Syrjällään: Kesä kaiken muuttaa

Rakentaminen on ollut vilkasta vuoden alkupuolella, ja RT:n asuntotuotantokyselyn mukaan kerrostalotuotannon poikkeuksellisen korkea taso säilyy loppuvuodenkin. LVI-urakoitsijoiden keväisen suhdannekyselyn mukaan tarjouspyyntöjä on paljon liikkeellä, mutta tilauksia ei enää virtaa sisälle aiemmalla sykkeellä. Urakoitsijat ennustavat vauhdin hidastumista syksyä kohden.

Rakennusalan vahva suhdanne ei taloudellisesti ole näkynyt LVI-urakoitsijoiden kassassa. Töitä on ollut, ja niitä on tehty, mutta talkoohengessä. Urakkahinnat ja tuntiveloitukset ovat teputelleet paikallaan, samanaikaisesti sekä materiaali- että työkustannukset ovat nousseet. Tessien 0-korotusten aikana töissä olevat toimihenkilöt ovat onnistuneet hinaamaan palkkojaan 2,5 ja asentajat 2,1 prosenttia ylöspäin. Toistan: aikana, jolloin työehtosopimukset uudistettiin ilman palkankorotuksia.

Työvoimapulassa on törmätty mielettömiin palkkavaatimuksiin, joihin on jopa suostuttu. Tes-ratkaisujen pohjalta asentajien ja toimihenkilöiden palkat nousevat tänä ja ensi vuonna kumpanakin vähintään 1,6–1,7 prosenttia. Öljyn hinta oli toukokuussa korkeimmillaan pitkään aikaan, mutta on sen jälkeen lähtenyt laskuun tuotannon lisäännyttyä. Kuparin hinta on noussut vuodessa neljänneksellä 7 000 USD:in. Molemmat raaka-aineet vaikuttavat merkittävästi LVI-tuotteiden hintoihin.

Työn ja tarvikkeiden hinnat jatkavat nousuaan markkinoiden nuupahduksesta piittaamatta.

Kantahämäläinen LVI-yrittäjä urahtaa usein, että tulisi lama niin urakoitsijakin pärjäisi. Suurimmat virheet tehdään aina nousukauden kasvukiimassa, ja ne virheet seuraavat häntänä laskukiidossa. Virheet eivät jää vain tekijöidensä maksettaviksi vaan niistä kärsii koko ala hintatason laskuna ja kustannusten nousuna. Hölmöilyyn on kohta erinomaiset mahdollisuudet, kun rakentaminen ennusteiden mukaan alkaa hiipua.

Rakentamisen volyymikuvaaja on kuin vuoristorata. Kesän jälkeen juna on toisessa paikassa kuin nyt. Missä, sen koemme silloin. Tuolloin on myös tarpeellista, jopa välttämätöntä pysähtyä arvioimaan, mitä töitä ja millä hinnoilla kannattaa ottaa.

Toivotan itse kullekin odotusten mukaisia kesäkelejä!

Jari Syrjälä, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

 Blogit 6-2018