Syrjällään: Kesä kaiken muuttaa voi

Media on hehkutellut rakentamisen hyvällä suhdannetilanteella, vaikka rakentamisen omat tilastot ja kyselyt eivät toimialan erinomaisuutta vahvistakaan. EK:n rakentamisen luottamusindikaattori on viimeisen vuoden aikana kylläkin vahvistunut hyvin, mutta muistaa pitää pohjalla olevat kehnot luvut. Toukokuussa luottamus pysyi likimain ennallaan, ja indikaattori on vain aavistuksen pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella.

Rakentamiseen povattu käänne parempaan näkyy orastavana uskon vahvistumisena LVI-urakoitsijoiden parissa. Suhdannetilanteen odotetaan paranevan lievästi syksyyn tultaessa. Rakentamisen ketjun häntäpäässä tulevaan talotekniikkaan uudistuotannon käynnistyminen vaikuttaa puolen vuoden viiveellä. Toive onkin vielä vahvin suhdannenäkymä.

Kilpailukykysopimus on Metalliliiton valtuuston sinettiä vaille valmis. Aika näyttää, paljonko toimeliaisuutta ja työpaikkoja runsaan vuoden hierottu sopimus Suomelle tuo. Pääosa rakentamisesta jäi kokonaan ratkaisun ulkopuolelle Rakennusliiton jättäydyttyä heti alkumetreillä pois. Talotekniikka on sopimuksessa vain toimihenkilöiden ja sähköasentajien osalta, LVI-asennuksen ehdoista neuvotellaan nykyisen työehtosopimuksen päättyessä ensi vuoden helmikuussa.

Aiemmin sanottiin, että Suomi pysähtyy kesällä, ja rakennustyömaat oikeasti seisoivat heinäkuun. Suomi putosi kansainvälisen finanssikriisin seurauksena taantumaan kesällä 2008, ja rakentaminen pysähtyi syksyllä kuin seinään. Talous lähti nousuun 2010, ja syksyllä nostokurkien kaulat sojottivat koilliseen. Kesä voi siis kaiken muuttaa, kumpaankin suuntaan. Nyt sitten vain jännitetään, mihin suuntaan syksyllä mennään.

Toivotan sidosryhmäkirjeen lukijoille upeata kesää ja sen jälkeen työntäyteistä syksyä!

Jari Syrjälä, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry