Viimeiset kymmenen ja seuraavat sata vuotta: Osa 2 2016–2019
Jari Syrjälä
Vuosi 2016 jäi historiaan poikkeuksellisena vuotena. Harva uskoi Britannian eroon EU:sta tai Donald Trumpin valintaan USA:n presidentiksi, puhumattakaan niiden positiivisista vaikutuksista osakemarkkinoihin ja kansainväliseen talouteen.
2016: Työmarkkinayllätys
Rakentamisen kannalta toimintavuoden suurin yllätys syntyi työmarkkinoilla. Rakennusliiton ilmoitettua keväällä, että se ei lähde neuvottelemaan kilpailu-kykysopimuksesta, työnantajat valmistautuivat normaaliaikataulun mukaiseen neuvottelukierrokseen vuoden 2017 alkupuolella. Parhaaseen rapuaikaan Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto ilmoittivat, että ne ovat neuvotelleet ratkaisun, jolla työntekijöiden työehtosopimuksia jatketaan helmikuun 2018 loppuun.
Talotekniset modernisoinnit pitivät LVI-asennuksen volyymiä yllä vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Uudistuotannon vauhdittuminen alkoi näkyä kesällä ensin lisääntyneinä tarjouspyyntöinä ja syksyllä tilauksina. Talotekniikassa korjausrakentamisen tilanne pysyi koko vuoden kuitenkin uudisrakennusta parempana. Yritysten täystyöllistävä tilauskanta oli hieman pitkän ajan keskiarvoa alhaisempi. Työllisyystilanne oli keskimäärin hyvä, mutta alueelliset erot huomattavia.
Vuoden aikana liittoa ja sen toimintaa sekä taloteknistä edunvalvontaa vietiin monin tavoin ja toimenpitein kohti strategisia päämääriä. Vuoden painopisteet olivat taloteknisen urakoinnin aseman parantaminen, energiatehokkuus ja uudet energiaratkaisut sekä jäsenyhteistyö. Toiminnalle asetetut tavoitteet saavutettiin hyvin. Luottamusmieshallinnossa ja liiton toimistossa oli vahva pitkäjänteisen tekemisen meininki. Taloudellinen tulos oli aiempien vuosien tapaan selvästi budjetoitua parempi.
2017: Vilkas asuntorakentamisen vuosi
2017 oli hyvä vuosi erityisesti talonrakentajille ja toimeliaisuudessa kohtuullinen myös talonrakentamiseen sidoksissa oleville erikoisurakoitsijoille. Asuntojen rakentaminen ylitti määrällisesti rohkeatkin ennusteet, ja toimitilarakentaminenkin oli vilkasta pääkaupunkiseudulla ja eräissä muissa kaupungeissa. Korjausrakentaminen jatkoi vakiintuneella parin prosentin kasvuvauhdilla, vaikka tarvetta voimakkaampaankin lisäykseen olisi ollut.
Vilkas uudisrakentaminen vähensi korjausrakentamisen ja huollon osuutta jäsenyritysten liikevaihdossa. Seurauksena kunnossapidosta laistaminen kerrytti suurempaa korjaustarvetta. LVI-asennusliikkeiden liikevaihdot eivät vuoden lopulla kasvaneet niin paljon kuin vielä keväällä ja kesällä odotettiin. Vaikka kannattavuus parani lievästi, rakentamisen huippu jäi LVI-urakoitsijoille taloudellisesti vain tyydyttäväksi.
Vuoden lopulla alkoi näkyä merkkejä rakentamisen tahdin hidastumisesta. Aloitetut ja käynnissä olleet kohteet toivat LVI-urakoitsijoille töitä vielä pitkälle vuoteen 2019.
