RT:n asuntotuotantokysely: Suurin epävarmuus on jo takana

Rakennusteollisuus RT:n asuntotuotantokyselyn mukaan asuntotuotanto supistuu ja keskittyy yhä tiiviimmin kasvukeskuksiin. Rakennusinvestointien siirtyminen ja peruminen voi pitkittää heikkoa suhdannetta.

  • Asuntorakentajat arvioivat asuntomarkkinoiden alkavan toipua kuluvan vuoden aikana. Se pitää odotukset asuntotuotannosta edelleen kohtuullisella tasolla. Näkymää tukee myynnissä olevien uusien asuntojen vähäinen määrä, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.

Toteutuneiden asuntoaloitusten määrä jäi viime vuonna alle sen, mitä yritykset vielä syys−lokakuussa toteutetussa RT:n edellisessä kyselyssä arvioivat. Tämä kertoo aloitusten voimakkaasta vähenemisestä viime vuoden lopulla. Siirtyneitä hankkeita aloitetaan tänä vuonna, mikäli taloustilanne sen sallii.

Yritysten arvioiden mukaan nyt ollaan suhdanteen pohjalla. Rakennuskustannusten nousuvauhti on hidastunut selvästi, mutta kustannusnousu on silti edelleen ylivoimaisesti suurin asuntotuotannon este. Riittämätön kysyntä on noussut pitkästä aikaa merkittäväksi tuotantoa haittaavaksi tekijäksi.

  • Asuntorakentamisen näkymät ovat edelleen epävarmat. Kysynnän ja kannattavuuden yhtäaikainen lasku haittaa tuotantoa.

Kasvukolmio on nimensä veroinen

Historiaan nähden asuntotuotanto on edelleen hyvällä tasolla ja valmistuneiden myymättömien asuntojen määrä matalalla. Asuntoaloitukset painottuvat kuluvana vuonna vahvasti Helsingin, Tampereen ja Turun muodostaman kasvukolmion alueelle.

Kolmikon osuus asuntotuotannosta nousee viime vuoden notkahduksen jälkeen selvästi, ja on 81 prosenttia kuluvan vuoden asuntoaloituksista. Helsingin seudun osuus asuntotuotannosta nousee 50 prosenttiin ja Tampereen 19 prosenttiin. Turun osuus pysyy 12 prosentissa.

Myös Oulun, Jyväskylän ja Kuopion osuudet pysyvät ennallaan. Kasvukeskusten ulkopuolella asuntoaloitusten määrä pienenee voimakkaasti.

Asuntotuotantokysely tehdään kolmesti vuodessa Talonrakennusteollisuuden jäsenyrityksille. Vastaajajoukossa ovat mukana Suomen suurimmat asuntorakentajat ja joukko pienempiä.

Asuntotuotantokysely yhteenvetoaineisto talvi 2023

Lue myös miten Ukrainan sota vaikuttaa rakennusalan yrityksiin.

RT toteuttaa Asuntotuotantokyselyn kolmesti vuodessa Talonrakennusteollisuuden jäsenyrityksille. Vastaajajoukossa ovat mukana Suomen suurimmat asuntorakentajat ja joukko pienempiä.

Lähde ja lisätietoja: Rakennusteollisuus RT