VastaMäkinen: Kenelle kuuluu reformin toimeenpano?

Vuoden vaihteessa voimaan tullutta ammatillisen koulutuksen reformia markkinoitiin suureen ääneen muutoksena, joka lisää oppilaitosten ja työelämän yhteistyötä. Työssäoppimisen määrää kuulemma kasvatettaisiin. Opiskelijan arviointikin tapahtuisi työpaikoilla ja siinä olisi aina mukana työelämän edustaja. Puhumattakaan siitä, miten koulutuksen työelämävastaavuus parantuisi niin laadullisesti kuin määrällisesti. Maailma siis voisi pelastua.

Talotekniikan perustutkinnon osalta pelastettavaa tuntuukin olevan. Ainakin, jos reformin tavoitteita vertaa Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen oppimistulosten arviointihankkeen kansallisiin tuloksiin. Kolmen vuoden aikana kattavasti kerätyn aineiston mukaan työpaikoilla tehtiin vain 25 % ammattiosaamisen näytöistä. Arviointikeskusteluun osallistui opettajan ja opiskelijan lisäksi työelämän edustaja vain 22 %:ssa tapauksista. Jos näissä pidetään nyt tavoitteena 100 %, parannettavaa tosiaan riittää. Jopa talonrakennus- ja sähköasennusalatkin ovat hoitaneet hommansa paremmin, eli talotekniikka-alalla on pahanlaatuinen kriisi.

Tilastot ovat tilastoja, mutta luvut paljastavat karun todellisuuden. Talotekniikka-alalla koulutuksen laadulliset ja määrälliset ennakoinnit tuntuvat epäonnistuvan liian usein. Oppilaitosten kyky uudistaa toimintaansa ei ole ollut riittävää suhteessa työelämän tarpeiden muutoksiin. Useilla paikkakunnilla tuskaillaan sitä, että työpaikoilta ei löydy sopivia työtilanteita näyttöjen tarpeisiin. Olisiko kuitenkin syytä tuskailla sitä, etteivät näyttöjen tavoitteet osu yksiin työpaikoilla esiintyvien tarpeiden kanssa?

Talotekniikka-alan oppilaitokset ja opettajat tarvitsevat nyt vetoapua. Ilman yritysten vahvempaa mukaantuloa reformi ei etene tavoitteidensa suuntaan saati maaliin asti. Vetoapu ei tarkoita sitä, että työpaikat muuttuisivat. Nyt tarvitaan vahvaa paikallista viestiä oppilaitosten johdolle siitä, mitkä ovat työelämän todelliset tarpeet. Ja ennen kaikkea viesti siitä, että muutosta on nyt ryhdyttävä johtamaan.

Syyskuussa järjestettävässä LVI-koulutus 2019 -laivaseminaarissa jalostetaan yhdessä laatusuositusta, joka tulee vaikuttamaan tutkintojen laadun kansalliseen valvontaan.

Juha-Ville Mäkinen, erityisasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Blogit 5-2018