Vaihtoehtoiset putkiremonttimenetelmät saivat pitkän taistelun päätteeksi alan hyväksynnän
Heikki Heikkonen
Putkiremonttibuumin alkaessa käydä kuumaksi haluttiin raskaiden saneerausten rinnalle löytää uusia ja entistä edullisempia menetelmiä. Osa näistä jäi elämään ja on tänäkin päivänä laajalti käytössä, osa menetelmistä ei koskaan saavuttanut suurta jalansijaa huonojen kokemusten, päästöjen tai lyhyen käyttöiän perusteella. Myös työn laatu oli paikoin vaihtelevaa, mistä alan maine kärsi.
Suomen putkiremonttimarkkinat alkoivat kasvaa 1990-luvun puolivälistä alkaen vauhdilla. Vuodesta 2000 vuoteen 2010 mennessä oli putkistojen korjaustarve jo kolminkertaistunut. Vuodesta 2010 eteenpäin arvioitiin putkiremonttien määrän jopa kaksinkertaistuvan seuraavan vuosikymmenen aikana.
Rakennusten suuret ikäluokat paisuttivat remonttikantaa
Vuosituhannen vaihteessa Suomen kerrostaloasuntokannasta entistä suurempi osuus alkoikin tulla niin sanotusti putkiremontti-ikään. Ensialkuun se koski 1950-luvulla rakennettuja taloja, sitten vähitellen 1960- ja sitä myöhemmin rakennettuja taloja. Ajan kuluessa alkoi remontoitava kiinteistökanta paisua merkittävästi, etenkin kun päästiin suuriin ikäluokkiin – eli 1970- ja 1980-luvuilla rakennettuihin taloihin.
Suomi teollistui ja kaupungistui noiden talojen rakentamisen aikaan hyvin voimakkaasti, ja suuri osa lähiöistämme koki syntymänsä juuri silloin. Siihen aikaan alkoi myös laajamittaisempi elementtitalorakentaminen, joka oli edullisempaa kuin paikallavalaminen, mutta laadultaan usein heikompaa – eikä sitä alkujaan oltu edes tarkoitettu pitkäikäiseksi.
Kun työvoima on kallista ja siitä pelättiin syntyvän pulaa, alkoivat rakennuttajat, kiinteistöjen omistajat ja urakointiyritykset pohtia vaihtoehtoja putkiremonteille sekä linjasaneerauksille. Kovin kiivasta ei haku ollut, ennen kuin muutama pienempi yrittäjä tuli takavasemmalta ja alkoi ravistella alaa.
Pinnoitus ja sukitus vaihtoehdoiksi perinteisille remonteille
Tässä vaiheessa löytyikin kaksi uutta ratkaisua: putkien pinnoitus ruiskuvalulla ja sukitus sujuttamalla. Molemmissa oli etunsa ja haittansa, mutta pääasiassa niillä pyrittiin välttämään raskas perinteinen putkiremontti tai ostamaan reilusti lisäaikaa, ennen kuin sellainen oli välttämätöntä tehdä. Usein vanhoissa taloissa kuitenkin niin rakenteet kuin vesieristeet tai niiden puutteet johtivat väkisinkin raskaampaan malliin, tätä nykyä usein hybridisaneeraukseen.
Putkien pinnoituksessa – usein puhutaan dakitus tai dakki-menetelmästä – vanha putki pinnoitetaan sisäpuolelta uudelleen epoksihartsilla. Menetelmän etuja ovat nopeus ja edullisuus, mutta haittoina epätasainen laatu ja pinnoitteen paksuus putken taitteissa ja liitoksissa sekä myöhemmin esiin nousseet bisfenolipäästöt. Jälkimmäinen nousee ongelmaksi lähinnä käyttövesiputkien pinnoituksessa, joita harvemmin tehdään.
Alan uranuurtajia olivat Dakki Finland Oy, myöhemmin Putkireformi, joka myytiin Consti-konsernille vuonna 2010. Alkuvaiheen yrityksiin kuuluivat myös Suomen Putkipinnoitus Oy ja Poxytec Oy, joka muista poiketen käytti menetelmää myös käyttövesijohtojen pinnoituksessa.
Kun vielä viime vuosikymmenen vaihteessa vastaavia yrityksiä oli alalla kymmeniä, on määrä sittemmin romahtanut yrityskauppojen ja yritysten toiminnan hiipumisen myötä. Vuoden 2011 lopulla ”rakenteita rikkomattomia” -viemäreiden kunnostajia, eli sukittajia ja pinnoittajia, oli Suomessa noin 40 ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 50 miljoonaa euroa.
Sujuvasti Englannista
Sujutusmenetelmä (Insituform) kehitettiin Englannissa 1970-luvun alussa ja se levisi nopeasti Eurooppaan. Lopullisesti se löi itsensä läpi, kun menetelmän haltijan alkuperäinen patentti raukesi vuonna 1994 ja menetelmä tuli kaikkien valmistajien ulottuville.
Alkujaan sujutus oli tarkoitettu isompien vesi- ja viemäriverkostojen korjauksiin kaupungeissa ja haastavien tai ruuhkaisten kohteiden alla suoritettaviin no-dig eli kaivamattomaksi korjausmenetelmäksi. Sittemmin tekniikkaa alettiin soveltaa myös rakennusten sisäpuolisiin viemäreihin.
Sujutuksessa saneerattavalle osuudelle vedetään uusi putki, joka pienentää putken halkaisijaa, mutta vastaa lujuudeltaan ja kantavuudeltaan uutta putkea. Puhutaan sukkasujutuksesta.
