Syrjällään: Yllättäen ja pyytämättä

Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto tiedottivat parhaaseen rapuaikaan, että ne ovat hiljaisuudessa pikavauhtia neuvotelleet ratkaisun, jolla työntekijöiden työehtosopimuksia jatketaan vuodella helmikuun 2018 loppuun ilman palkankorotuksia. Kilpailukykysopimuksen mukaista työajan pidennystä ratkaisu ei sisällä.

Etuajassa, yllättäen ja pyytämättä syntynyt ratkaisu on aiheuttanut voimakkaita jälkisupistuksia työmarkkinakentässä. Työnantajien EK ei halunnut laskea sopimusta mukaan kiky-pakettiin, koska siinä ei työaikaa pidennetty 24 tunnilla. Kuuden euron tuntipalkalla paikallisesti sovittava työkokeilu on some-keskustelun perusteella johtamassa siihen, että Rakennusliiton puheenjohtajan pitää ostaa luotiliivit.

Muutokset tuttuihin ja turvallisiin työmarkkina-askelkuvioihin koetaan järjestelmän uhaksi. Veneen keikuttajat saavat turpiinsa. Lopputuloksena rakennuksilla kuitenkin on työrauha seuraavat puolitoista vuotta. Nykyisessä ja tulevassa rakentamisen suhdannetilanteessa häiriöt työmailla olisivat aiheuttaneet suuria häiriöitä ja säröttäneet sekä työnantaja- että työntekijärintamia.

Sopimukseen sisältyy monia paikallisen sopimisen mahdollisuuksia. Nyt on yritystasolla näytön paikka miettiä porukalla ja pistää toimeksi asioita, joilla edistetään tuottavuutta, kannustavaa palkkausta ja työllisyyttä.

Putkiurakoitsija Midas

Mediatietojen mukaan LVI-urakoitsijat ovat keksineet kemiallisen kaavan, jolla musta putki muutetaan kullaksi. Toki putkiremonttiselvitysten tekijätkin myöntävät, että hintakehityksen selvittäminen ja tulkinta ei ole helppoa. Jokainen putkiremontti on omanlaisensa.

Putkiremonttien hinnoista puhuminen on sama kuin toteaisi marjojen hinnan nousseen vuodessa 100 %, kun mansikan litrahinta oli viime vuonna 4 euroa ja nyt mustikka maksaa 8 euroa kilo. Puhutaan eri marjasta ja eri mittayksiköstä. Kahta samanlaista ja samalla tavalla toteutettua taloteknistä modernisointiakaan ei ole.

Totuus on tarua karvaampi. Balance Consultingin luvut kertovat, että LVI-asennuksen keskeiset tunnusluvut ovat lähes puolittuneet tarkastelujaksolla 2007 – 2015.
Graafi mediaaniyrityksen käyttökatteen, liiketuloksen ja nettotuloksen kehityksestä.

Jari Syrjälä, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry