Viimeiset kymmenen ja seuraavat sata vuotta: Osa 1 2012–2015
Jari Syrjälä
Fil. kand. Lauri Seppäsen kirjoittama liiton 90-vuotishistoriikki kuvaa LVI-Teknisten Urakoitsijoiden ja sen edeltäjäliittojen toimintaa kantayhdistyksestä, Suomen Putkijohtotyönantajainliitosta aina LVI-Teknisten Urakoitsijoiden ensimmäiseen kymmenvuotiskauteen. Tähän artikkeliin on koottu kiintopisteitä 90-vuotisjuhlia seuranneilta vuosilta toimitustyön valmistumiseen saakka sekä näkemyksiä seuraavilta sadalta vuodelta.
2012: Juhlavuodesta tuli rakentajille kohtuullinen
Odotettua paremman loppuvuoden johdosta rakentamisen vuosi kokonaisuudessaan oli ennakoitua parempi. Tosin valtion tukeman asuntotuotannon aloitukset jäivät alhaiselle tasolle viime vuonna.
Talonrakentamisen uudistuotannon volyymi laski vuonna 2012 arviolta noin 8,5 prosenttia ja vaikka korjaaminen lisääntyi, talonrakentamisen kokonaismäärä supistui noin 3 prosenttia. Heti vuodenvaihteessa uudisrakentamisen tila kääntyi kehnohkoksi, mutta korjausrakentaminen jatkoi tasaista kasvuaan. Putkiremonttien lisäksi alaa työllistivät lämmitystapamuutokset ja energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet.
Liiton historiikki ”Pitkä putki” julkistettiin 90-vuotisjuhlassa Helsingissä Kalastajatorpalla 12.10. Historiikista tehtiin video, joka sai ensiesityksensä juhlassa. Juhlaan osallistui runsaat 260 kutsuvierasta ja jäsentä, mukana olivat myös pohjoismaisten veljesjärjestöjen edustajat.
Juhlapostimerkin suunnitteli Jarkko Narvanne.
Juhlavuoden kunniaksi liitto lahjoitti 10 000 euroa Unicefin Schools for Asia -ohjelmaan vesi- ja saniteettihuollon järjestämiseksi kouluihin. Liiton jäsenet ja yhteistyökumppanit osallistuivat hankkeeseen, ja lahjoituksen kokonaismääräksi tuli yli 17 000 euroa.
Liiton toiminnan painopisteet vuonna 2012 olivat energiatehokkuus ja uusien säännöksien läpivieminen jäsenistöön, strategian 2012–2015 toimeenpanon käynnistäminen sekä osaamisen varmistaminen. Muita keskeisiä asioita olivat liiton 90-vuotisjuhlat, LVI-asennuksen imago sekä asennusten luvanvaraisuus.
LVI-TU käynnisti LVI-asennuksen ja liiton strategioiden toimeenpanon välittömästi niiden valmistuttua vuoden 2011 lopulla. Asiantuntijoista ja yritysedustajista muodostettiin kehittämisryhmiä, joiden tehtävänä on laatia LVI-asennusyritysten käyttöön konkreettisia toimenpidemalleja strategisista päämääristä valittujen painopisteiden toteuttamiseksi. Vuonna 2012 valmistui viisi raporttia, jotka lähetettiin jäsenille. Niiden hyödyntämistä tuettiin porrastetulla viestinnällä ja ajankohtaistapahtumilla. Raporteista suosituin oli ”Asennustyön sujuvuus ja työajan käyttö”.
Työmarkkinoilla toimihenkilöille solmittiin raamisopimuksen pohjalta jo vuoden 2011 marraskuussa työehtosopimus ajalle 1.5.2012–31.5.2014. Asentajille ja teknisille eristäjille saatiin ennen vanhan sopimuskauden umpeutumista työehtosopimus ajalle 1.3.2012–28.2.2014.
2013: Sukellus syvälle ja pitkään
Vuosi 2013 ei ollut rakentajille suopea. Heikko suhdanne jatkui, ja uudisrakentaminen vajosi ennätysalhaiselle tasolle. Asuntojen korjausrakentaminen pysyi kohtuullisena, vaikka talouskasvun pysähtyminen ja tukien osittainen loppuminen hidastivatkin luontaisen korjaustarpeen täyttymistä.
Ammattityövoiman saatavuus parani jonkin verran LVI-alalla, mutta toimihenkilöpulan ennakoitiin jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen runsaasta eläkkeelle siirtymisestä ja koulutusjärjestelmästä johtuen.
Valtiovallan toimenpiteet antoivat myönteisiä signaaleja alalle. Lisäbudjetissa myönnettiin 15 miljoonaa käynnistysavustuksia asuntojen perusparantamiseen vuodelle 2013 ja 100 miljoonaa vuoden 2014 talousarviossa. Näillä käynnistettiin runsaan miljardin korjaushankkeet, joista kokemuksen mukaan merkittävä osa kohdistui taloteknisiin peruskorjauksiin. Lisäksi kotitalousvähennystä päätettiin korottaa vuoden 2014 alusta.
Syksyllä solmitun työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisen työmarkkinaratkaisun toivottiin johtavan hitaampaan työvoimakustannusten kasvuun kuin mihin aiempina vuosina jouduttiin sopeutumaan. Rakennusala ei ollut ratkaisussa mukana kuin toimihenkilöiden osalta, sillä työntekijöiden Rakennusliitto ilmoitti jo ennen tunnustelujen käynnistymistä jäävänsä sopimuksen ulkopuolelle.
LVI-TU toteutti uuden konseptin mukaiset LVI-Päivät yhdessä teollisuuden ja tukkujen kanssa Tampereella lokakuussa. Palautteen mukaan päivät onnistuivat erinomaisesti niin ohjelman kuin näyttelyn ja muiden puitteiden osalta.
2014: Kolmas kehno vuosi
Vuonna 2014 LVI-asennus sinnitteli kolmatta peräkkäistä vuotta supistuvan uudisrakentamisen, kiristyvän kilpailun ja heikkenevän kannattavuuden kurimuksessa. Rakentaminen väheni noin 3 prosenttia 25,5 miljoonaan kuutiometriin ja vuoden aikana aloitettiin 24 500 asunnon rakentaminen. Taloudellinen epävarmuus piti kuluttajien ostohalut alhaisina, sen sijaan matala korkotaso houkutteli sijoittajia hakemaan vaihtoehtoisia tuottoja asunnoista.
Suhdannekyselyjen mukaan urakoitsijoiden tilanne uudisrakentamisessa oli kehno. Valoa talotekniikkaan ja LVI-asennuksiin toivat korjausrakentamisen tasainen 2,5 prosentin kasvu sekä ylläpitopalvelut, joiden hintataso kuitenkin lähti heikkenemään vuoden aikana. Syinä olivat muun muassa uusien yritysten tulo markkinoille sekä se, että isot tilaajat pyrkivät niputtamaan LVI- ja S-tarjouspyynnöt yhteen ja sisällyttämään matkakustannukset sekä matka-ajat tuntiveloitushintaan.
Kuparin ja öljyn maailmanmarkkinahinnat laskivat lähes puoleen kesästä alkaen. Raaka-ainehintojen putoaminen ei juurikaan näkynyt tuotehinnoissa. Matalista palkankorotuksista huolimatta kustannukset olivat nousu-uralla, mutta kiinteähintaiset urakat eivät joustaneet taloudellisesti.
LVI-TU sekä sähkö- ja teleurakoitsijoita edustava STUL kartoittivat YSE-ehtojen ongelmakohtia ja sopimuspoikkeamia sekä hakivat ratkaisuja ilmenneisiin ongelmakohtiin. Liitot tapasivat sekä näiden asioiden että uusien allianssitoteutusmuotojen johdosta tilaajien ja pääurakoitsijoiden edustajia, ja tapaamisissa sovittiin jatkotoimenpiteistä. Liittojen yhteistyön tiivistäminen todettiin tarpeelliseksi jatkossakin, sillä talotekniikkaratkaisut integroituvat yhä enemmän ja yhä useammat LVI-urakoitsijat ovat ottaneet sähkön palveluvalikoimaansa.
