ensin jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa. Sen jälkeen rasva on helppo siirtää esimerkiksi biojäteastiaan.

Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, niin parasta on kutsua apuun LVI-alan ammattilainen. Varsinkin kerrostalojen ns. keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on useimmiten tukkeutunut pitkältä matkalta.

– Tällöin omat konstit ovat vähissä ja talonmiehen vaijerirassi auttamattoman lyhyt. Viemärin avaus voi olla asukkaille epämiellyttävä toimenpide ja on kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti, Mäkinen toteaa.