Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys edistää omatoimista kunnossapitotoimintaa ja parantaa työllisyyttä. Lain velvoittama kunnossapito, kuten nuohous, ei oikeuta vähennykseen.

Kun kuluttaja ostaa palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, hän voi vähentää osan kuluista verotuksessaan kotitalousvähennyksenä. Kotitalousvähennykseen oikeuttavaa remontointityötä ovat esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuoneremontti, rakennusten maalaus tai parvekelasien asennus sekä ilmastointilaitteiden ja ilmastointihormistojen puhdistus.

Kotitalousvähennyksen määrä

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärää on 2 400 euroa vuonna 2019. Kotitalousvähennyksenä voi vähentää 20 prosenttia työstä maksetusta palkasta sekä palkan sivukulut tai 50 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksetusta työkorvauksesta. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista ja matkakuluista.

Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos vuonna 2018 yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 5 000 euroa [(5 000 x 50 %) – 100) = 2400 euroa].

Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2019 saada yhteensä 4 800 euron vähennykset. Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos 2 400 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.

Mistä  kotitalousvähennyksen saa?

Vähennys myönnetään ostetun työn osuudesta. Vähennystä ei saa, jos työn suorittava yritys tai yrittäjä ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Verohallinnon mukaan työn teettäjän on tarkistettava ennakkoperintärekisteröinti paitsi sopimuksen tekohetkellä, myös suorituksen maksuhetkellä. Rekisteröinnin voi tarkistaa YTJ:n tietopalvelusta.

Kotitalousvähennys pitää hakea itse. Teetetyt työt ja maksetut työkorvaukset tai palkat ja palkan sivukulut tulee ilmoittaa esitäytetyssä veroilmoituksessa. Verottaja tekee vähennyksen verosta, ja työn teettäjä saa hyödyn veronpalautuksena.

Lisätietoa Verohallinosta