VastaMäkinen: Energialähteet uusiutuvat, uusiutuuko jokin muukin?

Kaikki tietävät, että rakennusten energiatehokkuusvaatimukset ovat kiristyneet ja kiristyvät edelleen. Tarkoitus on hyvä. Asiasta on puhuttu paljon, mutta monia mietityttää mitä se oikeasti tarkoittaa esimerkiksi taloteknisten järjestelmien asentamisessa. Hyvän tekosyyn asian päivittelemiseksi on antanut ns. lähes nollaenergiarakennuksen määritelmän puuttuminen.

Vuodenvaihteen jälkeen se on luvattu kertoa. Tuskin kukaan yllättyy, kun todetaan, että tavoitteiden toteutuminen edellyttää talotekniikalta uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä, rakennusten ilmanvaihdon nykyistä tarkempaa toteuttamista ja jäähdytyksen lisääntymistä. Puhumattakaan tarvittavista ohjaus- ja säätöjärjestelmistä.

Tarvitaanko tämän oivaltamiseen viimeisen desimaalin vahvistamista viranomaisten taholta? Taloteknisten asennustenkin osalta osaamistarpeet uudistuvat. Vaikka vanhoilla taidoilla pärjää melko pitkälle tulevaisuudenkin asennusprojekteissa, niin uutta pitää oppia, jotta energiatehokkuus todella paranisi ja maailma pelastuisi.

Huolestuttavaa on, että valtakunnasta puuttuu määrätietoinen toiminta, jolla tulevaisuus saataisiin haltuun toivotulla tavalla. Ei sillä, että meiltä toimijoita puuttuisi. Suomeen on edellisen laman jälkeen luotu järjestelmät, joiden avulla työelämän osaamistarpeiden muutoksiin voidaan vastata nopeasti ja joustavasti. Tutkimusta sekä tietoa on ja sitä syntyy lisää koko ajan. On näyttötutkinnot, aikuiskoulutuskeskukset, rahoitusjärjestelmät ja työelämälähtöiset tutkintojen perusteet. Kaiken tarkoituksena vastata nopeasti muuttuviin työelämän tarpeisiin ja vahvistaa suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukykyä osana valtiontalouden pyörittämistä.

Määrätietoista toimintaa ei ole kuitenkaan ole nähtävissä. Mieleen tulee väkisinkin joukko kysymyksiä, joita esittämällä saa mukavasti hankalan tyypin maineen. Ovatko lihavat vuodet suunnanneet toimijoiden mielenkiinnon toisaalle, oman navan lähistöllä oleville alueille? Onko rahaa on tullut helpommin muualta, eikä työelämän todellisiin osaamistarpeisiin ole tarvinnut perehtyä? Aikuiskouluttajat sanovat usein, että kysyntää ei ole, mutta syntyykö kysyntää ilman tarjontaa? Onko suomalaiset yritykset totutettu siihen, että yhteiskunta hoitaa ja holhoaa, eikä kaipaa siihen apua?

Nyt on aika herätä, myös urakoitsijoiden piirissä. Tarpeet ovat olemassa, liiketoiminnan tulevaisuus kyseessä ja aikaa kuitenkin riittävästi, vaikka ei tuhlattavaksi. Jos kerran kysyntää pitää olla, niin otetaan yhteyttä paikalliseen aikuiskoulutuskeskukseen ja kerrotaan näistä tarpeista. Vastaavasti urakoitsijoilla on oikeus odottaa syntyväksi asiakaslähtöisiä julkisia koulutus- ja tutkintopalveluja. Eikä niitä varten tarvitse odotella lähes nollaenergiarakennuksen määrittämistä.

Asiantuntija Juha-Ville Mäkinen
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry