VastaMäkinen: Unohtuiko koulutusreformissa asiakas?

Ammatillisen koulutuksen reformista on kohistu reilu vuosi. Julkinen keskustelu on ollut lähinnä tuskailua siitä, että säästetään rahaa. Oppilaitokset ovat käyttäneet runsaasti aikaa kertoakseen, miten niitä kohdellaan kaltoin. Opettajilta loppuvat työt, ja heitä sorsitaan muutenkin. Tiloja jää tyhjilleen ja niille pitäisi keksiä jotakin uutta käyttöä. Siis, aivan kamalaa.

Jos ohittaa propagandaosastojen puheet, syntyy mielikuva sopeuttamisesta. Siitä, että vähenevien resurssien ja pienevien ikäryhmien johdosta toimintaa joudutaan järkeistämään. Yksityisellä puolella pidetään normaalina sitä, että tuotantoa tehostetaan tai asiakkaiden puuttuessa palvelupisteverkostoa järjestellään uusiksi. Henkilöstöä ei seisoteta odottamassa asiakkaita, joita ei ole olemassa. Tämä on järkevää ja omistajien edun mukaisesta

Ammatillisen koulutuksen omistajia ovat kansalaiset ja paikalliset yritykset. Tahot, jotka kustantavat koko homman. Omistajina eivät ole rehtorit tai koulutusjohtajat. He ovat palkollisia, joiden tehtävänä on omistajan eduista huolehtiminen: omistajat ovat myös palvelujen käyttäjiä ja asiakkaita. Keskustelun ja toiminnan pitäisikin kohdistua koulutuksen laadun ja tehokkuuden parantamiseen. Tämä ei tunnu aivan kauhealta vaatimukselta.

Säästöjenkin jälkeen ammatillisen koulutuksen resurssit pysyvät Suomessa korkealla tasolla. Rahaa ja henkilöstöä riittää laadukkaan koulutuksen toimeenpanoon. Järjestelmä ja rahoitus mahdollistavat paikallisen järkevän opetuksen sekä yhteistyön työelämän kanssa. Tilanne on edelleen dramaattisesti parempi kuin esimerkiksi 90-luvun puolivälissä. Silloinkin osaavaa työvoimaa saatiin tuotettua ihan riittävästi laman jälkeiseen todellisuuteen.

On aika havahtua ja käyttäytyä kuin laatutietoinen asiakas. Meitä pitää kiinnostaa lähellä tuotettavat palvelut. Se, että paikallinen oppilaitos tekee asioita, jotka tuottavat meille lisäarvoa. Olisiko aika kertoa, mitä me tarvitsemme ja haluamme? Miten työpaikalla tapahtuva oppiminen pitäisi järjestää ja mitä valmistuneiden pitäisi osata? Sen sijaan, että tyydymme kuuntelemaan, mitä meidän pitää tehdä, jotta palvelujen tuottajilla olisi mukavaa?

Juha-Ville Mäkinen, erityisasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry