Vastavalmistuneiden osaaminen ei vakuuta – LVI-yritykset valmiita oppilaitosyhteistyöhön

LVI-asennusalan yritykset pitävät vastavalmistuneiden osaamista riittämättömänä. Yritykset toivovatkin tiiviimpää yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa ongelman ratkaisemiseksi, selviää LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn tuloksista.

LVI-TU: Ammatillinen työvoima ja työssäoppiminen 2021 - Vastavalmistuneet työntekijät

Osaaminen ei vakuuta työnantajia

Työvoimapulan taltuttamiseksi LVI-asennusyritykset ovat valmiita osallistumaan koulutuksen sisältöjen suunnitteluun ja ottamaan opiskelijoita työssäoppimaan. Osallistumisintoa lisää luultavasti myös se, että yritysten mielestä vastavalmistuneiden osaaminen ei ole riittävällä tasolla.

  • Yli 90 % vastaajista arvioi, että tutkinnon suorittaneiden osaaminen ei ole riittävä työelämään siirtymiseksi.
  • 70 % arvioi, että osaavan työvoiman saaminen on omalla alueella vaikeaa.
  • Alle puolet vastaajista on osallistunut alueensa koulutustarpeiden ennakointiin.
  • Työpaikkaohjaajien koulutusta ei ole tarjolla riittävästi.

Korona sai oppilaitokset varovaisiksi

Kyselyn tulokset harmittavat LVI-TU:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkistä.

  • Talotekniikka-alan opetusta ja tutkintoja pidetään hyvin laadukkaina. Koulutukseen on saatu hyvin hakijoita, ja työllistyminen on ollut korkealla tasolla myös taantuman aikana. Ilmeisesti asiat ovat sujuneet turhankin hyvin ja helposti. Poikkeusolot ovat paljastaneet, että keskusteluyhteys on selvästi heikentynyt.

Mäkisen mukaan koronaepidemia on saanut oppilaitokset hyvin varovaisiksi. Se on näkynyt myös työssäoppimisen määrässä, vaikka työmaat ovatkin pyörineet lähes normaalisti. Useat yritykset ovat kertoneet, että opiskelijoita olisi työmaille kaivattu.

Surkuttelun sijasta uuteen nousuun

Mäkisen mukaan tuloksia ei ole syytä jäädä surkuttelemaan. LVI-alan koulutuksen laatua on ennenkin nostettu yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä. Vuosituhannen vaihteessa heikosta vetovoimasta kärsinyt ala nousi kaikkien yllätykseksi nuorten suosikiksi. Tätä selitettiin alan ammattien arvostuksen nousulla ja hyvillä työllisyysnäkymillä.

  • Toivottavasti nyt käy niin, että tästä havahdutaan ja linjat aukaistaan uudelleen oppilaitosten ja yritysten välillä. Yrityksillä on hyvin selvä mielipide siitä, mitä opiskelijoiden pitäisi osata ennen työssäoppimaan tuloa ja myös siitä, mitä työpaikalla voidaan opettaa, Mäkinen kertoo.
  • Alan koulutuksen suosio on edelleen hyvällä tasolla ja alan työt vielä parempia. Nyt on aika huolehtia myös siitä, että koulutus vastaa nuorten odotuksiin työelämään siirtymiseksi.

Katso tulosgraafit

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen p. 045 8 99 9388,
Viestintäpäällikkö Pipsa Hiltunen p. 0400 287 939,