RT: Rakentamisen loiva luisu jatkuu

Tänä vuonna rakentaminen jatkaa supistumistaan 3 % verran. Rakentaminen on vähentynyt jo kuuden peräkkäisen vuosineljänneksen ajan. Rakennusteollisuus RT ennakoi syksyn suhdannekatsauksessaan, että rakentaminen pysyy vielä ensi vuodenkin miinuksella.

Talonrakennustöitä arvioidaan aloitettavan kuluvana vuonna yhteensä 31 miljoonan kuutiometrin edestä eli 6 % vähemmän kuin edellisvuonna. Taso on alempi kuin vuoden 2009 taantumassa. Ensi vuoden aloitusmäärien odotetaan pysyvän suurin piirtein ennallaan.

–  Uudisrakentamisen aloitukset ovat vajonneet edellisen taantuman pohjalukemiin. Erotuksena on se, että vuoden 2009 pudotus oli äkillinen, kun taas nyt on luisuttu alaspäin vähitellen. Lisäksi tällä kertaa kerrostaloasuntojen aloitukset ovat pysyneet kohtuullisella tasolla, kun taas liike- ja toimistorakentamiseen on tullut isompi lovi. Kokonaisuutena näin alhaisella tasolla on viimeksi oltu suuren laman jälkimainingeissa vuonna 1998, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja, Ruduksen toimitusjohtaja Lauri Kivekäs kuvailee.

Vuokra-asuntotuotantoon odotetaan vetoapua valtiolta

Uusien asuntojen aloitukset supistuvat 27 000:een tänä vuonna, sillä vapaarahoitteinen asuntokysyntä on kärsinyt talousepävarmuuksista. Viime vuosina perustettujen uusien asuntorahastojen merkitys on lisääntynyt asuntokaupassa, ja ne ovat korvanneet osittain kotitalouksien vähentynyttä kysyntää. Omakotitalojen aloitusten ennakoidaan supistuvan 8 500:een, joka on poikkeuksellisen pieni määrä.

Pankkien kiristynyt luottopolitiikka on aiheuttanut sumaa asunnonvaihtoketjussa. Syksyllä tilanne on muuttunut hieman parempaan suuntaan, ja pankkien välinen kilpailu on jo hieman kiristynyt. Lainamarginaalien nousu on myös pysähtynyt. Ensi vuonna asuntojen aloitusmääriin ei odoteta suuria muutoksia. Asuntorakentajat ovat ainakin tällä hetkellä melko luottavaisia ensi vuoden omistusasuntotuotannon suhteen.

Valtion tukema asuntotuotanto yltänee 7 000 asuntoon tänä vuonna. Hallituksen kehys- ja budjettiriihessä päätettiin maaliskuussa lisätoimista, joilla normaalien vuokra-asuntojen tuotantoa pyritään lisäämään. Huhtikuusta 2013 alkaen voimassa ovat olleet muun muassa käynnistysavustukset Helsingin seudulle sekä omavastuukoron lasku yhteen prosenttiin.

”Ratkaisevassa roolissa ensi vuonna on uuden, 20 vuoden korkotukimallin käyttöönotto, jonka valmistelu on parhaillaan käynnissä. Jotta malli todella saisi hankkeita liikkeelle, sen pitää tarjota vuokra-asuntoja omistaville ja rakennuttaville tahoille riittävän vahvoja kannustimia. Esimerkiksi arvonnousu tulisi sallia. Rakentajilla olisi kyllä kapasiteettia vapaana, ja asunnoille on yhä kasvava tarve”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

Katso suhdannekatsaus kokonaisuudessaan RT:n sivuilta 

Lisätietoja
Bo Salmén, Rakennusteollisuus RT, pääekonomisti, p. 050 553 7175
Merja Vuoripuro, johtaja (viestintä ja suhdanteet), p. 040 587 2642