Syrjällään: Nyt on iskun paikka

Hyvä uutinen on, että LVI-asennus on pärjännyt Suomen talouden vaikeassa tilanteessa rakentamisen toimialoista parhaiten. Huono uutinen on se, että tilanne saattaa tuudittaa väärään tulevaisuudenuskoon, kun kuitenkin vertailujoukossa kohtuullisesti pärjää. Putkiremonttejahan riittää maailman tappiin.

Alan kantavat rakenteet, totutut tekemisen tavat, ovat murroksessa. Pitkään on puhuttu ilmasto-, ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimusten sekä lähes nollaenergiarakentamisen tuomista muutoksista perinteiseen asennustoimintaan. Osa asioista on jo viety käytäntöön, mutta edessä ovat lähivuodet, jolloin LVI-alan uudistumiskyky punnitaan. Putkiremontteja riittää pitkälle tulevaisuuteen, mutta nekin tehdään aiemmasta jalostuneilla ratkaisuilla.

Kyse ei ole pelkästään teknisestä osaamisesta, jota sitäkin pitää päivittää jatkuvasti. Tarvitaan hybridiosaamista, kykyä hallita ja hyödyntää erilaista tietoa ja erilaisia asioita. Kokonaan uutta asennetta tarvitaan palveluissa ja niiden tuotteistamisessa. Enää ei riitä rakennuksen sisäympäristön hallinta vaan osaamista pitää laventaa uusiutuviin energiantuottomuotoihin ja energian siirtoon taloon ja talosta.

Peruutuspeiliin katsomalla voi todeta, että LVI-asennuksen suhtautuminen uusiin tekniikoihin ja menetelmiin on ollut penseä ja vanhoja toimintatapoja puolusteleva. Asenne kehittämiseen ja kehittymiseen on ollut passiivinen ja muutoksissa on omaksuttu seuraajan rooli. Mieluusti on tyydytty tekemään sitä, mitä kulloinkin on parhaiten osattu ja muutokset on jätetty muiden rahastettaviksi. Esimerkkejä ei tarvitse kaukaa hakea: kiinteistöjen ulkopuoliset vesi- ja viemärijohdot, lattialämmitys, lämpöpumput, haja-asutusalueiden jätevesilaitteet, aurinkopaneelit….

Ilmasto-, ympäristö- ja energiatehokkuusasioiden lisäksi terveys ja turvallisuus tarjoavat mahdollisuuksia erikoistumiseen ja uuden markkinan haltuunottoon. Uusiutuvan energian ja hajautetun energiantuotannon myötä syntyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi ESCO-palveluissa, jolloin urakoitsijaa palkitaan saavutetusta energiasäästöstä. Järjestelmäkokonaisuuksien ymmärtäminen ja yhteistyön osaaminen rohkaisevat menoa alueelle, joka ei ole omaa ydinosaamista.

Lähes nollaenergiarakentamisen lainsäädäntötyö on käynnistynyt ja esitykset on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2016. Samanaikaisesti kun lainsäädäntöneuvokset ja kansanedustajat askaroivat pykälien kanssa, LVI-yrityksissä on iskuun valmistautumisen paikka. Pohdittavaa riittää: mitä nollaenergiarakentaminen merkitsee yrityksellemme ja henkilökunnallemme? Minkälaista osaamista ja asennetta jatkossa tarvitaan? Onko sitä jo talossa vai pitääkö uudistumiseen hakea vauhtia ulkopuolelta? Pystymmekö poisoppimaan vanhoista suhtautumistavoista ja toimintamalleista?

Muutosvastarintainen näkee uuden opettelussa vaikeuksia, muuntojoustoinen mahdollisuuksia. Muutokset tapahtuvat tekemällä, ei toivomalla. Voittajat pohtivat ennakolta, suunnittelevat ja tekevät, häviäjät voivottelevat taas tapahtuvia muutoksia ja selittelevät, miksi eivät ehtineet mukaan.

Vielä kaikki ovat samalla viivalla valmistauduttaessa lähes nollaenergiarakentamiseen. Nyt on iskun ja irtioton paikka.

Jari Syrjälä, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry