VastaMäkinen: Mistä liitin puristaa?

Viime aikoina on päästy todistamaan, että vahingon suuruus ei liity virheen kokoon. Niinkin pienet virheet, kuin väärin asennetut tai puristamatta jääneet puristusliittimet, ovat viime aikoina aiheuttaneet mittavia vesivahinkoja. Nämä ovat luoneet ihan uuden luokan vuotovahinkojen maailmaan. Nyt vuotoja ilmenee uusissa rakennuksissa, tai jo rakennusaikana. Mittasuhteetkin ovat uusia. Nämä vuodot eivät tihku. Vesimäärät ovat suuria.

Jostakin syystä puristusliittimien oikein tehty asennus tuntuu olevan vaikea asia. Pakostakin joutuu pohtimaan, että mikä siitä tekee niin vaikeaa? Liittimen sisään jäävän putken pituuden merkitseminen? Tai oikean puristustyökalun valinta? Vai sen odottaminen, että kone sanoo ”naks”? Tuskinpa, kyllähän vastaavia työvaiheita on tehty aikaisemminkin. Ja jos työvaihe tuntuu uudelta, niin asennusohjeita ja vaikka lyhytkestoista koulutusta on hyvin saatavilla. Eihän tässä mitään ylivoimaista voi olla?

Valitettavasti syynä lieneekin asenne tai kiire, joka saa hätäilemään. Asennuksen voi tehdä oikeinkin samalla vaivalla. Mitään etua huonosti tehdystä liitoksesta ei saa. Päinvastoin, näissä asioissa tuppaa käymään toisin päin. Tuskinpa asentajatkaan muuta luulevat. Ja kun puheeksi sattui, niin pitää todeta, että suurin osa asentajista tekee liitokset aivan oikein. Myös liittimet ovat laadukkaita, vialliset kappaleet ovat harvinaisia.

Miten näistä vuodoista sitten päästään eroon? Ainoa keino on kiinnittää enemmän huomiota työn laatuun. Siinä ei ole mitään ylivoimaista: käydään ohjeet läpi, tehdään työ rauhallisesti ja tarkistetaan liitokset. Se kuuluu asentajalle, mutta ei tästä työnjohtokaan voi pyristellä irti. Sen kuuluu varmistaa, että asentajat oikeasti ymmärtävät ohjeet ja osaavat tehdä liitokset. Itse asiassa ylemmän johdonkin tulisi aina välillä muistuttaa työnjohtoa asiasta, ”olettehan muistaneet tarkistuttaa…”.

Kyseessä on pohjimmiltaan työn laatu ja laatuun johtaminen. Vuotovahingot eivät kerro niinkään huonosta teknologiasta, vaan valitettavasti siitä, että meidän on syytä katsoa peiliin. Kiinnostava kysymys onkin, että mitä me nyt teemme? Vaihtoehtoina ovat ainakin etsiä syntipukki jostakin muualta tai aloittaa matka laadun nostamiseksi. Joko olisi aika ottaa se kuuluisa ensimmäinen askel?

Juha-Ville Mäkinen, erityisasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Blogit 10-2018