Vierivistä kivistä perustuksiin – perehdytyksen kolme kulmakiveä

Työn oppii tekemällä, sanovat. Ja totta se onkin. Mutta jotta homma lähtee heti alusta alkaen oikealle uralle, on yrityksen syytä panostaa kunnolliseen perehdytykseen. Kun perehdytyksen kolme kulmakiveä – tekeminen, työturvallisuus ja työkulttuuri – on hallussa, uusi työntekijä sujahtaa ketterästi työyhteisöön.

Perehdyttäminen on taitolaji, joka onnistuessaan palkitsee niin työnantajan kuin työntekijän. Työnantaja saa osaavan työntekijän; työsuhderiskit ja työn tekemisen fibat pienenevät, kun tulokas pääse heti kiinni työntekoon ja osaksi työnyhteisöä.

Yrityksen on hyvä laatia tarkka perehdytyssuunnitelma, johon kirjataan perehdytyksen kivijalat. Suunnitelma sujuvoittaa prosessia, kun jokaista uutta työntekijää varten ei tarvitse tehdä erillistä listausta, vaan perussuunnitelmaa mukautetaan tehtäväkohtaisilla perehdytyksillä, perehdyttäjillä sekä aikataululla. Muista myös kerätä palautetta ja kehittää perehdytysprosessianne!

Ensimmäinen kivijalka: tekeminen. Vaikka työntekijä hallitsee ammattinsa ja omat tehtävänsä, on syytä käydä läpi yrityskohtaiset työskentelytavat ja -käytännöt sekä työvälineet. Työntekijän ymmärrys omasta työsopimuksesta, vastuista, odotuksista sekä omasta roolista organisaation toiminnassa helpottaa työyhteisöön sujahtamista. Älä siis oleta, vaan kerro mitä työnantajana odotat työntekijältä!

Toinen kivijalka: työkulttuuri. Jokaisella työpaikalla on omanlaisensa toimintakulttuuri. Täynnä erilaisia toimintatapoja ja pelisääntöjä, niin kirjattuja kuin kirjaamattomia. Kerro ne myös uudelle työntekijälle: perehdyttämisessäkään tiedon panttaaminen ei ole kenenkään etu. Esimerkiksi rennot kahvipöytä- ja lounaskeskustelut ovat varsinaisia tietoiskuja ja syväluotauksia niin yrityksen, työntekijöiden kuin tulokkaankin sielunmaisemaan.

Kolmas kivijalka: työturvallisuus. LVI-alan työt ovat usein harmillisen otolliset työtapaturmille. Työpisteessä on useita työntekijöitä yhtäaikaisesti, työskentelytilat ja -asennot ovat haastavia ja korjauskohteissa on lisämausteena asukkaiden liikkuminen työmaalla. Työturvallisuus onkin iso osa perehdytystä: opasta työntekijät suoja- ja työvälineiden oikeaan käyttöön, turvallisiin työtapoihin ja työmaakäytäntöihin. Muista myös toimitila- ja kyberturvallisuus sekä vika- ja kriisitilannekäytänteet.

Työnantajan perehdyttämiseen käyttämä aika maksaa itsensä takaisin monikertaisesti, sillä asianmukaisesti perehdytetty työntekijä on motivoitunut, osaava ja viihtyy työssään. Se välittyy myös asiakkaille ja yrityksen muille sidosryhmille. Kaikin puolin win–win-tilanne siis.

Sanotaan, että vierivät kivet eivät sammaloidu. Hyvä niin, kunhan vierivät asianmukaisesti.
Pistetään siis kulmakivet kuntoon ja eikun perehdyttämään!

Pipsa Hiltunen, viestintäpäällikkö
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

LVI-TU Blogit 11-2021