Liiton strategiaan sisältyvä asentajien työehtosopimuksen kokonaisuudistus käynnistettiin vuoden 2012 työehtoneuvottelujen jälkeen, jolloin LVI-TU ja Rakennusliitto perustivat asiaa käsittelevän työryhmän. Tarkoituksena oli uudistaa asentajien ja eristäjien työehtosopimus siten, että se mahdollistaa järkevän työnteon yritysten ja niiden asiakkaiden eri tilanteisiin. Tavoitteena oli työehtosopimus, joka sisältää alan hyvät käytännöt ja tehokkaat toimintamallit.
Työ valmistui sovittaessa 2014–2016 työehtosopimuksesta. Uudistusneuvotteluissa käytiin läpi työehtosopimuksen tekstit, palkkamääräykset ja urakkahinnoittelut. Valitettavasti työnantajien toivomaa kokonaisuudistusta ei syntynyt, vaan tuloksena oli lähinnä jäsentelyn ja tekstien selkeytykset.
2015: Lievää elpymistä
Rakentamisen neljä vuotta jatkunut alavire näytti kääntyneen vuoden 2015 lopulla lievään optimismiin. Vuosi oli LVI-urakoinnille olosuhteisiin nähden tyydyttävä, hintatasoltaan kuitenkin kehno. Talotekniikka ei vielä ehtinyt hyötyä loppuvuonna tapahtuneesta uudistuotannon lievästä elpymisestä.
Talotekniikka oli teknisesti yhdentymässä nopeasti, mutta edunvalvonta jakaantui LVI- ja S-aloja edustaviin liittoihin, mistä syystä talotekniikka ei hajanaisena saanut sille rakentamisen kentässä volyymillisesti ja lopputuloksen kannalta kuuluvaa painoarvoa. LVI-TU:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n 2012 aloittamaa yhteistyötä teknisen urakoinnin edunvalvonnan parantamiseksi laajennettiin kutsumalla Sähkötekniset työnantajat STTA mukaan. Konkreettisia toimenpiteitä tehtiin uusien yhteistyö- ja sopimusmallien kanssa sekä koulutuksessa ja viestinnässä.
Talotekniikan ja LVI-asennusten toimintaympäristö oli muuttunut ja muuttumassa tulevaisuudessa merkittävästi. Talotekniikkaan oli tulossa uusia mahdollisuuksia runsain mitoin, muun muassa muuttoliike ja asumistarpeiden muuttuminen, ympäristö- ja energiatehokkuus, uusiutuva energia, lähes nollaenergiarakentaminen sekä automaatio ja digitalisaatio.
Tätä muutosta kuvataan ja ennakoidaan LVI-asennuksen toimialastrategiassa 2016–2018 ”Kituuttavasta kilpailusta kunnon kasvuun”, joka oli yksi toimintavuoden merkittävimmistä ponnistuksista. Strategia julkistettiin LVI-Päivillä marraskuussa.
Työmarkkinoiden keskusjärjestöt sopivat 15.6.2015 työllisyys- ja kasvusopimuksen toisen jakson palkankorotuksista, minkä mukaisesti sovittiin myös talotekniikka-alan toimihenkilöiden palkat. Työntekijöiden työehtosopimusta jatkettiin vuodella ja palkat tarkistettiin yleisen linjan mukaisesti.
Lue jutun osa 2 – 2016-2019
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design
Lähteet:
Hagner Börje: Kun isoisä Fläktiltä pajatuhottimen osti. Tampere 2016.
Heinonen Sirkka & Ratvio Rami(toim.): Asumisen tulevaisuutta ennakoimassa. VTT:n tutkimusraportti. Espoo 2007.
Juuti Petri S., Katko Tapio S. ja Rajala Riikka P.: Sata vuotta vesihuoltoa Suomessa 1917–2017. Tampere 2017.
Paiho Satu ym.: Talotekniikan kehityslinjat. VTT tiedotteita 2379. Espoo 2007.
Pölönen Perttu: Tulevaisuuden identiteetit. Keuruu 2020.
Rouvinen Petri, Vartia Pentti, Ylä-Anttila Pekka: Seuraavat sata vuotta. Helsinki 2007.