Taloyhtiön putkiremontti osataan nyt optimoida

Putkiremonttien keskihinnat ovat laskeneet. Korjausten laajuus ja toteutustavat osataan valita entistä tarkemmin taloyhtiön tarpeiden mukaan. Tämä käy ilmi Isännöintiliiton tuoreesta Putkiremonttibarometrista.

Taloyhtiöiden putkiremonttien keskihinnat ovat laskeneet, ja eri menetelmien yhdistely lisääntyy. Yleensä putkiremontissa vaihdetaan käyttövesijohdot, mutta yhä useammin viemärit korjataan osittain uusimalla ja osittain sukittamalla tai ruiskuvalamalla sisäpuolelta.

Eri menetelmien yhdistelmillä tehtyjen putkiremonttien mediaanihinta pääkaupunkiseudulla on 500 ja muualla maassa 265 euroa vastikeneliöltä. Hinta on laskenut pk-seudulla 17 prosenttia ja muualla maassa 9 prosenttia edellisestä Putkiremonttibarometrista, joka tehtiin kesällä 2013.

Yli puolta putkiremonttihankkeista suunnitellaan vähintään 13 kuukautta ennen varsinaisen remontin alkamista. Isännöitsijöiden mukaan suunnittelutyön ja tarjousten laatu on parantunut. Urakan hinnoittelu pitää hyvin valtaosassa putkiremonteista.

– Jos ennen putkiremontti tehtiin periaatteella ”perinteinen on aina perinteinen”, nyt korjausten laajuus ja toteutustavat osataan valita entistä tarkemmin taloyhtiön tarpeiden mukaan, sanoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Hintoja laskee myös urakoitsijoiden kiristynyt kilpailu.

– Yrityksiä on entistä enemmän, ja ne kilpailevat hiljentyneen uudisrakentamisen puolelta tulevien resurssien kanssa, kertoo LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen.

Laajimmat saneeraukset pääkaupunkiseudulla

Niin sanotun perinteisen putkiremontin mediaanihinta on pääkaupunkiseudulla 700 euroa ja muualla maassa 400 euroa vastikeneliötä kohden. Perinteisten remonttien muun maan keskihinta on laskenut, noin 5 prosenttia.

Perinteiseksi kutsutaan putkiremonttia, jossa vaihdetaan sekä käyttövesi- että viemäriputket uusiin ja käytännössä aina uusitaan myös kylpyhuoneet vesieristeineen ja laattoineen.

Suurin osa maantieteellisestä hintaerosta selittyy remonttien eroilla. Pääkaupunkiseudulla saneerattavat rakennukset ovat vanhempia ja putkiremonttien yhteydessä parannetaan selvästi useammin muutakin, kuten sähkö-, tietoliikenne- ja ilmanvaihtojärjestelmiä.

Lue lisää Isännöintiliiton sivuilta