Kiinteistöjen sisäpuolisten putkien saneerauksessa käytetään termiä sukitus. Sukittamalla voidaan kunnostaa putkistoja, joissa on useita mutkia, koon muutoksia sekä haaroja. Sukitettaessa haarat tukkeutuvat, minkä jälkeen ne avataan robottiporalla sekä tiivistetään erillisellä runko- tai haarayhteellä.
Asennusvaiheessa sukka on elastinen ja pehmeä, mutta kovettuessaan se muodostaa itsekantavan, uuden putken vanhan viemäriputken sisälle. Suomessa sukitus alkoi yleistyä 2000-luvulla ja nykyään suuri osa viemäriremonteista toteutetaan vastaavan kaltaisilla menetelmillä.
Suomessa alan uranuurtajia ovat tanskalaisen päämiehen maahamme vuonna 1993 perustama tytäryhtiö Aarsleff Oy, Oy KWH Pipe Ab, joka fuusioitui Uponoriin vuonna 2012 ja Nordic Renovation Group, joka sittemmin meni konkurssiin.
luksi Aarsleff asensi sujutusputkia vain kuntien ja kaupunkien viemäreihin, mutta vuonna 1997 se aloitti kiinteistöjen pohjaviemärien ja sadevesipystylinjojen sujutukset. Suomen mittavin viemärisaneeraushanke toteutettiin vuonna 2013, kun Aarsleff saneerasi noin 1,7 kilometriä pitkän ja halkaisijaltaan 1 400 ja 1 600 millimetrisen kokoojaviemärin Helsingin Tapaninkylässä.
Toimiala järjestyy ja hiipuu
Kaivamattomia ja vaihtoehtoisia menetelmiä kiinteistösaneerauksissa käyttävät yritykset päättivät järjestäytyä oman toimialan etuja ajavan valtakunnallisen keskusjärjestön alaisuuteen vuonna 2009. Näin syntyi MoMent – Modernit viemäri-saneerausmenetelmät ry.
Yhdistyksen jäseninä olivat kaikki alan merkittävimmät yritykset. Sen jäseneksi hyväksyttiin Suomessa toimivien modernien viemärinsaneerausmenetelmien pa-issa työskenteleviä yrityksiä sekä muuten alasta kiinnostuneita toimijoita ja yhdistyksiä.
Yhdistyksen toiminta kuitenkin hiipui vähitellen ja se liitettiin vuonna 2019 Suomen kaivamattoman tekniikan yhdistys ry:hyn. Vaihtoehtoisia menetelmiä tarjoavia itsenäisiä yrityksiä on jäljellä enää kourallinen. Osa hiipui, osa fuusioitui toisen toimijan kanssa ja osa myytiin isommille toimijoille. Aikaa myöten vaihtoehtoiset menetelmät ovat kuitenkin vakiinnuttaneet paikkansa talotekniikka-alalla.
Tänä päivänä taloyhtiöissä päädytäänkin hyvin usein hybridiremonttiin, jossa käyttövesiputkisto vedetään pintavetona huoneistoon ja viemärit sukitetaan. Edellytyksenä tietysti on, että esimerkiksi märkätilojen rakenteisiin ei ole syytä tai tarvetta kajota. Mikäli ne ovat rakenne- ja kosteusteknisesti vanhentuneet, on syytä harkita perinteistä putkiremonttia ja linjasaneerausta.
Alkuvaiheen sujutuskokemuksia Oulun seudulta
Oulun Veden eläkkeellä oleva verkostopäällikkö Olli Kaasila oli mukana kokeilemassa ensimmäisiä viemärisujutuksia 1980-luvulla. Kokemukset osoittivat menetelmän toimivuuden, joskin rajoitteitakin oli.
Oululaiset kävivät ensin Vaasassa tutustumassa menetelmään vuonna 1983. Siellä vuorattiin ratapihan alittava 300-millimetrinen betoniputki. Nähtyään menetelmän toimivan sellainen päätettiin tilata Ouluunkin ja hanke toteutettiin seuraavana vuonna.
Merikoskenkadun viemärin korjaushankkeen toteutti norjalainen urakoitsija, jonka työntekijät olivat tanskalaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia. Siis aitoa pohjoismaista yhteistyötä.
Kaasila muistelee, että ensi alkuun oli vähän kieliongelmiakin norjalaisten kanssa. Sitten urakoitsija palkkasi Pohjois-Suomesta meänkielisen insinöörin Tornionjoelta, joka toimi Suomessa tulkkina.
Materiaali sujutukseen tuotiin Englannista, jossa sujutuksia oli tehty jo aiemmin. Siellä Insituform-menetelmä oli kehitetty vanhojen ja rapistuvien tiilikanavien vuoraukseen.
Oulussa korjattava 235-metrinen putki oli profiililtaan munanmuotoinen, mikä asetti omat haasteensa. Lisäksi putkesta oli lohjennut paloja pois ja sen päällä kulki vilkasliikenteinen katu, eli hanke oli kokonaisuutenakin vaativa.
Vaikka paloja puuttui putken seinämistä, sukka saatiin sujutettua paikoilleen ja se tilkitsi aukot. Isoin ongelma olivat haarat. Silloiset robotit, joilla haarat käytiin leikkaamassa auki, eivät olleet kovin kehittyneitä.
Suuaukoilta parin metrin etäisyydellä sijainneet kaivojen haarat avattiin käsitynä, eli miehet ryömivät ahtaaseen putkeen ja toiset vetivät heidät sieltä pois. Kovin iso mies ei putkeen edes mahtunut. Työporukassa oli kuitenkin pieni tanskalainen mies, joka kävi leikkaamassa aukot. Miehen jalkoihin sidottiin köysi, jolla hänet vedettiin takaisin.
Alkuperäiset ja ensimmäisinä sujutetut viemärit ovat edelleen käytössä ja hyvässä kunnossa.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design