Syrjällään: Ammattiyhdistysliike kääntää jäähdytyksen talouteen

LVI-urakoitsijoiden luottamus rakentamisen hyvän tilanteen jatkumiseen ainakin ensi vuoteen on korkea. Tilauskirjat ovat ennätyksellisen pulleat, ja henkilökuntaakin ollaan palkkaamassa lisää. Epävarmuutta aikaansaavat välilliset tekijät niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ovat kuitenkin lisääntyneet.

Yksi kotikutoinen ongelma on muhimassa työmarkkinoilla. Hallituksen esitys keventää henkilöön liittyviä irtisanomisperusteita alle 20 työntekijän yrityksissä on nostanut työntekijöiden keskusjärjestöt ja ammattiliitot takajaloilleen ja haukulle. Ensimmäisinä mielenilmaisuina ovat alkaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellot. Toimenpiteet kovenevat, jos hallitus ei käy makuulle ja luovu esityksestään. Ikävintä asiassa on, että ay-liike protestoi maan hallitusta vastaan ja yritykset maksavat viulut. Erityisesti ne, joita lakiesitys ei edes koske. Tai saattaa koskea, jos niiden irtisanomiskynnystä tuotannollis-taloudellisilla perusteilla samanaikaisesti vaikeutetaan.

Saahan sen talouskasvun näinkin sammutettua, kun riittävän syvälle poteroon mennään ja tarpeeksi kovilla pyssyillä ruiskitaan.

Oma lukunsa on SAK:n #VIIMEINENNIITTI -kampanja, jota SAK joutui jo julkaisupäivänä korjaamaan. Siis samoin kuin 2007, jolloin SAK joutui perumaan riistokapitalistin mässäilymainoksen.

Aika näyttää, kuinka vahva yhteenotto on edessä. Peräpeiliin katsomalla voi todeta, että hallitus se tähän asti periksi on antanut.

LVI-asennuksessa rakentamisen vahva suhdanne on näkynyt enemmän toimeliaisuudessa kuin taloudessa. Yritysten tulokset ovat lievästi paranemassa, mutta ei näillä tulostasoilla vielä puskureita laihojen vuosien varalle rakenneta. Konkurssien määrä on pysynyt alkuvuonna viime vuoden tasolla.

Kasvukauden jatkumisen eväät ovat kansalaisten ja yritysten luottamus koti- ja ulkomaiseen talouteen. Saas katsoa, minkälainen sato tältä syksyltä kerätään.

Jari Syrjälä, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Blogit 9-2018