Syrjällään: Jäitä hattuun – Rakentaminen tasaantuu, mutta ei romahda

Juuri kun kauppakeskusuutisointi veteli viimeisiään, saatiin uusia rakentavan keskustelun syttypuita Etlan julkaisemasta toimialakatsauksesta. Raportin mukaan rakennusalalla kolkuttelee taantuma. Rakentamista ennakoivat suhdanneindikaattorit, mm. uudistalojen lupahakemukset ja aloitukset, viittaavat rakentamisen voimakkaaseen jäähtymiseen ja etenkin asuntotuotannon kasvu hidastuu ensi vuonna merkittävästi. Rakentaminen putoaa Suomen talouden veturin paikalta vähintäänkin tenderiksi ellei peräti jarruvaunuksi.

Rakennusteollisuus RT arvioi lokakuussa, että rakentamisen laskusta on tulossa loiva. RT:n mukaan tänä vuonna aloitetaan noin 44 000 ja ensi vuonna noin 39 000 asunnon rakentaminen. Etla povaa ensi vuodelle jyrkempää lähes 15 prosentin pudotusta, mikä tarkoittaisi runsaan 37 000 asunnon aloittamista.

Olipa luku 39 tai 37 tuhatta, määrä on selkeästi pitkän aikajanan runsaan 30 000 asunnon yläpuolella. Neljä vuotta sitten aloitettiin vain 25 300 asuntoa, kolme vuotta sitten oltiin ”normitasolla” 32 400 asunnossa. Pudotuksessa on kyse suhdanteen tasaantumisesta, volyymin laskemisesta lähemmäs tarpeen mukaista tasoa. Se, että tarve maan eri osissa vaihtelee kovasti, sumentaa maisemaa. Paikoitellen myymättömät uudet asunnot alkavat pakkautua pitkäksi jonoksi.

Gryndirakentamisen vauhtihuumassa on unohdettu, että korjausrakentaminen on noin puolet talonrakentamisen arvosta, asuinrakennusten korjaaminen jopa merkittävästi uudistuotantoa suurempaa. Ammattityövoimaa ei voimakkaan uudisrakentamisbuumin aikana saneerauksiin riitä, ja tällä hetkellä korjaaminen on riittämätöntä tarpeeseen nähden. Korjausvelka kasvaa.

LVI-urakoitsijoilla oli tänä syksynä mittaushistorian pisin tilauskanta. Työn alla ja tilauskannassa on paljon hankkeita, joilla mennään pitkälle ensi vuoteen, vaikka yhtään uutta kohdetta ei käynnistyisi. Korjausrakentamisen näkymät vuodelle 2019 ovat myönteiset. Hyvinkin mahdollista on, että talotekniikassa ei suhdannehuippua ole vielä ohitettu.

Raflaavien uutisotsikoiden vaarana on, että ne hätäisesti lukeva urakoitsija ryhtyy varmuuden vuoksi tankkaamaan työllisyystöitä sen kummemmin tarinoiden ulkopuoliseen reaalimaailmaan syventymättä, vaikkapa siihen, että vertailuluvut ovat tosi kovat. Uudisrakentamisen kiimassa unohdetut korjausrakentaminen ja kunnossapito tulee nostaa niiden merkityksen ja volyymin mukaiseen asemaan. Kannustavasti ja kannattavasti, sillä painopisteen vaihdos on edessä.

Jari Syrjälä, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

 Blogit 11-2018