VastaMäkinen: Joskus vastavirtaan on kiva uida

Muutokset yhteishakujärjestelmässä ja ikäluokkien pieneminen ovat pienentäneet ammatillisen koulutuksen hakijamääriä, mutta LVI-alan suosio edelleen vahva. Joskus vastavirtaan meno voi tuntua hyvältä.

Vaikka aloituspaikkoja onkin paljon verrattuna työvoiman tämän hetkiseen tarpeeseen, on erinomaista, että nuoriso kokee LVI-alan kiinnostavana. Se varmistaa sitoutuneen ja osaavan työvoiman saamisen tulevinakin vuosina, sekä asentajien että jatko-opintojen kautta toimihenkilöiden osalta.

Viimeaikaisten muutosten jälkeen suosion vertaaminen aikaisempiin vuosiin ei ole mahdollista. Paras vertailukohde tällä hetkellä ovat muut perinteiset tekniikan alat. Suosiota mitataan ns. vetovoimaluvulla. Se kertoo valtakunnallisesti ensisijaisten hakijoiden suhteen aloituspaikkoihin. Jos vertailukohdaksi ottaa auto-, sähkö-, metalli- ja rakennusalojen yhteenlasketun keskiarvon, niin LVI-ala on reilut 40 % suositumpi. Tänä keväänä LVI-ala oli näistä paras. Se päihitti suosiolla mitattuna jopa perinteisesti vahvat auto- ja sähköalat.

Suosio ei ole kuitenkaan itsestään selvää. Tämän näkee vaikkapa rakennusalan hakijamääristä, jotka ovat romahtaneet parin viime vuoden aikana. Metallin suosio romahti jo aikaisemmin. LVI-alan kannattaakin nyt tehdä töitä suosion jatkumiseksi.

Nyt kun pyörä pyörii, se kannattaa pitää liikkeessä. Pidetään siis huoli nuorista, jotka ovat investoineet kolme vuotta elämästään LVI-alan opiskeluun. Töitä emme voi luvata kaikille, mutta hyviä työssäoppimisen- ja kasvunpaikkoja kylläkin.

Juha-Ville Mäkinen, asiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry