Talven pölyt pois ilmanvaihdosta

Kirkas kevätaurinko paljastaa talvella kertyneet pölyt ja liat. Valo ja lämpö saavat ihmiset innostumaan ikkunoiden pesusta ja polkupyörien kausihuollosta. Intoa kannattaa suunnata myös ilmanvaihtolaitteisiin.

Huoneistokohtaisten koneellisten ilmanvaihtokoneiden puhtaanapito jää usein tekemättä. Asukkaan kannattaa kuitenkin tarkkailla ilmanvaihtokoneen suodattimien kuntoa: keväällä kaupunkialueiden ilma kun on sakeana katujen puhdistuksesta syntyvistä pölypilvistä.

Likainen suodatin heikentää sisäilman laatua

Ensimmäinen osa kevätkunnostusta on suodattimien puhtauden tarkistus. Ne tulee vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Suodattimia löytyy sekä koneeseen otettavaa ulkoilmaa että poisjohdettavaa huoneilmaa varten. Kumman tahansa likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää ilman vaihtumista asunnossa. Oikein toimiva tuloilman suodatus vähentää myös siitepölyn määrää sisäilmassa.

– Ilmanvaihtokoneen virta pitää toki ensin katkaista ja varmistaa, ettei kukaan muu käynnistä konetta puhdistuksen aikana. Toinen osa kevättoimia on lämmön talteenoton (LTO) muuttaminen kesäasennolle, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Useimmissa ilmanvaihtokoneissa on kuutiomallinen levylämmönsiirrin, josta löytyy kesäasento. Tällöin lämmön talteenotto ei ole toiminnassa ja sisään saadaan viileämpää ulkoilmaa. Lämmönsiirrin voidaan irrottaa vuosipesua varten: pesu tapahtuu vedellä laimennetulla astianpesuaineella ja reilulla huuhtelulla. Samalla voi pestä ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat. Kun lämmönsiirrin laitetaan takaisin paikoilleen, se asetetaan kesäasennolle. Useimmiten se tarkoittaa metallilevyjen asennon muuttamista siten, että ne estävät ilman ns. ristiinvirtauksen LTO-laitteessa.

– Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtoa, on usein koneellinen poisto. Tällöin keväiseen muistilistaan kannattaa liittää korvausilmasäleikköjen puhdistus ja niiden suodattimien vaihto, Mäkinen muistuttaa.

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistusohjeet

Kolmas asia on ilmanvaihtoventtiilien puhdistus. Pyöreät, lautasmalliset venttiilit saa irrotettua pyöräyttämällä niitä ulkokehältä. Ne kannattaa pestä miedolla saippuavedellä.

– Jos venttiilejä ei ole lukittu, pitää olla tarkkana, ettei vahingossa muuta venttiilien asentoa. Eli pyöritä vain ulkokehää, älä venttiilin lautasosaa. Näillä kaikilla toimenpiteillä huoneilman laatu paranee selvästi, ja pääset paremmin nauttimaan kesän tulosta, Juha-Ville Mäkinen vinkkaa.

–  Jos oikeiden suodattimien hankinta tai ilmanvaihtokoneen avaaminen tuntuvat hankalilta asioilta, niin kannattaa kääntyä LVI-alan ammattilaisen puoleen.

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Asiantuntija Juha-Ville Mäkinen, p. 045 8999 388,
Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939,

Mediatiedote 28.4.2014