RT: Koronakriisi tuplaa rakentamisen hidastumisen

Asuntoaloitukset vähenevät tänä vuonna yli neljänneksellä. Myös toimitilarakentaminen on supistumassa voimakkaasti, kun koronakriisi heikentää investointimahdollisuuksia. Julkisenkin sektorin investoinnit uhkaavat vähentyä.

Rakennusteollisuus RT ennakoi rakentamisen vähenevän tänä vuonna viitisen prosenttia ja ensi vuonna noin neljä prosenttia. Suuntaus on kaikissa rakentamisen lajeissa laskeva. Rakentamisen työllisyys voi supistua pahimmillaan lähes 20 000 työllisellä.

Vaikka yleisen taloustilanteen heikkeneminen heijastuu rakentamiseen viiveellä, näkymät ovat synkentyneet nopeasti. Koronakriisi osuu rakentamisen kiivaimpaan kevätsesonkiin. Tilaajat siirtävät hankkeitaan, ja kriisi näkyy tuotannossa syksystä alkaen.

Asuntoaloitukset jäävät alle uusien asuntojen tarpeen

Vapaarahoitteisen kerrostalorakentamisen vähenemisen vuoksi asuntoaloitusten määrä on pudonnut kevään aikana alle pitkän aikavälin vuotuisen asuntotuotantotarpeen. Tänä vuonna asuntoaloituksia ennakoidaan kertyvän yhteensä noin 28 000, kun vielä viime vuonna niitä oli lähes 40 000. Ensi vuonna pudotus jatkuu, elleivät markkinat elvy tai ellei niitä elvytetä.

RT:n asuntotuotantokyselyyn vastanneiden yritysten arvio tämän vuoden asuntoaloituksistaan on kutistunut peräti 25 prosenttia koronakriisiä edeltävään aikaan verrattuna.

  • Loronakriisi vähentää asuntojen tarjontaa, muttei niiden tarvetta. Asuntotuotannon hidastuminen vaikeuttaa talouden toipumista ja koskettaa koko yhteiskuntaa taloudellisesti ja sosiaalisesti, Rakennusteollisuus RT ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.

Positiivisimmankin ennusteen mukaan Suomen talous yltää lähivuosina hitaan kasvun uralle, ja rakentaminen hiipuu matalalle tasolle. Valtio voi tukea talouden kestävää elpymistä vauhdittamalla välttämättömiä investointeja etenkin infrahankkeisiin ja tukemalla asuntorakentamista sekä energiaremontteja. Rakentaminen on kotimarkkinapainotteista ja työvoimavaltaista.

  • Suomen talous on jälleenrakennettava kriisin jälkeen. Poliittinen päätöksentekokyky on toipumisen ydinkysymys. Ennakoivilla ja nopeilla elvytystoimilla voidaan estää rakentamisen pitkäaikainen taantuma ja suurtyöttömyys, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell arvioi.

Lisätietoja ja esitysaineisto RT:n sivuilta