VastaMäkinen: Seniorit KIRA-digissä

Digiaika on laskeutunut rakennusalalle ja samalla myös LVI-asennuksiin. Siihen törmää e-perehdytyksenä jo ennen työmaalle pääsyä. Henkilökohtaiseksi se muuttuu viimeistään sähköisesti toimitettavissa tuntilistoissa ja suunnitelma-asiakirjoissa, joita luetaan tabletilta. Mutta entä kun digiaika iskee tunteisiin?

Digitaalisuus ja automatisointi sujuvoittavat työn tekoa ja tekevät siitä tekijälleen helpompaa. Vai tekevätkö? Väitän, että tekee, joillekin. Samaan aikaan myönnän, että toisille kaikki tuo tekee työnteosta tuskallisempaa. Tällä hetkellä jakaannumme selvästi niihin nuorempien sukupolvien diginatiiveihin, joille sähköinen todellisuus on tuttua ja joka saa siitä heti hyödyn irti. Toinen puoli porukkaa tuntuu jääneen junasta ja epätoivoisesti vastustaa vääjäämätöntä kehitystä miten vain pystyy.

Vastustus pitää ymmärtää hätähuutona. Kyseessä ei ole niinkään halu pysäyttää kehitystä, vaan muutoksen nopeus, johon vanhempi väki ei ole ehtinyt mukaan. Sama ilmiö näkyy kaikkialla yhteiskunnassa, eli miksei myös rakentamisessa. TV:ssä pyörii Seniorit somessa -sarja, joka on hyvin suosittu. Me taitaisimme tarvita toimenpiteitä nimellä ”Seniorit KIRA-digissä”. Eikä tässä pidä tyytyä vain osaamisen kehittämiseen. Laitteiden ja yhteyksien pitää olla luotettavia sekä toimivia. Käytettävien sovellusten pitää olla käyttäjäystävällisiä. Jälkimmäisiä kohtia vaativat myös diginatiivit.

Nyt alkaa olla viimeinen aika ottaa aito digiloikka. Yritysten on tosissaan selvitettävä, mitä koulutusta henkilöstö tarvitsee ja aloitettava keskustelu sovellusten myyjien kanssa otsikolla ”käyttäjälähtöisyyttä nörttien hekumoinnin sijaan”. Erityistä huomiota on kiinnitettävä työnjohtoon. Jos esimies ei ole sitoutunut digiaikaan, on turha odottaa motivaatiota vanhemmilta asentajiltakaan. Eikä myöskään niiltä nuoremmiltakaan, jotka ovat jo kyllästymässä ”vanhojen partojen törinään”.

Juha-Ville Mäkinen, erityisasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

LVI-TU blogit 1-2018