Syrjällään: Urakoitsijat talkootöissä työmailla

Jari Syrjälä

Talkoot on ikivanha suomalainen tapa saada jokin työsuoritus aikaiseksi. Lapsuudessani, siis esihistoriallisena aikana, mentiin vastavuoroisuusperiaatteella lauantaisin työpäivän jälkeen perhekunnittain naapurin talotyömaalle jouduttamaan asunnon valmistumista. Miehet tekivät miesten hommia, naiset huolehtivat eväistä ja lapset touhusivat omiaan. Työ eteni, ja pääsääntöisesti kaikilla oli hyvä mieli.

Talkootyö tulee mieleen, kun katsoo liiton suhdannekyselyjen tuloksia. Toki sillä erolla, että niistä ei jää hyvä mieli. Urakoitsijoiden mukaan hinta- ja sen myötä kannattavuuskehitys on mennyt aina vain hullumpaan suuntaan. Jokaisesta urakasta tapellaan tosissaan, eikä niistä meinaa millään saada kannattavia. Samaa vahvistaa Balance Consultingin LVI-asennuksen toimialatilasto. Mediaaniurakointiyrityksen käyttökate on pudonnut 2006 vuoden 8,9 %:sta viime vuoden 6,4 %:in. Samanaikaisesti liiketulos on laskenut 7,0 %:sta 4,4 %:in. Kasvun aikanakin kannattavuus on ollut kehnoa.

Uudisrakentaminen on nyt mitä on. Tiukalla hinnalla otetut ja otettavat työllistämisurakat painavat kannattavuuden kuralle kasvun joskus käynnistyessä ja kustannusten lähtiessä nousuun. Ongelmat olisikin parempi ehkäistä ennakolta kuin yrittää hoitaa jälkikäteen.

Perusparannushankkeiden käynnistysavustuksiin on tulossa tänä vuonna 15 ja ensi vuonna 100 miljoonaa euroa. Markkina houkuttelee uusia pelaajia, ja lisääntyvän tarjonnan johdosta hinnalla kilpaileminen lisääntyy. Vaarana on jälleen kerran, että työmaille lähdetään talkoisiin, eikä harjoittamaan liiketoimintaa.

Vaan voi se tietysti toisinkin mennä.

Jari Syrjälä, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry