Työmarkkinat

LVI-TU100: Työmarkkinoiden kehittämistarpeita

Työmarkkinoiden kehittämistarpeita

01.11.2022 | Työmarkkinat

Vaikka muu yhteiskunta on siirtynyt 24/7-aikakauteen jo ajat sitten, rakentamisessa mennään seitsemästä neljään -periaatteella kuten 1960-luvulla viisipäiväiseen työviikkoon siirtyessä sovittiin. Samoilta ajoilta taitavat olla peräisin matkalippukorvausten paikkakuntakohtaiset, tien ja ojan tarkkuudella vedetyt korvausrajat, vaikka kaikkia teitä ei taida enää olla olemassakaan ja ojankin päällä on asuintalo.

Lue lisää

LVI-TU100: Valtakunnansovittelijalla

Valtakunnansovittelijalla

27.9.2022 | Työmarkkinat

Kun työnantaja- ja työntekijäliittojen neuvottelut menevät hakaukseen, tavataan Bulevardilla. Valtakunnansovittelija ryhtyy osapuolten pyynnöstä tai omasta aloit­teestaan toimenpiteisiin työriidan selvittämiseksi ja työtaistelun estämiseksi. LVI-TU on saanut vierailla valtakunnansovittelijan toimistossa sekä yksin että osana Talotekniikkaliittoa ja Rakennusteollisuutta.

Lue lisää

LVI-TU100: Urakkatyön sietämätön ihanuus

Urakkatyön sietämätön ihanuus

23.8.2022 | Työmarkkinat

Työnantajat ja työntekijät ovat LVI-alalla parista asiasta harvinaisen yhtä mieltä. Urakkatyö on alan ammattihenkilöille ainoa oikea palkkaustapa ja tuottavuuden tae. Ja ainakaan keskisuurissa ja pienissä yhtiöissä ei hurmoksella suhtauduta pai­kallisen sopimisen kattavuuden laajentamiseen.

Lue lisää

LVI-TU100: Työnjohtajapula syntyi, kun teknikkokoulutus lopetettiin

Työnjohtajapula syntyi, kun teknikkokoulutus lopetettiin

14.6.2022 | Työmarkkinat

Teknikkokoulutus lopetettiin 1990-luvun lopulla. LVI-asennusyrityksissä todettiin hyvin pian käytännön ongelmaksi, että LVI-teknikkokoulutuksen päättymisen jälkeen ei alalle valmistunut työmaakokemusta omaavia, projektinjohtotaitoisia ja työnjohtotehtäviin halukkaita ja kykeneviä henkilöitä. Virhe korjattiin aloittamalla rakennusmestari- ja LVI-mestarikoulutus uudelleen vuonna 2007.

Lue lisää