VastaMäkinen: Kuinka pitkälle päästään rakentamisen laadulla?

Rakentamisen laadusta kannetaan huolta ja siitä riittää puhetta. Kyllähän me osaamme rakentaa laadukkaita, energiatehokkaita ja terveellisiä rakennuksia, mutta osaammeko pitää niiden suorituskyvyn suunnitellulla tasolla?

Rakentamisen laatuun toki kannattaa panostaa, mutta väkisinkin tulee mieleen, että kuinka pitkälle laatu kestää? Kuinka kauan rakennuksen tarkasti suunniteltujen ja huolellisesti asennettujen teknisen järjestelmien suorituskyky pysyy samana kuin luovutusvaiheessa on todettu? Ilmestyykö rakentajien poistuttua paikalle asiantuntevien teknikoiden ryhmä, joka ottaa huippuunsa trimmatut järjestelmät hoiviinsa? Meillä ainakaan ei ole näkynyt.

Harva kiinteistönomistaja on saanut yhteydenottoja, joissa tarjottaisiin tällaisia palveluja. Siis teknisiä asiantuntijapalveluja, joiden avulla pidetään rakennuksen teknisten järjestelmien suorituskyky suunnitelmien mukaisena. Puhumattakaan siitä, että tasoa haluttaisiin ehkä parantaa. Siis samoja palveluja, joita uuden tai vähän käytetynkin auton ostajalle tarjotaan jo heti ennen liikkeestä ulosajoa. Ja jotka käyvät myös kaupaksi.

Useilla muilla palvelualoilla ajatellaan, että palvelujen tarjoajan on tunnettava asiakkaiden tarpeet jopa paremmin kuin asiakkaat itse. Palvelujen myynti on helpompaa kun asiakkaan saama lisäarvo on jo etukäteen osoitettavissa. Olisiko talotekniikka-alallakin jo aika selvittää, kuinka paljon kiinteistöjen omistajat eli asiakkaat käyttävät rahaa olosuhteiden ylläpitämiseen? Paljonko tarvittavaa rahamäärää tai häiriöherkkyyttä voitaisiin pienentää laadukkailla huoltopalveluilla? Kuinka paljon saatavista säästöistä kannattaisi sijoittaa näiden palvelujen hankintaa?

Juha-Ville Mäkinen, erityisasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry