Valtakunnansovittelijalla
Jari Syrjälä
Kun työnantaja- ja työntekijäliittojen neuvottelut menevät hakaukseen, tavataan Bulevardilla. Valtakunnansovittelija ryhtyy osapuolten pyynnöstä tai omasta aloitteestaan toimenpiteisiin työriidan selvittämiseksi ja työtaistelun estämiseksi. LVI-TU on saanut vierailla valtakunnansovittelijan toimistossa sekä yksin että osana Talotekniikkaliittoa ja Rakennusteollisuutta.
Laillisesti työtaisteluun saa ryhtyä silloin, kun ala on sopimuksettomassa tilassa eli työehtosopimuksen voimassaolo on päättynyt eikä uutta sopimusta ole saatu aikaan.
Lain mukaan osapuolten on ilmoitettava työnseisauksesta tai sen laajentamisesta vähintään 14 vuorokautta ennen valtakunnansovittelijan toimistoon ja vastapuolelle. Näin sovittelija saa tietoonsa työnseisauksen syyt, alkamishetken ja laajuuden, jotta hän voi ryhtyä tehtäväänsä. Toisinaan käy myös niin, että uhkaava työnseisaus ja sen yksityiskohdat selviävät vastapuolelle vasta sovittelijalle ja samalla toiselle osapuolelle jätetystä työriitailmoituksesta.
Työsulkua käytetty harvoin
Töitä seisottamaan haluava osapuoli on pääsääntöisesti työntekijäliitto; työnantajan julistamat työsulku-uhat ovat olleet harvinaisia, mutta lisääntyneet jonkin verran parin viime vuosikymmenen aikana. Kun LVI-TU:n hallitus pohti ja jopa koeäänesti työsulun julistamisesta 2010, liitto ei saanut toimenpiteelleen tukea keskusjärjestöltään. Vastaavasti kävi Sähkötekniset työnantajat STTA:lle vuonna 2014: se erotettiin Kiinteistötyönantajista ja isoimmat työsulkua vastustaneet jäsenyritykset erosivat liitosta. Tosin STTA julisti työsulku-uhan ilman EK:n lupaa ja se joutui lähtemään myös EK:sta.
Työsulussa työnantajat estävät työntekijöitä pääsemästä työpaikalle ja keskeyttävät heidän palkanmaksunsa.
Yleinen linja ei kelvannut Rakennusliitolle 2018
Rakennusalan työntekijöiden neuvottelut uuden työehtosopimuksen aikaansaamiseksi aloitettiin tammikuussa 2018. Kun neuvotteluja oli käyty kaksi kuukautta, kaikille kahdeksalle Rakennusteollisuus RT:n sopimusalalle yhteisissä asioissa osapuolet olivat kaukana toisistaan sekä palkka- että tekstikysymyksissä. RT:n päätavoitteet olivat kahden vuoden sopimus ja jo muodostuneen yleisen linjan mukaiset palkankorotukset. Rakennusliitto ilmoitti, ettei se suostu yleisen linjan mukaisiin palkankorotuksiin ja esitti vaatimuksensa, joka oli lähes kaksinkertainen yleiseen linjaan verrattuna.
Vanhojen sopimusten päätyttyä 28.2. Rakennusliitto ryhtyi järjestämään tiedotustilaisuuksiksi kutsuttuja työtaisteluja eri sopimusaloilla. Lisääntyvät tiedotustilaisuudet ja kaikilla aloilla päällä ollut ylityökielto alkoivat haitata töiden järjestelyä. Tahtia kiihdyttääkseen työntekijäliitto ilmoitti 20.3. antavansa lakkovaroituksen 4.4. iltapäivällä, mikäli neuvotteluissa ei tapahdu heidän toivomaansa edistystä. Lakko tulisi kestämään kaksi päivää viikossa neljän viikon ajan ja koskisi ehkä vain osaa toimialoista. Näinä aloina puheissa toistuivat rakennustuoteteollisuus, maalaus ja LVI. Rakennusliiton strategiana oli aiheuttaa mahdollisimman suuret vahingot vähäisillä omilla tappioilla. Irralliset lakkopäivät rikkovat rakennustuotteiden ja rakentamisen loogisen järjestyksen ja aiheuttavat määräänsä suurempaa vahinkoa muun muassa aikataulujen uudelleen järjestelyjen ja materiaalipulan johdosta.
Sovittelun osalta Rakennusliitto ilmoitti, että se ei tule hyväksymään sovittelijan antamaa sovintoesitystä ja liiton puheenjohtajat eivät tule osallistumaan sovittelijan vetämiin neuvotteluihin.
Huhtikuun alussa neuvottelutilanne Rakennusliiton kanssa oli edelleen jumissa. Suurin syy tilanteeseen oli työntekijöiden ylisuuret palkankorotukset, jotka johtuivat Rakennusliiton halusta murtaa työnantajien yhtenäinen palkankorotuslinja. Kun Rakennusteollisuus RT:n hallitus päätti kokouksessaan 4.4. pitäytyä yleisen linjan mukaisissa palkankorotuksissa, Rakennusliitto ilmoitti samana päivänä jatkuneissa neuvotteluissa betoniteollisuuden seitsemään yritykseen kohdistuvasta lakosta. Talotekniikkayrityksiä uhkasi myös Sähköliiton lakkovaroitus.
Lakkoilmoituksen saatuaan työnantajat peruivat sovitut neuvottelupäivät ja neuvottelut siirtyivät valtakunnansovittelijan vetovastuulle.
Rakennusteollisuus ärsyyntyi ja ryhdistäytyi
Sekä sovittelijan johdolla käydyt että osapuolten keskinäiset neuvottelut etenivät nihkeästi. Rakennusliitto ilmoitti uusista tiedotustilaisuuksista ja lakoista, jotka LVI-asennuksen osalta kohdistuisivat kolmeen LVI-TU:n hallituksen jäsenen yritykseen.
Vastatoimena RT antoi jäsenliitoilleen suosituksen työsulun julistamisesta kaikille sopimusaloille siten, että sulku kohdistuu Rakennusliiton jäseniin. LVI-TU:n hallitus oli (varautuen tilanteen kiristymiseen) valtuuttanut jo joulukuussa 2017 johtokunnan tekemään tarvittaessa ripeästi sulkupäätöksen. Kaikki sopimusalat tekivät vastaavat päätökset siten, että työsulku alkaa 9.5. Alkamista siirrettiin sittemmin päivällä.
Työsulku on järeä toimenpide, jonka tarkoituksena tässä tapauksessa oli jouduttaa lakkoilun lopettamista ja sopimukseen pääsemistä. Rakennusliiton valitsema repaleisten lakkojen tie olisi pahimmillaan voinut pitkittää kriisiä syksyyn saakka ja aiheuttaa mittavia vahinkoja niin rakennusyrityksille kuin sivullisillekin. Sulun tavoitteena oli minimoida työtaistelutoimien kokonaiskesto ja -vaikutukset.
Paine kasvoi, kun työsulun alkaminen helatorstaina 10.5. läheni. Päänavaus tapahtui aattoiltapäivällä, ja illan tullessa kaikilla sopimusaloilla oli neuvottelutulokset. Neuvottelutulosten mukaiset sopimukset takasivat rakennusalalle työrauhan kahdeksi vuodeksi yleisen linjan lievästi ylittävin palkankorotuksin.
Jälkikäteen voi työnantajapuolelta todeta, että kun giljotiini ja moukari pistetään sirppiä ja vasaraa vastaan, valmista syntyy. Rakennusliiton tiukan linjan johdosta sovittelijalla ei ollut eväitä viedä sovittelua eteenpäin, sovintoehdotuksen jättämisestä puhumattakaan.
Työsulku jäi kokeilematta ja kokematta. Valtaosa yritysedustajista piti syntynyttä ratkaisua hyvänä, mutta oli niitäkin, joita jäi kismittämään, ettei kunnon kamppailuun päästy. Hyvä näin. Työtaisteluissa voi voittaa yksittäisiä taisteluja, mutta hävitä sodan. Paras strategia on voittaa taisteluitta. Uhka toimii usein tehokkaimmin silloin, kun sitä ei jouduta käyttämään. Näin toimi työsulku-uhka tässä tapauksessa.
Oma kysymyksensä olisi ollut rivien tiiviinä pysyminen kummassakin leirissä työsulun alettua.
Talotekniikkasopimus revittiin kahtia
Talotekniikan ja LVI:n kannalta merkittävimmät tapaamiset olivat valtakunnansovittelijan toimistolla maaliskuussa 2002. Neuvottelut Talotekniikka-alan työehtosopimuksen uudistamiseksi oli aloitettu joulukuussa 2001, mutta ne olivat edenneet niin tahmeasti, että helmikuun lopulla oltiin sovittelijalla. Palkkojen lisäksi auki oli monia vaikeita asioita, hiertävimpänä Rakennusliiton kannalta putki- ja sähköasentajien palkkataulukoiden sulauttaminen yhteen, mikä työntekijäliiton mukaan oli luvattu yhdistettäessä vuonna 1998 LVI-asentajien ja sähköasentajien sopimukset Talotekniikka-alan työehtosopimukseksi. Kiista oli pitkälti kahden työntekijäliiton välinen: Sähköliitto totesi, ettei heillä ole mitään sitä vastaan, että putkiasentajien palkat nousevat, mutta eivät ne saa saavuttaa sähköasentajien ansioita.
Neuvottelukunnat oli kutsuttu sovittelijan toimistoon 5.3. aamupäivällä. Koko päivän ja seuraavan yön jatkuneiden neuvottelujen jälkeen valtakunnansovittelija Juhani Salonius jätti sovintoehdotuksen, jonka Rakennusliitto hyväksyi ja Sähköliitto hylkäsi. Rakennusliitto ilmoitti myös siirtävänsä 7.3. alkavaksi ilmoittamansa työtaistelun kahdella viikolla käynnistääkseen Talotekniikkaliiton kanssa neuvottelut työehtosopimuksen solmimiseksi.
Sähköasennuksessa alkoi lakko 7.3. Samana päivänä pitämässään kokouksessa LVI-TU:n hallitus päätti, että lähtökohtana on irtaantuminen sähköalan kanssa yhteisistä taulukoista ja tavoitteena on Talotekniikan LVI-toimialan työehtosopimus.
Talotekniikan LVI-toimialan työehtosopimus syntyi 20.3.2002. Iso osa neuvottelumurheista poistui, kun Sähköliitto ei ollut sopijaosapuolena. Palkkataulukoiden yhdistäminen kuitattiin tämän sopimuksen allekirjoituksella.
Lyhyestä sovintoehdotus kaunis
Rakennusliitto halusi vauhdittaa vuoden 2011 työehtosopimusneuvotteluja jättämällä helmikuun puolivälissä ja uudelleen maaliskuun alussa ilmoituksen ylityökiellosta ja lakoista kaikilla sen sopimusaloilla. Kyseessä oli enemmän voimannäyttö- kuin -käyttöhalu, kyseessä olisivat olleet vuorokauden mittaiset työnseisaukset. Asiat oli ratkaistu alakohtaisissa neuvotteluissa; vain palkankorotusten taso oli sopimatta.
Ensimmäistä lakkovuorokautta edeltävänä iltana valtakunnansovittelija Esa Lonka kirjoitti varmaan yhden lyhyimmistä sovittelijan toimistossa kirjoitetuista sovintoehdotuksista. Yhdelle A4:lle mahtuva teksti käsitti palkkojen korottamisen ja yrityskohtaisia kannustavia palkkausjärjestelmiä kehittävän työryhmän.
Osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen. Joskus Bulevardilla käyntiä tarvitaan järjestöjen sisäpolitiikkaan; syntynyttä ratkaisua on helpompi puolustaa, kun voi sanoa sen tulleen sovittelijalta.
Kiista työsuojeluvaltuutetun asemasta nousi mittansa suuremmaksi
Kevään 2008 neuvotteluissa oli kaikkien sopimusalojen ns. isossa pöydässä sovittu koko rakentamista koskevista yhteisistä asioista: muun muassa kahden vuoden sopimuskaudesta, sopimusten kustannustasosta, isyys- ja äitiysvapaista sekä sairauspoissaolojen menettely-tapaohjeista. Edellä mainitut muutosesitykset tulivat työntekijäliitolta; työn-antajien muutosesitykset eivät ole neuvottelupöydissä menestyneet.
Isoimmille sopimusaloille talonrakennukseen ja tuoteteollisuuteen oli myös saatu neuvottelutulokset. LVI:ssä varsinaisista tekstikysymyksistä ei oltu päästy neuvottelemaan, koska Rakennusliitto oli asettanut kynnykseksi heidän tulkintansa hyväksymisen työsuojeluvaltuutettua koskevassa asiassa. Kysymys kulminoitui kahteen asiaan: ammattialakohtaisen työsuojeluvaltuutetun valintaan ja työsuojeluvaltuutettua koskevien määräysten soveltamiseen alle 20 hengen yrityksiin.
Työsuojeluvaltuutettua koskeva kiista oli molemmille osapuolille enemmän periaatteellinen kuin käytännöllinen ja sai arvoaan suuremman merkityksen. Sovitteluun lähdettäessä 8.3. muut sopimusalat olivat varpaillaan LVI:n tilanteen johdosta, koska tukitoimet olisivat voineet aiheuttaa häiriöitä jo neuvottelutulokseen päässeillä aloilla ja häiritä vielä meneillään olleita neuvotteluja.
Valtakunnansovittelija Juhani Salonius perehtyi huolellisesti asiaan ja jätti jo samana päivänä sovintoehdotuksen. Sen mukaisesti talotekniikkayrityksissä voidaan paikallisesti sopia, että eri alojen työntekijät valitsevat yhteisen työsuojeluvaltuutetun. Ellei muuta ole sovittu, valitaan työehtosopimuskohtainen, ei ammattialakohtainen, työsuojeluvaltuutettu. Jos alle 20 työntekijän yrityksiin valitaan työsuojeluvaltuutettu, häneen noudatetaan yleissopimuksen työsuojelua koskevia määräyksiä.
LVI-TU:n hallitus käsitteli sovintoehdotusta seuraavana aamuna klo 9. Kutsu sovitteluun oli tullut hyvin lyhyellä, vajaan vuorokauden ilmoitusajalla, eikä niin lyhyenä aikaikkunana ollut mahdollista koota yrityksiä edustavia neuvottelijoita Bulevardille. Tämä ärsytti selvästi eräitä hallituksen jäseniä. Tietäen LVI-työnantajien periaatteellisen vastustuksen työsuojeluvaltuutetun aseman muuttamiseen Salonius painotti, että jos tämä sovintoehdotus ei mene läpi, hän ei ota asiaa uudelleen käsiteltäväkseen ainakaan muutamaan kuukauteen. Hallituksessa ilmeni myös näkemyksiä, ettei sovittelijan ehdotus ole mikään siinä ilmoitettu kokonaisuus, joka on sellaisenaan joko hyväksyttävä tai hylättävä, vaan se on vasta neuvotteluaihio.
Näistä lähtökohdista lähdettiin käsittelemään sovintoehdotusta. Valtakunnansovittelijan terveisten lisäksi totesin, että käsillä on paras tulos, johon toimiston neuvottelijat pääsivät ja jos parempaa halutaan yrittää, pitää vaihtaa neuvottelijoita. Ja varautua pitkään, lakkojen ryydittämään neuvonpitoon.
