Simulaatiosta tositilanteeseen – viestintä poikkeustilassa

Suomi on poikkeustilassa. Se tuli yllättäen ja pyytämättä. Se asettaa meidät viestijätkin haastavaan tilanteeseen: pitää tuottaa ajantasaista, oikeaa ja luotettavaa tietoa alati vaihtuvissa olosuhteissa. Poikkeustilanteessa tiedonjano on valtava, ja siihen pitää pystyä vastaamaan.
Opiskeluaikoina harjoittelimme kriisiviestintää pelisimulaatiossa: reagoimme yllättäviin tilanteisiin meille annettujen roolien puitteissa. Vaikka kyse oli simulaatiosta, kaikki osallistujat pelasivat tosissaan, halusivat tehdä oikeita päätöksiä, viestiä oikeita asioita. Jokainen toki toivoo, että kriisiviestintää ei tarvita, mutta jokaisen on hyvä varautua siihen. Monilla organisaatioilla on kriisiviestintäohjeet. Normiaikoina niitä pidetään helposti sanahelinänä, mutta tosipaikan tullen ne ovat todellisia helmiä. Samoin harjoittelu.
Tietoa on valtavasti tarjolla: verkko on varsinainen kultakaivos, mutta valitettavasti usein myös täynnä kissankultaa. Näissä tilanteissa kaikki mahdollinen tieto otetaan vastaan ja joskus validin tiedonjyvän poimiminen voi olla haasteellista. Viestinnän tulee perustua faktoihin. Nopeasti muuttuvat tiedot tuovat oman haasteensa viestintään. Hätäilyn sijasta on tärkeää varmistaa ensin faktat ja kertoa sitten sen hetkisestä tilanteesta aidosti ja ripeästi. Ja hankkia jatkuvasti lisätietoa, valmistautua seuraavaan viestiin.
Me LVI-TU:ssa suhtaudumme vakavasti koronaviruksen leviämiseen, toimimme napakasti vähentääksemme tartuntariskejä ja pidämme jäsenemme ajan tasalla. Yhteydenpitomme sidosryhmiin keskittyy kevään aikana sähköisiin työkaluihin ja etäkokoukseen. Nyt on tärkeintä pitää huolta toisistamme ja varmistaa yhteiskunnan toiminta tässä poikkeustilanteessa. Sauli Niinistön sanoin ”Me tarvitsemme toisiamme – kyllä tästä selvitään”.
Pipsa Hiltunen, viestintäpäällikkö
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Blogit 3-2020