VastaMäkinen: Vastuullisuus ei ole kirosana

Vastuullisuus esiintyy sanana useiden, ainakin isompien yritysten arvoissa ja sitä käytetään mielellään yrityskuvan osana. Se on helppo kirjoittaa ja sanoa. Vastuullisuus omassa toiminnassa ei enää olekaan helppoa. Se kirvoittaa aina välillä kirosanan tai pari.

Vastuullisen toiminnan vaikeus näkyy esimerkiksi viime aikoina jälleen esille nousseessa opiskelijoiden ateriakorvauksessa. Verohallinnon päätös on selvä: ei verovapaita korvauksia ilman muuta palkanmaksua. Omat päätökset ovatkin sitten vaikeampia, kukapa haluaisi k***pään maineen vapaaehtoisesti?

Asialla on kuitenkin se toinenkin puoli. Onko vastuullista opettaa alalle tuleva nuori heti alusta lähtien ajattelemaan, että sääntöjä ei tarvitse noudattaa, jos ei huvita? Palveleeko se häntä ja hänen tulevaisuuttaan? Tuleeko kylmä suihku vastaan myöhemmin, kun työelämän pelisäännöt koskevat häntä ihan oikeasti?

Haluammeko itse sitten myöhemmin palkata töihin nuoria ammattiopinnoista valmistuvia kavereita, joilla on jo valmiiksi opittuna asenne, jonka mukaan LVI-alan yrityksissä voidaan elää kuin pellossa? Sopimuksista piittaamatta ja sanktioita pelkäämättä.

Kasvatustieteissä tunnetaan ilmiö, jota kutsutaan mallioppimiseksi. Nuorten tapauksessa se tarkoittaa sitä, että he tarkkailevat aikuisten tekemisiä ja toimivat saamansa mallin mukaan. Asia on useimmiten tiedostamaton, sekä oppijan että mallin antajan osalta. Puheet tai luetut asiat eivät vaikuta nuorten omaksumien käyttäytymismallien muodostumiseen, jos ympärillä olevat aikuiset toimivat niistä poikkeavasti. Teot ratkaisevat.

Onneksi meillä on toivoakin, myös aikuiset voivat oppia asioita. Se on ehkä vaikeampaa, mutta ihan mahdollista. Se kylläkin vaatii päättäväisyyttä ja suoraselkäistä asennetta. Vaikeutena on myös, että mallioppiminen toimii aikuistenkin keskuudessa. Se tarkoittaa sitä, että ensimmäinen kysymys on esitettävä itselle. Haluanko itse toimia esimerkkinä, sellaisena vastuullisena tyyppinä? Nyt saa sitten ärähtää sen kirosanan.

Juha-Ville Mäkinen, asiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry