VastaMäkinen: Suosion kaksiteräinen miekka

LVI-alan koulutuksen suosiota on alettu pitää itsestään selvänä, josta on seurannut myös ei-toivottuja ilmiöitä.

Suosio on hyvä asia, alalle on saatu nuorta ja kirkasotsaista väkeä. Se on näkynyt opiskelija-aineksen paranemisena ja myös opetuksen laadun nousuna. Alan tutkinnot ovat kehittyneet ja vastaavat tällä hetkellä hyvin työelämän tarpeita. LVI-ala on ollut usein koulutuksen kehityshankkeissa ”keihään kärkenä” ja on edelleen ennakkoluulottoman edelläkävijän maineessa.

Suosio on jatkunut poikkeuksellisen pitkään. Muiden alojen suosio on samaan aikaan vaihdellut, joka onkin se normaalimpi olotila. Pitkään jatkunut suosio on tuudittanut koulutussektorin olotilan pysyvyyteen. Useat ammatillisen koulutuksen järjestäjät sekä nuoriso- että aikuiskoulutuksen puolella ovat lisänneet LVI-alan koulutusta jo reilusti todellisten työvoiman tarpeiden ylitse.

Valitettavasti syynä tähän vaikuttaa olevan puhtaasti raha, oppilaitokset kun saavat rahoituksensa opiskelijoiden lukumäärän mukaan. Aikuiskoulutuskeskukset puolestaan myyvät mielellään hyvällä hinnalla koulutusta työvoimahallinnolle, jonka intresseissä on puolestaan siirtää kortistosta väkeä työvoimapoliittisen koulutuksen piiriin ja siis pois tilastoista.

Meno on jo sellaista, että heikompaa hirvittää. Me alan toimijat näkisimme mielellään alan suosion jatkuvan tulevaisuudessakin hyvänä. Tällä menolla puskaradio alkaa nopeasti kuuluttaa, että LVI-alan koulutukseen ei kannata hakea, koska siellä on jo niin paljon koulutuksen saaneita, ilman työtä jääneitä nuoria. Toinen pelko on, että koulutuksen lisääntyessä myös pätevät opettajat ja oppimisympäristöt loppuvat kesken juoksun. Tämä puolestaan johtaa koulutuksen laatu putoamiseen. Eli, tulevaisuuden tilanteena voi olla: Ei työtä valmistuneille ja koulutuskin on surkean tasoista…

En olisi arvannut tällaista toivovani, mutta toivottavasti julkisen sektorin leikkaukset alkavat näkyä nopeasti myös ammatillisen koulutuksen osalla. Silloin ehkäpä oppilaitosten johtoakin alkaa kiinnostaa laatu määrän sijasta.

Juha-Ville Mäkinen, asiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry