Syrjällään: Sirpaleista syntyy terävä kärki

Talotekniikka-termi keksittiin 1990-luvun alussa, kun LVI-jullit strategiaansa pohtiessaan ryhtyivät kutsumaan LVI- ja S-aloja talotekniikaksi. Se iski sähkömiehiin kovemmin kuin sähköisku. Kiistaisa yhteiselo päättyi 2002, jolloin LVI- ja sähköasentajien yhteinen työehtosopimus revittiin valtakunnansovittelijan toimistossa sirpaleiksi, erillisiksi LVI- ja sähköalojen sopimuksiksi.
Sittemmin talotekniikka on ottanut ripeitä askeleita teknisessä yhdentymisessä, ja sillä on loistava tulevaisuus rakentamisen ja kiinteistönpidon kärkenä. Hajanaisena tekninen urakointi ei saa sille rakentamisen kentässä volyymillisesti ja lopputuloksen kannalta kuuluvaa painoarvoa. Usean toimijan ja edunvalvojan toimialalta puuttuu yhtenäinen näkemys ja sanoma.
Talotekniikkaa edustavien järjestöjen LVI-TU:n, STUL:n ja STTA:n yhteinen tavoite on talotekniikan nykyistä vahvempi ja itsenäisempi asema. Talotekniikka tulee nostaa rakennusurakoinnin rinnalle suoraan kumppanuuteen tilaajan kanssa. Isoissa ja vaativissa kohteissa se tarkoittaa erillisten päätoteuttajien valintaa sekä rakentamiselle että talotekniikalle. Myös tekniselle urakoinnille tulisi kehittää paremmin sopivia yhteistoiminta- ja sopimusmalleja ja toteutusmuotoja.
Toimialan iso haaste on auttaa asiakas ymmärtämään talotekniikan merkitys ja arvo. Vain sillä tavoin talotekniikka voi parantaa asemaansa rakentamisen prosessissa. Se edellyttää yhteisen näkemyksen, vision ja sanoman muodostamista ja konkreettista edunvalvonnan vahventamista. Tarvittavat linjaukset tulee tehdä järjestödemokratian periaatteita noudattaen. Aika näyttää, mikä on Suomen malli.
Lähde: Sähkömaailman Vieraskynä 1-2017/ Jari Syrjälä
Jari Syrjälä, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry