STUL: 40 prosenttia suomalaisista kiinnostunut aurinkosähkön tuotannosta

Jopa 40 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut aurinkosähkön tuotannosta. Kiinnostus on korkeimmillaan niiden henkilöiden keskuudessa, jotka ovat ilmoittaneet puoluekannakseen joko perussuomalaiset tai vihreät. Pienintä kiinnostusta osoittivat kokoomuksen kannattajat.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jossa selvitettiin mm. kansalaisten kiinnostusta omaa sähköntuotantoa kohtaan aurinkopaneelien tai pientuulivoimalan avulla. Tutkimuksen mukaan keskimäärin neljällä prosentilla suomalaisista on jo asennettuna vakituiseen tai vapaa-ajan asuntoon aurinkopaneeleja tai –keräimiä.

Tuloluokittain tarkasteltuna oma energian pientuotanto on suosituinta keski- ja suurituloisten ja vähiten suosittua pienituloisten joukossa. Työaseman perusteella kiinnostuneimpia aurinkosähköstä ovat johtavassa asemassa työskentelevät henkilöt ja yrittäjät.

STUL ry:n toimitusjohtaja Olli-Heikki Kyllönen pitää tuloksia odotettuina.

– Olemme sähköistysalalla ennakoineet kiinnostusta ja valmistautuneet kasvavaan kysyntään jo muutaman vuoden ajan kehittäen aurinkopaneelien asennusta ja itse tuotetun energian verkkoon kytkemistä  koskevaa koulutusta sekä muita tietopalveluja. Jäsenistömme – sähkö- ja teleurakoitsijat – on ahkerasti käynyt hakemassa opit ja on nyt valmiina palvelemaan näissäkin asioissa.

– Kysyntä kiihtyy varmasti taas kevään ja aurinkoisten päivien lisääntymisen myötä ja on mielenkiintoista nähdä, miten aurinkopaneelit kodeissa ja muissa kiinteistöissä yleistyvät, sanoo Kyllönen.

Suomessa aurinkosäteilyn vuosittainen määrä on noin 1 000 kWh neliömetriä kohden. Useissa selvityksissä on osoitettu sääolosuhteidemme soveltuvan hyvin aurinkosähkön tuotantoon.

Tutkimuksella selvitettiin myös kuluttajien aikeita liittyen sähkö- tai hybridiauton hankintaan. Vastaajista 22 prosenttia ilmoitti aikovansa hankkia sähkökäyttöisen tai hybridiauton seuraavien viiden vuoden aikana. Prosenttiluku yllätti positiivisesti. Toisaalta esim. Norjassa sähköautot ovat jo varsin yleisiä ja täyssähköauto Tesla on ollut joinakin kuukausina maan myydyin automalli.

Tutkimus tehtiin aikuisväestön keskuudessa Telebus-puhelinhaastatteluin. Kohderyhmän koko oli 1005 henkilöä. Kun virhemarginaali on tämän kokoisessa otoksessa +- 2,5 prosenttia, tutkimuksen tulosten voidaan katsoa kohtuullisen hyvin edustavan koko reilun neljämiljoonaisen aikuisväestömme näkemyksiä.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kertoo, että vastaavaa tutkimusmetodia käytetään esimerkiksi vaaligallupeissa, joiden tulokset ovat yleensä hyvinkin tarkasti ennakoineet varsinaisia vaalituloksia.

– Mielestäni tämän Sähkö- ja teleurakoitsijaliitonkin teettämän kyselyn tuloksista voidaan luotettavasti vetää se johtopäätös, että yli puolitoista miljoonaa suomalaista on kiinnostunut sähkön pientuotannosta aurinkopaneeleilla. Tutkimuksen perusteella ei tietenkään voida suoraan tietää sitä, kuinka suuri osa kiinnostuksesta muuttuu toiminnaksi eli paneelien hankinnaksi ja asennuttamiseksi.

– Tuon puoluejakautuman taustalla näen parikin selittävää tekijää. Vihreillä on itsestään selvästi myönteinen kanta uusiutuviin energiamuotoihin jo arvomaailman pohjalta. Perussuomalaisten kannattajissa taas on paljon omavaraisuutta ja riippumattomuutta kannattavia tee-se-itse-miehiä, joita kiinnostaa edistyksellinen tekniikka, tietää Rahkonen.

Lue koko tiedote STUL:n sivuilta