Keskustelussa käytettiin puheenvuoroja, joissa oli selvää halua haastaa työntekijäliitto haastamisen vuoksi. Puheenjohtaja Henri Juva oli tilanneherkkä, ja hänen ehdotuksestaan hallitus delegoi tes-tilanteeseen liittyvät päätökset ja sovintoehdotuksen käsittelyn johtokunnan tehtäväksi.
Samana päivänä pidetyssä puhelinkokouksessa johtokunta totesi, että varsinaisista tes-asioista ei ole vielä päästy neuvottelemaan, ja sovintoehdotuksen myötä neuvottelut saadaan jatkumaan. Johtokunta päätti, että sovintoehdotuksen yleissopimuksen työsuojeluvaltuutettua koskeva sovintoehdotus käsitellään hallituksessa osana hyväksyttävää kokonaisratkaisua.
Johtokunta totesi myös, että liiton henkilökunta on toiminut sovintoehdotuksen syntymiseen johtaneissa neuvotteluissa asianmukaisella tavalla ja nauttii edelleen hallinnon luottamusta.
Sovittelun kohteena olleeseen työsuojeluvaltuutetun asemaa koskevaan asiaan ei ole tarvinnut sittemmin palata.
TUPO:n soveltaminen ratkaisulautakuntaan
Keväällä 2003 syntyi Rakennusliiton kanssa näkemyseroja vuosiksi 2003–2004 solmitun tulopoliittisen kokonaisratkaisun (TUPO) soveltamisesta LVI-alalle. Eri mieltä oltiin erityisesti korotustekniikasta ja laskentapohjasta TUPO:n mukaisen kustannusvaikutuksen sisällä.
Voimassa olleessa työehtosopimuksessa oli keväiden 2003 ja 2004 palkankorotuksista samasanaiset klausuulit, joiden mukaan yleiskorotus ja sen mukaiset perustuntipalkkojen, urakkapalkkojen ja lisien korotukset määräytyvät Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton yleisen palkankorotuslinjan ja -ajankohdan perusteella. LVI-TU muistutti kevään 2002 neuvottelukierroksella sovitun, että jos TUPO tulee, korotukset ovat sen mukaiset.
Rakennusliiton tekemän vastaesityksen mukainen taulukkopalkkojen korotus ensimmäiselle vuodelle oli 63–67 senttiä eli lähes nelinkertainen TUPO:n 17 sentin keskimääräiseen säännöllisen työajan ansiokorotukseen ja lähes kaksinkertainen verrattuna alan TUPO-raamin (2,6 %) mukaiseen 35 sentin korotukseen. Koko sopimuskaudelle Rakennusliiton korotusesitykset olisivat tuoneet taulukoihin 39–60 senttiä korkeamman lopputuloksen kuin työnantajan esitys.
Osapuolten näkemykset olivat hyvin etäällä toisistaan, niinpä asia päätettiin jättää ratkaisulautakunnan päätettäväksi. Tähän antoi mahdollisuuden voimassa oleva sopimus. Sen mukaan molemmat osapuolet valitsevat ratkaisulautakuntaan yhden jäsenen ja nämä valitsevat yhdessä puheenjohtajan. Olin alustavasti kysynyt valtakunnansovittelija Juhani Saloniusta ratkaisulautakunnan puheenjohtajaksi. Salonius oli myös Rakennusliiton ehdokas ja hän antoi tehtävään suostumuksensa. LVI-TU nimesi edustajakseen lautakuntaan asiamies Pertti Aaltosen ja Rakennusliitto II puheenjohtaja Hannu Kosken.
Toimeksiannon mukaisesti ratkaisulautakunta otti kantaa vain palkankorotusten tasoon ja ajankohtiin. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen, ja se oli LVI-TU:n esityksen mukainen.
Palkankorotusvaatimusten ja -tarjousten tulkinta on oma laskento-opin lajinsa, johon ei valmista edes lukion pitkän matematiikan oppimäärä. Työmarkkinakielessä puhutaan kustannusvaikutuksesta, johon kuuluvat palkan ja erilaisten lisien korotusten lisäksi tekstimuutosten aiheuttamat kustannukset. Näiden ns. laadullisten tekijöiden vaikutukset voivat olla merkittäviä. Monesti osapuolet lopuksi asettavat kustannusvaikutuksen sopivaksi sopimuskauden pituutta säätämällä.
Sovittelijan toimistossa ei herkutella
Sovittelijan toimistoa ei voi kutsua kulinaristien kohtauspaikaksi: tarjoilu koostuu vesikannuista. Neuvottelijoiden pitää järjestää ruokahuoltonsa eväin tai lähettämällä joku neuvottelijoista hakemaan purtavaa. Jos neuvottelutilanne ei ole hektinen, neuvottelukunnat pitävät sovittelijan suostumuksella yleensä kunnon ruokatauot hyviksi tunnetuissa ravitsemusliikkeissä.
LVI:n ja sähkön neuvotellessa yhteisestä Talotekniikka-alan työehtosopimuksesta 2002 neuvottelukuntia ei päästetty pois valtakunnansovittelijan toimistosta vaan sovittelija kehotti pistämään ruuan noutajat liikkeelle. Työnantajapuolelta matkaan lähtivät kello 22:n maissa LVI-neuvottelija Pasi Lindholm ja sähköneuvottelija Mauri Huomo.
Puolenyön maissa Bulevardille jääneet alkoivat raapia nälissään massujensa pohjia ja yrittivät vimmatusti saada matkapuhelimilla hakupartiota kiinni siinä kumminkaan onnistumatta. Aamukahden jälkeen Lindholm ja Huomo saapuivat runsaat eväät mukanaan. He olivat ostaneet Mannerheimintien ja Kalevankadun kulmassa olevan grillikioskin tyhjäksi. Edeltävät neljä tuntia hakijat olivat hauskuttaneet itseään ja naisia tanssiravintola Wanhassa Kellarissa, joka aiemmin tunnettiin miehisten miesten paikkana.
Bulevardille ei saa kanta-asiakaskorttia
Talotekniikan toimihenkilöiden ensimmäisen työehtosopimuksen osapuolina toimihenkilöjärjestöinä olivat Teknisten Liitto TL, Suomen Teollisuustoimihenkilöiden Liitto STL ja Svenska Tekniska Funktionärsförbundet i Finland STAF. Myöhemmin toimihenkilöitä edusti ensin Toimihenkilöunioni TU ja yhdistymisjärjestelyjen jälkeen Ammattiliitto Pro. Myös työnantajapuolen kokoonpano vaihteli vuosien kuluessa. Viimeksi solmitussa työehtosopimuksessa työnantajapuolelta sopimuksen neuvottelivat LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU, Palvelualojen työnantajat PALTA ja Sähkötekniset työnantajat STTA.
Toimihenkilöiden sopimusneuvottelujen johdosta ei ole tarvinnut valtakunnansovittelijaa vaivata.
Kuten edellä kerrotusta ilmenee, LVI-ala on usein päässyt sopimukseen Bulevardilla. Valtakunnansovittelija Esa Lonka oli syksyllä 2009 puhumassa LVI-Päivillä seuraavan kevään työmarkkinanäkymistä. Tilanne LVI-asentajien ja eristäjien osalta ei näyttänyt helpolta. Tilaisuuden juontajana kysyinkin Lonkalta, voisiko sovittelijan toimistoon saada kanta-asiakaskortin ja jopa kerätä bonuspisteitä. Lonka toivotti tervetulleeksi palvelujen käyttäjäksi tarvittaessa, mutta kanta-asiakaskorttia hän ei luvannut.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design