Työelämän kymmenottelijat

Joukkueurheilussa tulee joskus eteen tilanne, jossa kentälle on saatava nopeasti henkilö korvaamaan esimerkiksi loukkaantunut urheilija. Valmentajan ”kädet jäätyvät”: hänellä ole tilalle ketään, joka täydellisesti korvaisi menetettyä urheilijaa. Hyvästä joukkueesta löytyy aina ”kymmenottelijoita”. He ovat henkilöitä, jotka taitavat sekä hyökkäys- että puolustuspelin. Heihin luotetaan, vaikka he eivät ole varsinaisesti loista missään joukkueen tehtävässä.

Rakentaminen tarvitsee kymmenottelijoita. Työtehtävien tiukat raja-aidat ovat viimeistään nyt murtumassa, kun työlle etsitään tehokkuutta. Dynaaminen työyhteisö ei jää odottelemaan vähäisissä tilanteissa rakennusmiestä, putkimiestä, eristäjää tai IV-miestä, mikäli työn jouheva eteneminen on ykkössijalla. Tällöin tarvitaan luottamusta eri toimijoiden välille. Jokaisella on päätehtävänsä, mutta toisten huomioiminen on välttämätöntä tehokkaassa työympäristössä. En tarkoita tällä sitä, että tekisimme aina urakassa muille osoitettua työtä, mutta usein tehokkuutta heikentävät nimenomaan pienten asioiden järjestely ja odottelu.

Työtehtävien raja-aitoja on kaadettava yritysten hierarkiassa. Työnjohtajalla on työnantajan edustajana direktio-oikeus, mutta hänen tehtävänään on pääsääntöisesti palvella työntekijöitä. Kun työjohtaja toimii työyhteisön etujen mukaisesti, turhanpäiväistä johtamista ei tarvita. Usein työnjohdolle tulee tehtäviä, jotka kuuluisivat joko projektihuollolle tai asentajalle. Tällöin turha pomona pönöttäminen heikentää tehokkuutta ja ilmapiiriä. Asentajienkin on syytä laajentaa tehtäväkuvaansa. Usein on tehokkaampaa, jos asentajaa menee urakoitsijapalavereihin tai työmaakokouksiin sen sijaan, että työnjohto keskeyttää projektin palvelemisen toisaalla. Myös asentajien ammattitaitoa – esimerkiksi urakkalaskennassa tai asennusprosessin suunnittelussa – tulisi hyödyntää tehokkaammin. Muutenkin työtehtävien laajentaminen on syytä tehdä osaamisen ja henkilön mukaan, eikä työehtosopimuksen.

Rakentaminen tarvitsee JOT-ajattelua. Tämä tarkoittaa, että on oikea määrä resursseja oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Tärkeintä on kuitenkin, että osaaminen on kohdennettu oikein. Työmarkkinoiden raja-aidat kaatuvat. Meidän on syytä olla tässä menossa mukana, olipa kyseessä sitten pomo tai duunari. Mikäli näitä titteleitä edes halutaan enää käyttää.

Rattoisaa joulun odotusta!

Ville Hälinen, puheenjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry