Syrjällään: Ympäri käydään, yhteen tullaan

Viides kerta toden sanoo. Tai sitten ei. Joka tapauksessa työmarkkinakeskusjärjestöt ovat jälleen käynnistäneet keskustelut aloittaakseen neuvottelut neljästi kaatuneesta yhteiskuntasopimuksesta. Ensi viikolla mahdollisesti käynnistyvistä neuvotteluista on lupa jopa odotella nopeita ratkaisuja, asia kun on jo vatuloitu ja jappasteltu raakakypsäksi.

Ripeään päätöksentekoon rohkaisevat myös helmikuussa eduskuntaan menevä kilpailukyky- eli pakkolakipaketti, maaliskuussa tuleva esitys paikallisesta sopimisesta ja huhtikuussa eteen tulevat työttömyysturvan leikkaukset. Jos nämä asiat ehtivät päätösputkeen, kukaan ei halua menettää kasvojaan perumalla prosessit. Kiireen tuntua luo niin ikään EK:n päätös irtautua huhtikuun jälkeen työmarkkinasopimustoiminnasta.

Työmarkkinaosapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että hallituksen lakipaketille on haettava korvaava vaihtoehto ja hallituksen on syytä pysytellä tämän kertaisessa harjoituksessa pukukopissa. Ero on siinä, että työntekijät haluavat palkkaratkaisun sopimuksen osaksi, työnantajat tahtovat neuvotella rahoista liitto- ja toimialakohtaisesti vasta syksyllä.

Varmuuden vuoksi ja valmiuden kohottamiseksi sekä työnantaja- että työntekijäliitot ovat aloittaneet valmistautumisensa ensi syksyn liittokohtaisiin neuvotteluihin. Työntekijäpuoli on pistänyt kattilat tulille, sillä pilli ei vihellä, jos pannussa ei ole painetta. Lakko-ohjeet on kaivettu esille ja ay-aktiiveja muistutetaan kädestä pitäen, miten se pylly penkkiin pistetään. Lännen Median kyselyssä 88 % SAK:n keskeisistä vaikuttajista oli valmiita lakkoon hallituksen lakipaketin vastustamiseksi, rakennusala näiden mukana.

Voi meitä, jos yhteiskuntasopimuspakettia ei synny. Rautatientori käy ahtaaksi. Edessä on tuskainen, toimintapäivien, lakkojen ja tukilakkojen, yhteisten työnseisausten ja jopa yleislakon ryydittämä liittokierros. Katsaus historiaan kertoo, että liittokierros on aina tullut työnantajille ja kansakunnalle, sitä kautta siis myös palkannauttijoille, kalliimmaksi kuin keskitetyt ratkaisut. Sen, minkä työntekijät kilpailukykypaketissa menettävät, he aikovat ulosmitata korkojen kera liittoneuvotteluissa. Liittokierroksilla kauppaa on totuttu käymään nousevin huudoin, edeltävää ratkaisua ponnistuspohjana pitäen.

Si vis pacem, para bellum. Jos haluat yhteiskuntarauhaa, varaudu luokkasotaan. Kursivoitu teksti on kirjoittajan lisäys vanhaan sanontaan. Yhteiskuntasopimus olisi hyvä saada aikaan, sillä vaihtoehdot ovat toistaan huonompia.

LVI-asennuksen toimihenkilösopimus umpeutuu tammikuun ja työntekijöiden sopimus helmikuun 2017 lopussa.

Jari Syrjälä, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry