Urakoitsijoiden ja tukkureiden väliset suhteet vuosikymmenien aikana
Matti Wetterstrand
LVI-urakoitsijat ja LVI-tukkuliikkeet ovat vuosikymmenten ajan eläneet suhteessa, jota voitaisiin kuvata leikkisästi viha-rakkaussuhteeksi. Välillä on keskusteltu hyvinkin tiukasti, välillä on istuskeltu leppoisasti lasin ääressä Lapin hiihtokeskuksissa. Vuosien ja vuosikymmenten aikana tukkukauppojen rooli on muuttunut urakoitsijan logistiseksi kumppaniksi, urakoitsijan puolestaan asiakkaan kokonaispalvelijaksi. Muutosta on hiottu yhdessä.
Käsittelen tässä artikkelissa sitä ajanjaksoa, jonka itse olen ollut LVI-alalla ja josta suurimman osan aikaa työskennellyt tukkukaupan parissa. Eri aikakausina tai eri tilanteissa on koettu tarvetta joko keskinäisiin irtiottoihin tai tiiviimpään yhteistyöhön. Tyypilliset erimielisyydet on koettu tuotteiden hinnoittelussa, luottopolitiikassa, kilpailevien urakoitsijoiden suosimisessa tai suoraostojen rajoittamisessa tavaroiden valmistajilta. Tukkujen osalta ongelmaksi on aikojen kuluessa koettu se, että urakoitsija suosii kilpailevaa tukkuria ja sitä kautta hinnat vuotavat kilpailijalle. Tämä myös aiheutti sen, että oli ns. Onnisen asiakkaita tai Huberin asiakkaita. Tämä alkoi näkyä jo tarjoushinnoissa, jos joku asiakas selvästi liputti toista tukkuliikettä. Yhteistyötä tehtiin monin tavoin ja erityisesti eri järjestöjen kautta. Oli Putkikauppiasyhdistystä, VeLU:a, LVI-Urakoitsijaliittoa, LVI-Keskusliittoa, LVI-Teollisuutta ja varmaan muitakin tahoja. Paikallinen yhteistyö kulminoitui alueen LVI-yhdistysten toiminnan kautta, jossa urakoitsijat, suunnittelijat ja tukkurien edustajat istuivat samassa pöydässä saaden tuoretta tietoa alan asioista ja tuoteuutuuksista.
Jos ajatellaan eri aikakausia, niin 1980- ja 1990-luvut olivat enemmänkin muutosten ja ristiriitojen aikaa. 2000-luvulla ymmärrettiin paremmin, että tarvitsemme toisiamme kumppaneina, eikä niinkään kilpailevina osapuolina jakeluketjussa. Logistiset mallit kehittyivät ja eri toimijoiden roolit arvoketjussa tulivat selvemmin esille, myös tavaroiden valmistajille ja maahantuojille. Jakelukanavien rooli selkiytyi ja kunkin jakelukanavan eri roolit hyväksyttiin. Aiemmin kaikki osapuolet varastoivat tavaraa ja pyrkivät hoitamaan puskuroinnin ja saatavuuden itse. 90-luvun lama opetti, että kaikissa portaissa ei ole varaa tehdä samoja asioita. Uudet tietojärjestelmät mahdollistivat sen, että logistiikkaratkaisuja voitiin kehittää ja tehdä varastoinnista ja jakelusta entistä tehokkaampaa. Logistiikan hoito ja tavaroiden saatavuuden varmistaminen tunnustettiin tukkujen rooliksi. Työmaatoimitusten ajoitukset, täsmätoimitukset, tulivat kaikkien tukkujen tarjontaan ennen pitkää. Myös noutotukkujen rooli selkiytyi pikaisten tavaratarpeiden ja remonttien ostopaikaksi.
Kun itse tulin LVI-alalle 70-luvun puolivälissä, tukkuliikkeiden myyjien rooli erityisesti ilmastointikaupassa oli laajempi. Peltiseppien ja pienten iv-urakoitsijoiden tekninen osaaminen ei ollut kaikilta osin riittävällä tasolla, jolloin tukkuliikkeiden myyjät osallistuivat massaluetteloiden tekoon piirustuksista ja iv-koneiden mitoittamiseen jo tarjousvaiheessa. Jos asiakas sai työn, sai myös tarjouksen tekoon osallistunut myyjä kaupan. Myöhemmin, kun asiakaskunnan tekninen osaaminen parani, myös tukkujen välinen kilpailutus lisääntyi. Ei aina muistettu, kenen avulla työmaa oli saatu.
Suoraan vai tukuilta?
Myös valmistajien ja maahantuojien rooli ja toimintatapa on muuttunut vuosikymmenten saatossa. 70-luvulla tukut varastoivat laajasti kaikkia brändejä aluevarastoissaan ja valmistajien ja maahantuojien rooli oli ylläpitää tukkumyyjien tietotaitoa omien tuotteidensa osalta. Ei ollut tarvetta kiertää urakoitsijoita paljoakaan. Kun tilanne muuttui erityisesti 90-luvun alun laman myötä, tukkuliikkeet määrittelivät tarkemmin varastointinsa kriteerit, ja moni pienempi maahantuoja tai valmistaja ei päässytkään enää tukkujen varasto-ohjelmiin. Tällöin heidän toimintatapansa muuttui ja oli aloitettava kenttätyö urakoitsijoiden kanssa. Myös kaupat tehtiin suoraan urakoitsijoiden kanssa. Isommat alueelliset ja valtakunnalliset urakoitsijat olivat toimineet jo aiemmin suoraan valmistajien ja maahantuojien kanssa erityisesti projektien tai varastoon ostojen osalta.
Yksimielisiä urakoitsijoiden ja tukkujen välillä oltiin erityisesti siitä, että epätervettä kilpailua ei saa ylläpitää ja elinkelpoisia urakoitsijoita pitää tukea sekä hinnoittelun että palvelun avulla. Tässä tukkujen kokoero aiheutti sen, että pienemmät tukkurit tekivät kauppaa myös näiden urakoitsijoiden kanssa. Isommat tukut saivat hieman parempia ostoehtoja valmistajilta pieniin tukkuihin verrattuna, mutta ero oli usein riittämätön monissa kilpailutilanteissa. 1970–1990-luvuilla oli enemmän ns. pikkutukkureita, joista voidaan mainita muun muassa Starckjohann, Putkitie, Lämpö-Tukku, Hankkija ja Lippo-LVI. Nykyään tilanne on toinen, ja monet maahantuojat ovat ottaneet pikkutukkurin roolia. 1980-luvulla syntyi myös Suomen LVI-Tukku Oy, kun Starckjohann, Polar ja Putkitie yhdistivät voimansa. 1990-luvun lopussa ruotsalainen Ahlsell tuli Suomen markkinoille ostamalla Suomen LVI-Tukun.
Hinnoittelumuutos
Tukkuliikkeet olivat noudattaneet vuosikymmeniä yhtenäishinnastoa omassa hinnoittelussaan. Hinnat noudattivat pääsääntöisesti valmistajien ja maahantuojien ohjehintoja. Hinnastoa julkaisi LVI-Tietokeskus. Tämä ratkaisu teki eri tukkujen välisen hintavertailun urakoitsijoille helpoksi. Kunhan vain tiesi valmistaja- tai tuoteryhmäkohtaisen alennuksen, tiesi, kenen hinta oli halvin. Pelkällä alennusprosenttien vertailulla selvitettiin halvin tukkuri, hinta sen sijaan oli tuntematon käsite ostajalle. Kun 1990-luvun alussa tuli kilpailuviranomaisen toimesta selväksi, että tällaista yhteistä hinnastoa ei voi enää ylläpitää ja käyttää kovin kauaa, Onnisen johto päätti 1993 irtaantua yhtenäishinnoittelusta ja julkaista oman hinnastonsa. Kun myös kannattavuus oli ollut jo vuosia heikko, päätös tehtiin ennen kuin se olisi ollut viranomaispäätöksellä pakko muuttaa.
Yhtenäishinnoittelu oli tullut Onnisen mielestä tiensä päähän. Tämä synnytti melkoisen palautteiden vyöryn urakoitsijoiden keskuudessa. Kun Onninen osti pääkilpailijansa Oy Huber Ab:n loppuvuodesta 1993, hinnoittelumuutos jäi taka-alalle, kunnes sitten vuonna 1997 hinnoittelurakenteen muutokseen paneuduttiin uudelleen. LVI-Dahl oli tullut Suomen markkinoille 1995 ja tukkujen kilpailu oli entisestään kiristynyt ja kannattavuus jatkoi heikentymistään. Nyt oli tarve viedä hinnoittelumuutosta pidemmälle. Tämän kirjoittaja sai tehtäväkseen rakentaa hinnoittelujärjestelmän, jonka rakenne otti paremmin huomioon jakelukanavan ja tuotteiden kustannukset sekä asiakkaiden ostokäyttäytymisen. Eri tuotteiden varastointi-, käsittely- ja pääomakustannukset huomioitiin tarkemmin tuotteiden hintoihin, ja asiakkaiden tapa ostaa näkyi hinnoissa ja alennuksissa. Halvat tuotteet ja ns. palvelutuotteet joutuivat jatkossa kantamaan omat kustannuksensa, jotta niiden varastointia kannatti jatkaa. Samalla monet hitaasti kiertävät tuotteet keskitettiin keskusvarastoon, ja paikallisvarastoiden valikoima kapeni merkittävästi.
Näistä muutoksista Onninen sai paljon palautetta, pääsääntöisesti muutoksesta ei pidetty. Urakoitsija-liiton johtohenkilöt lähestyivät Onnisen toimitusjohtaja E. J. Toivasta ja pyysivät häntä siirtämään uuden hinnaston käyttöönottoa. Näin tapahtui, ja urakoitsijat saivat muutaman viikon lisäaikaa valmistautua muutokseen. Uusi hinnoittelu otettiin käyttöön keväällä 1998, ja asiak-kaiden alennusluettelot mukautettiin uuteen hinnoittelurakenteeseen. Muutos oli merkittävä, ja sen vaikutuksia seurattiin viikko kerrallaan. Muutos vietiin läpi kuitenkin ilman suurempia takaiskuja, ja seuraavien vuosien aikana myös Onnisen pääkilpailijat siirtyivät omiin hinnastoihinsa.
Kassa-alennukset pois – kartelli?
90-luvun lopulla alalle tuli jälleen merkittävä muutos, kun LVI-teollisuus ja -tukkukauppa luopuivat kassa-alennuksen käytöstä. Kassa-alennuksen rooli oli muuttunut, ja urakoitsijoiden maksuvalmius oli parantunut. Kahden prosentin alennus maksettaessa eräpäivänä oli saanut eräänlaisen määräalennuksen luonteen. Kun uusi hinnoittelumalli ja alennusrakenteet jo huomioivat ostovolyymit paremmin, teollisuus ja tukkukauppa päättivät luopua kassa-alennuksen käytöstä. Eräässä Onnisen iltatilaisuudessa asiasta keskusteltiin drinkkilasit kädessä muutaman urakoitsijan ryhmässä. Eräs urakoitsijoista moitti kassa-alennuksen poistosta isäntiä. Tähän legendaarinen urakoitsija Antti Rosimo tokaisi humoristiseen tyyliinsä kollegalleen: ”Ne otti sen pois, kun me ei sitä käytetty”. Taisi olla tottakin monelle urakoitsijalle.
Tämä muutos synnytti melkoisen palautevyöryn urakoitsijakentässä, ja tukkuliikkeitä syytettiin asiassa jopa kartellista. Urakoitsijoiden avainhenkilöt tekivät kantelun kilpailuviranomaiselle, ja viranomainen ryhtyi tutkimaan asiaa. Tehtyään kattavat selvitykset tukkujen ja tavarantoimittajien keskuudessa kilpailuviranomainen antoi asiassa loppuraporttinsa ja kartelliepäily kumottiin.
Ulkomaista kilpailua
Kun tukkumarkkina Suomessa keskittyi kolmelle päätukkurille, urakoitsijoiden keskuudessa ilmeni tarvetta etsiä uusia toimittajia tai jakelukanavia markkinoille. Isoimmat urakoitsijat solmivat kansainvälisillä messuilla suhteita eri tuotealueiden valmistajiin ja tekivät projektiostoja isommissa kohteissaan ja merkittävissä volyymituoteryhmissä. Asia tietenkin ärsytti kotimaisia valmistajia ja tukkuliikkeitä. Tämän seurauksena kyseessä olevat urakoitsijat saivat oman tuontinsa avulla solmittua suoria sopimuksia myös kotimaisten valmistajien kanssa ohi tukkuliikkeiden. Tämä taas ärsytti tukkuliikkeiden edustajia, mutta kun tavarat eivät kulkeneet tukkuliikkeiden logistiikan kautta, ei lopulta löytynyt perusteita saada muutosta tälle toimintatavalle. Ilmiö lisääntyi tultaessa 2000-luvulle, mutta sen merkitys kokonaisvolyymeissä ei sittenkään ollut kovin merkittävä koko markkinaa ajatellen. Pienempien urakoitsijoiden toimesta muodostettiin myös ostorenkaita, mutta niidenkään volyymi ei kasvanut kovin merkittäväksi.
LVI-urakoitsija vai rautakauppa
Paljon on keskusteltu LVI-alalla, miksi kuluttaja voi ostaa LVI-tarvikkeita rautakaupoista, vaikka sieltä ei saa asennuspalveluja. Nykyään tilanne on toinen, ja asennuspalveluja tarjotaan rautakaupoista ainakin kylpyhuoneremontteihin ja pieniin korjauksiin. Selvää on, että LVI-asennustyö on ammattitaitoa vaativaa toimintaa, jonka vain alan ammattilainen osaa ja voi tehdä. Kuluttajien rooli on vuosikymmenten aikana muuttunut LVI-kentässä, ja välillä kuluttaja-asiakas on ollut kirosana monelle ammattilaiselle. Kuluttaja ja erityisesti rakentaja työllistävät liikaa asentajia, ja tätä kautta kannattavuus ei pientalourakoissa ole ollut riittävä. Tilanne on muuttunut ja varsinkin pienillä paikkakunnilla rakentajat ja remontoijat tuovat ison osan LVI-yritysten liikevaihdosta. Aikanaan Huber ja Onninen kilpailivat kuluttajakaupasta omien ketjujensa avulla jopa verisesti. Oli Hanakat ja Energiaexpertit. Markkinointiin pantiin suuria summia ja kilpailtiin näkyvyydestä jopa TV-mainoksissa. Ala sai varmaa tunnettuutta ja paikalliset LVI-yritykset uskottavuutta ja nostetta liiketoimintaansa. Joku maksoi ylisuuret markkinointikustannukset.
Jatkuvaa keskustelua käytiin tukun ja urakoitsijoiden välillä mainoksissa olevien tuotteiden hinnoista. Miksi rautakauppa pystyy myymään niin halvalla? Tilanne ei ole paljon muuttunut, ja rautakauppa näyttää vahvistaneen asemiaan LVI-tarvikekaupassa, onhan niillä laajat myymäläverkostot ja runsaat koko rakentamista palvelevat valikoimat. Erikoisliikkeen, kuten LVI-liikkeen, on vaikea kilpailla tuotetarjonnassa hinnalla. Siksi keskeiseksi kilpailukeinoksi olisi jatkossakin parasta valita ”ammattilaisen kokonaispalvelu” ja sitä kautta koko rakennuksen elinkaaren kestävä asiakassuhde. Tätä kirjoitettaessa syksyllä 2020 ELY-keskus myöntää valtionavustusta peräti 4 000 euroa öljylämmityksestä luopumiseen omakotitalojen ja paritalojen omistajille. Avustusta myönnetään, kun öljylämmitys korvataan jollain muulla lämmitysjärjestelmällä kuin fossiilisia polttoaineita käyttävällä järjestelmällä. Tämä jos mikään lisää LVI-alan ammattilaisten työmahdollisuuksia ja kauppaa pientalokohteissa.
Yhdessäoloa rennommissa merkeissä
Urakoitsijat, teollisuus ja tukkukauppa ovat osanneet myös rentoutua yhdessä. Oli kovin tavallista jo aikojen alussa, että yhdessä mentiin Lappiin ruskaa katsomaan tai talvella hiihtämään. Saariselkä oli suosituin paikka 1970–1990-luvuilla, mutta Levin suosio kasvoi 2000-luvulle tultaessa. Tukkukauppiaat kokoontuivat säännöllisesti Lappiin tavarantoimittajien vieraiksi. Erityisesti Uponorin markkinointipäällikön Ossi Mujusen järjestämät ruskaretket Saariselälle olivat ikimuistoiset monille tukkureiden johtohenkilöille. Lapinkaste eli uinti syksyisen kylmässä tunturipurossa kuului ensikertalaisen rituaaleihin. Jännityksen vallitessa patikoitiin nuotiopaikalle ja tarkastettiin, oliko kivien koloon edellisvuonna kätketyt jalot juomat vielä tallessa talven jälkeen. Niitä nautittiin sitten nuotion äärellä nokikahvien kyytipoikana. Urakoitsijat ja tukut hoitivat kiitettävästi Lapin matkailun kasvua järjestämällä yhteisiä kanoottiretkiä, laskettelumatkoja ja hiihtomatkoja Saariselälle tai Ylläkselle. Yleinen leikinlasku 80-luvulla oli, että erityisesti tukkurit siirsivät pääkonttorinsa Lappiin keväisin ja syksyisin.
Toinen merkittävä vuosittainen tapahtuma on Putkipörssi, jossa LVI-alan henkilöt tapaavat toisensa. Tukkuliikkeet aloittivat Putkipörssin pitämisen sotien jälkeen, ja tilaisuuden luonne oli tuolloin toinen. Kotimainen tuotevalmistus LVI-alalla oli vielä silloin vähäistä, ja tukkujen tuonti oli ratkaisevassa asemassa varmistamassa LVI-tuotteiden saatavuuden Suomessa. Yksi toi putkia ja toinen putkenosia ja venttiileitä. Putkipörssin lounaalla he sopivat eri tuotteiden vaihdosta keskenään. Myöhemmin tuonti oli säänneltyä valtiovallan toimesta, ja tukkuliikkeet jakoivat tuontikiintiönsä Putkipörssissä. Kun tuonti vapautui, Putkipörssin luonne muuttui ja siitä tuli LVI-alan vaikuttajien yhteinen pikkujoulu, jota vietetään aina joulukuun toisena torstaina. Putkipörssin yhteydessä valitaan Pro-LVI henkilö. Valinnan tekee LVI-teknisen kaupan liitto ry, joka ennen tunnettiin Putkikauppiasyhdistyksenä. Putkipörssin lounasmenu on kaikki nämä vuodet ollut sama, ja Putkipörssi huipentuu huutokauppaan, jossa myydään osallistujien lahjoittamia tuotteita ja taide-esineitä. Huutokaupassa kerätään rahaa näkövammaisille lapsille ja nuorille. Tästä on muodostunut merkittävä osa näkövammaisten nuorten kesäleirien rahoitusta. Viimeisenä huutokaupassa myydään valurautainen tykki, jonka hinnan korkeutta ja ostajaa jännitetään vuosi toisensa jälkeen.
Ympäristöteknologia
LVI-alan tulevaisuuden näkymät ovat erinomaiset, kun ajatellaan ympäristökysymyksiä. Niistä kirjoitetaan toistuvasti lehdissä ja netissä, ja poliitikot puhuvat ympäristöasioista lähes päivittäin. Puhutaan energiatehokkuudesta, hiilijalanjäljestä, sisäilman puhtaudesta, vesien suojelusta, jätevesien käsittelystä ja puhtaasta vedestä. Tuttuja teemoja meille LVI-alan ihmisille. On mielenkiintoista seurata näiden asioiden ja teemojen kehitystä Suomessa, erityisesti suomalaisten vientiyritysten kannalta. Olemmeko merkittäviä teknologiaosaajia maailmalla vai teemmekö näitä töitä ja hankkeita vain Suomessa? Joka tapauksessa LVI-alan ammattilaiset ovat merkittäviä tulevaisuuden tekijöitä jatkossakin. Ken elää, se näkee.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design