Seuraavat sata vuotta
Jari Syrjälä
Vuonna 1922 vast´ikään itsenäistynyt ja sisällissodan kokenut Suomi oli hyvin toisenlainen maa kuin sata vuotta myöhemmin. Väestö eli pääosin maaseudulla ja työtä tekevä väki hankki elantonsa olennaisilta osin maataloudesta sivuelinkeinoineen. Vesi nostettiin maalla ja joissakin kaupungeissakin vielä kaivoista, jos se ei kuivan kesän tai talven vuoksi ollut päässyt loppumaan. Isommat tarpeet tehtiin puuseissä, pienemmät nurkalla, kunnes kunnalliset vesi- ja viemärilaitokset yleistyivät. Ilmanvaihtokojeina toimivat ovet, ikkunat ja hatarat seinät, edistyneimmissä huoneissa käytettiin painovoimaista ilmanvaihtoa. Rakennukset lämmitettiin puilla, koksilla, kivihiilellä tai antrasiitillä. Hullujenhuoneelle olisi päässyt, kun olisi hourinut esimerkiksi nollaenergiarakennuksista, lämmön talteenotosta tai lämpimän käyttöveden kulutuksen mittaamisesta, jäähdytyksestä unelmoimattakaan.
Maailma on muuttunut vuodesta 1922 enemmän kuin kukaan olisi uskaltanut kuvitellakaan. Tulevaisuuden ennustamisen hankaluus on se, että sitä ei voi tutkia etänä eikä siinä voi olla paikalla. Lähivuosiin ja vuosikymmeniin voidaan tehdä erilaisia skenaarioita ja ennusteita, mutta sadan vuoden päähän ei kukaan osaa ennustaa. Tätä kirjoitettaessa elämme niin monen asian samanaikaista murrosta, että tarvitaan yliluonnollisia kykyjä aavistaa kehityksen suuntaa tai vauhtia.
Suomi on ollut itsenäisenä valtiona runsaat sata vuotta. Onko itsenäistä valtiota Suomi olemassa 2122? Mikä on Euroopan yhdentymisen ja Euroopan unionin kehitysvaihe matkalla kohti liittovaltiota? Vai onko EU hajonnut? Mihin suuntaan yhteiskunnan kehitys Venäjällä menee? Johtavatko Lähi-Idän, Afrikan ja Aasian levottomuudet uusiin kansainvaelluksiin? Kysymyksiä on paljon, hyviä vastauksia vähän.
Pitkällä tähtäimellä maailmanlaajuisina ongelmina ovat ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen, pandemioiden ehkäisy ja sosiaalisesti kestävämmän yhteiskunnan rakentaminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Suomessa tätä keväällä 2021 kirjoitettaessa avainkysymys on koronan ja sen seurausten hallittu purkaminen. Se on vienyt ainakin maan hallituksen huomion niin, että ”vanhat” ongelmat, julkinen velka, huoltovaje ja alhainen työllisyysaste, on siirretty odottamaan aikaa tulevaa. Ikuisuuskysymyksinä ovat huono tuottavuuskehitys ja investointien vähäisyys sekä kasvavana vaivana riittämätön osaamistaso ja vähäinen innokkuus jatkossa jaossa oleviin töihin.
Koronavirus muutti suomalaisten työnteko-, liikkumis- ja vapaa-ajan viettotapoja sekä asumismuotoja. Osa näistä muutoksista jää pysyviksi, mikä vaikuttaa toimitilatarpeeseen ja vapaa-ajan asuntojen rakentamishalukkuuteen. Työ ja vapaa-aika limittyvät, samoin kaksoisasuminen.
Ympäristö- ja energia-asioissa sata vuotta on ennemmin lyhyt kuin pitkä aika, vaikka nyt, ilmastonmuutoksen seurausten tupsahtaessa syliin, jokainen tekemätön vuosi tuntuu piinaavan pitkältä. Rakennuksissa käytetään noin 40 prosenttia Suomen energiankulutuksesta ja rakennettu ympäristö tuottaa noin kolmanneksen ilmastopäästöistä. Rakennusten ja erityisesti talotekniikan rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa korostuu jatkossa entistä selkeämmin. Rakentamiseen tulee lisää ekotehokkuusmääräyksiä ja ilmastovaikutusmittaristo. Uudisrakentaminen toimii väylän avaajana, mutta vaikutusmassa on korjausrakentamisessa. Koska asuminen keskittyy kaupunkikeskuksiin, kaikkea ei kannata muuttotappioalueilla korjata. Osa Suomea tulee lähes muistuttamaan sodan tuhoamia alueita.
Muuttoliike on jo nyt johtanut siihen, että pääkaupunkiseudulla ja eräissä isoimmissa kaupungeissa asuntojen hinnat ja asumiskustannukset ovat nousseet tasolle, johon monen pienituloisen varat eivät riitä. Epäonnistunut kaavoituspolitiikka on johtanut kierteeseen, jossa maanhinnan nousu on johtanut asuntojen hinnan nousuun. Politiikan rooli asuntomarkkinoiden ongelmien tasapainottajana ei ole onnistunut päätöksenteon kyvyttömyydestä ja hitaudesta johtuen. Ilman ryhtiliikettä negatiivinen kehitys jatkuu.
