Taloyhtiöiden huolto- ja korjaustoimien laiminlyönti voi kostautua kalliisti

Taloyhtiöiden elämä on muuttunut koronaepidemian myötä: korjaushankkeita on siirretty epämääräiseen tulevaisuuteen ja tarpeellisia huoltotoimia on jopa pysäytetty. Seuraukset voivat olla karuja ja kalliita.

Kiinteistön talotekniset järjestelmät on syytä pitää kunnossa myös poikkeusaikoina. Asiantuntija-arvioiden mukaan ilmanvaihdolla on suuri merkitys koronaviruksen leviämisessä pisaratartuntana: se leviää huoneilmassa pääasiassa ilmavirtausten mukana. Toimivasta ilmanvaihdosta on tullut yksi keino hillitä viruksen leviämistä. Juuri nyt olisikin tärkeää varmistaa säännöllisillä huoltotoimenpiteillä, että ilmanvaihtojärjestelmät toimivat asianmukaisesti. Huolto- ja korjaustoimenpiteiden laiminlyönti voi lisätä virustartunnan riskiä. Taloyhtiö tuskin haluaa riskeerata asukkaitaan.

Korjaus- ja huoltotoimenpiteiden aikana on aina huolehdittava turvallisuudesta, niin asukkaiden kuin työntekijöidenkin osalta. Sosiaali- ja terveysministeriö ja ympäristöministeriö ovat laatineet ohjeen asuinrakennusten korjaushankkeisiin, joita noudattamalla työt voidaan tehdä turvallisuutta vaarantamatta myös korona-aikana.

Koronaepidemian pituudesta voi vain heittää arvioita. Sen loppumista ei voi jäädä odottamaan, sillä kiinteistöjen rapistuminenkaan ei ole tauolla. On siis tärkeää saada tarpeelliset remontit yhtiökokoukseen päätettäviksi ja huoltokäytännöt sovituiksi, jotta kiinteistöt säilyisivät terveellisinä, turvallisina ja toimivina. Mitä pidemmälle päätöksiä lykätään sitä raskaammaksi, kalliimmaksi ja riskialttiimmaksi syntyvän suman purkaminen tulee taloyhtiölle ja osakkaille.

Mielipidekirjoitus on julkaistu mm. Itä-Savossa, Lapin Kansassa ja Kymen Sanomissa.

Mika Hokkanen, toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry