STUL: Sähkö-Äijät Oy Vuoden 2021 sähköurakoitsija

Jämsäläinen Sähkö-Äijät Oy on vuoden 2021 sähköurakoitsijaksi. Tunnustuksen vastaanottivat Sähköurakoitsijapäivien iltajuhlassa Hämeenlinnan Aulangolla toimitusjohtaja Tuomo Hakala ja Sähkö-Äijät Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Keijo Kahilampi.

Toimitusjohtaja Tuomo Hakala, Sähkö-Äijät Oy

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL nimeää vuosittain jäsenistöstään sähköurakoitsijan, jonka toiminta ja tulokset toimivat esikuvana koko alalle. STUL arvostaa paitsi kannattavuutta ja hyvää mainetta myös aktiivisuutta koko alan edistämisessä.

Vuoden sähköurakoitsija Sähkö-Äijät Oy:llä on toimipisteet Jämsän lisäksi Jyväskylässä ja Tampereella. Töitä tehdään kuitenkin reilusti yli kuntarajojen, joten yritys tarjoaa palvelujaan huomattavan laajalla alueella Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

  • Jämsässä teemme laidasta laitaan töitä pienestä asiakaspalvelutyöstä niin suureen kuin mitä tällä seudulla ylipäätään rakennetaan. Kaipolan paperitehtaan sulkemisen jälkeen täällä on oltu varovaisia investoinneissa. Toisaalta ympäristökunnat ovat aina olleet meille merkittävä työllistäjä ja teemmekin Jämsästä käsin noin 40–60 kilometrin alueella töitä. Jyväskylässä keskitymme asuntorakentamiseen, julkiseen rakentamiseen ja teollisuussähköistykseen. Pirkanmaalla puolestaan on eniten asuntotuotantoon liittyviä töitä, luettelee toimitusjohtaja Tuomo Hakala.

Turvallisuus kaiken toiminnan kivijalka

Sähkö-Äijät työllistää neljässä toimipisteessään yhteensä 50 asentajaa. 8 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä sähköurakointiyritys on kasvanut nykykokoonsa vakavaraisuutta vaalien ja tappiopuskureita kasvattaen. Nykyinen yrityskoko tuntuu miellyttävän Hakalaa. Hänen ennusteensa tuleville 5 vuodelle on maltillinen.

  • Arvioin liikevaihdon kasvavan kutakuinkin tarvikehintojen nousun verran ja henkilöstömäärän pysyvän nykyisellä tasolla. Tällä toimialalla on tiettyjä lainalaisuuksia, joita ei sovi unohtaa, ja ne ovat turvallisuus ja kannattavuus. Turvallisuus on asia, josta on huolehdittava joka ainoa päivä. Jokaisella asentajalla on oltava mm. voimassa oleva sähkö- ja sähkötyöturvallisuuden- sekä ensiapukoulutus ja kortit niitä osoittamassa, muutoin ei ole työmaille asiaa.

Työmailla muutoksen tuulia

Talotekniikka-alaa on pitkään hiertänyt alisteinen asema rakentamisen prosessissa. Hakala korostaa jämäkkyyttä.

  • Jo työmaan alkuvaiheessa on tuotava selvästi esiin oman työn vaatimat erityispiirteet ja työajat. Aikataulun laadinnassa on pidettävä pontevasti puolensa sekä tietenkin reagoitava heti työmaan muiden osapuolien aikatauluviiveisiin. Ilokseni olen havainnut, että ainakin isommat rakennusliikkeet ja ammattirakennuttajat ottavat jo aikataulutuksessa huomioon meidät talotekniikkaurakoitsijat. Tekemiselle jätetään enemmän aika

Luottamustoimiin ei Hakalan mielestä voi hakeutua oman edun tavoittelu mielessä. Hänen mukaansa harvinaiseksi käyvä talkoohenki hyödyttää pitkässä juoksussa myös itseä ja omaa yritystä.

  • Ajattelen, että mitään et voi järjestöstä saada, jos et jotain sinne itsekin anna. Itsekkäästi toimien sitä kaikkea tietoa ja oppia ei sieltä ehkä saa.

Hakalan terveiset kollegoille ja alaa harkitseville nuorille ovat: ”Tämä on monelle tunneala ja kutsumus…mutta tehdään sitä taloudellisesti kannattavaa!”

Kuva: Ilona Savitie
Lähde ja lisätietoja: STUL