Tekniikka kehittyy tulevana satavuotiskautena voimakkaammin kuin kuluneena jaksona. Sähkö ja höyry käynnistivät edelliset teolliset vallankumoukset. Koronan jälkeen ihmisten ja tavaroiden liikkuminen sekä tiedon vaihto palaavat ensin ennalleen ja sitten jatkavat kasvuaan. Tulevaisuuden arvioinnin kannalta mielenkiintoinen kysymys on, millaisia digitalouden, tieto- ja viestintäteknologian vaikutukset ovat.
Talotekniikan rooli rakentamisessa ja kiinteistönpidossa tulee kasvamaan edelleen. Talotekniikka on eturintamassa ratkaisemaan ilmastonmuutokseen ja uusiin energialähteisiin liittyviä kysymyksiä. Teollisuuden osuus lähenee asennusta tehdasvalmisteisten komponenttien myötä. Energiatehokkuuden ohella korostuvat kestävän kehityksen kysymykset, esimerkiksi osaratkaisujen, materiaalien ja rakennuksilla syntyvien jätteiden ympäristötehokkuuteen liittyvät asiat.
Talotekniikan ympärille luodaan suunnittelun, toimituksen, asennuksen, ylläpidon ja oheis- sekä jatkopalvelun käsittäviä konsepteja. Linjasaneerauksiin on kehitettävä vähemmän aikaa vieviä ja häiriöttömiä korjausrakentamisratkaisuja.
Työmarkkinoilla niin Euroopassa kuin Suomessakin voimistuvana ilmiönä on työntekijöiden järjestäytymisasteen aleneminen. Tämä on myrkkyä ammattiyhdistysliikkeelle, sillä työehtosopimuksen yleissitovuuden menettäminen tarkoittaa, että kyseisellä alalla toimivat työnantajat eivät ole velvollisia noudattamaan alalla mahdollisesti olevan tai olevien tessien määräyksiä, elleivät oman järjestäytymisensä perusteella ole siihen sidottuja. Yleissitovuuden häviäminen taas puolestaan johtaisi ammatillisen järjestäytymisen edelleen alenemiseen. Seurauksena on, että työntekijöiden mielenkiinto taistella sellaisten työehtojen puolesta, joita oma työnantaja ei noudata, on vähäinen. Toisaalta työpaikoilla, joissa työntekijöiden järjestäytymisaste on korkea, työhäiriöherkkyys on suuri. Tällä hetkellä metsä- ja teknologiateollisuudessa ollaan siirtymässä työpaikka- ja työntekijäkohtaiseen sopimiseen. Selvää on, että muilla aloilla arvioidaan kehitystä näillä aloilla ja arvioidaan omaa liikkumatilaa.
Yritys- ja työpaikkakohtainen sopiminen on useissa Euroopan maissa laajempaa kuin Suomessa. Paikallisen sopimisen lisääntyminen johtanee kahdensuuntaiseen kehitykseen työnantajien järjestäytymisessä: suuret yritykset, jotka pärjäävät paikallisissa neuvotteluissa omin voimin, eivät välttämättä tarvitse työnantajaliiton tukea. Pienet yritykset, joissa ei ole sopimusoikeudellista osaamista, tarvitsevat valtakunnallisen ”manuaalin” ja neuvottelutukea.
Työnantaja- ja yrittäjäpoliittisia järjestöjä tarvitaan jatkossakin, mutta niiden rooli ja tehtävät tulevat muuttumaan. Kehitys johtanee suurempiin kuin yhden toimialan järjestökokonaisuuksiin. Myös Eurooppa-tasoinen sopiminen ja sääntely lisääntyvät. Kun maat ja maaryhmät integroituvat entistä voimakkaammin toisiinsa, suomalaisen työehtosopimusjärjestelmän elintila kapenee. Työmarkkinajärjestöjen vaikutusvalta talous- ja yhteiskuntapoliittisina toimijoina heikkenee, ja kolmikantaratkaisut vähenevät tai loppuvat tyystin.
Viimeisen sadan vuoden aikana Suomi on kokenut mullistuksia, joista edes suurimpia on ollut mahdotonta nähdä kovin paljon etukäteen. Aina niihin on sopeuduttu, eikä ole perusteltua olettaa, että seuraavat sata vuotta toisivat sen kummempia mukautumisongelmia. Teknologisen kehityksen myötä monia ammattikuntia ja -nimikkeitä tulee häviämään, mutta uusia luodaan tilalle. Onko talotekniikan monitaitaja, työnimeltään sähköputkimies, jossain muodossa yksi niistä?
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design
Lähteet:
Hagner Börje: Kun isoisä Fläktiltä pajatuhottimen osti. Tampere 2016.
Heinonen Sirkka & Ratvio Rami(toim.): Asumisen tulevaisuutta ennakoimassa. VTT:n tutkimusraportti. Espoo 2007.
Juuti Petri S., Katko Tapio S. ja Rajala Riikka P.: Sata vuotta vesihuoltoa Suomessa 1917–2017. Tampere 2017.
Paiho Satu ym.: Talotekniikan kehityslinjat. VTT tiedotteita 2379. Espoo 2007.
Pölönen Perttu: Tulevaisuuden identiteetit. Keuruu 2020.
Rouvinen Petri, Vartia Pentti, Ylä-Anttila Pekka: Seuraavat sata vuotta. Helsinki 2007.