LVI-asennuksen strategia ohjaa vuosittain tehtäviä toimintasuunnitelmia ja strategian toteutumista arvioidaan toimintakertomuksen valmistelun ja käsittelyn yhteydessä. Työn vaikuttavuutta mitataan jäsenkunnalle tehtävillä kyselyillä. Strategiakauden 2016–2018 toimialan menestyksen kannalta keskeiset kuusi keihäänkärkeä oli aikataulutettu strategiakaudelle. Selkeästi haasteellisimmaksi toiminta-alueeksi todettiin digitalisaatio, jonka vaikutusten konkretisoiminen oli vaikeaa sekä puhujille ja kirjoittajille että vastaanottajille.
Jäsenyrityksiä rohkaistiin perehtymään digitalisaatioon ja sen vaikutuksiin omaan toimintaan aihetta käsittelevillä lehtiartikkeleilla ja blogikirjoituksilla. Jäsenten näkemysten laajentamiseksi suunniteltiin talotekniikka-alan opetusta järjestävien ammattikorkeakoulujen kanssa ns. TATEhack, jossa monialaiset opiskelijaryhmät ideoivat niitä LVI-asennuksen ja liiketoiminnan vaiheita, joita digitalisaation avulla voidaan tehostaa.
2018: Rakentamisen suhdannehuippu
Vuonna 2018 saavutettiin rakentamisen suhdannehuippu, vaikka talotekniikassa se oli vasta edessä. Rakennuslupien määrä alkoi laskea kesän jälkeen, jopa niin voimakkaasti, että media julisti rakentamisen romahtamista. Arvioissa unohtui, että lupamäärien muutokset vaikuttavat pitkällä, jopa vuosien jänteellä, ja varmasti yrityksillä oli käynnistämätöntä lupavarantoakin. Suurempi virhe oli se, että lähtöasemana pidetään tasoa, joka oli noin 50 prosenttia pitkän aikajänteen yläpuolella. Pudotuksessa oli kyse volyymin laskeutumisesta lähemmäs tarpeen mukaista tasoa.
Gryndirakentamisen vauhtihuumassa unohdettiin, että korjausrakentaminen on noin puolet talonrakentamisen arvosta, asuinrakennusten korjaaminen on jopa merkittävästi uudistuotantoa suurempaa. Kiivaan uudisrakentamisen myötä ylläpito oli jäänyt taka-alalle, mikä yhdessä tekemättä jääneiden korjausten kanssa kasvatti muutenkin suurta korjausvajetta. Paikoin oltiin tilanteessa, että vielä muutama vuosi sitten saneerauskelpoista kohdetta ei enää kannattanut korjata.
LVI-urakoitsijoilla oli syksyllä mittaushistorian pisin tilauskanta. Työn alla ja tilauskannassa on paljon hankkeita, joilla mennään pitkälle vuoteen 2019, vaikka yhtään uutta kohdetta ei käynnistyisi. Korjausrakentamisen näkymät ovat myönteiset. Hyvinkin mahdollista on, että talotekniikassa ei suhdannehuippua ole vielä ohitettu.
Liiton toiminnan tavoitteet 2018 olivat
- kustannusvaikutuksiltaan maltilliset tes-ratkaisut työrauhan säilyessä
- taloteknisen yhteistyön syventäminen ja talotekniikkaurakoinnin aseman vahvistaminen
- talotekniikka-alan vahvistaminen yritysten ja oppilaitosten yhteistyönä
- painopisteitä tukeva vahva vaikuttaminen ja viestintä.
Yhteenvetona voidaan todeta tulosten syntyneen suunnitellusti. On kuitenkin todettava, että työnantajia tyydyttävän tes-ratkaisun aikaansaaminen edellytti työsulku-uhan käyttöä.
Toimintavuosi oli myös LVI-asennuksen toimialastrategian ja liiton strategian 2016–2018 viimeinen toimeenpanovuosi. Seuraavien kolmen vuoden strategian valmistelu keskeytettiin, kun sähköurakoitsijat esittivät yhteisen strategian tekemistä. Työ käynnistettiin ripeästi.
2019: Strategioiden ja vaihdosten vuosi
2019 oli uudistettujen ja uusien strategioiden käyttöönottovuosi. Vuoden alussa hyväksyttiin sijoitusstrategia ja työehtosopimusstrategia. Edellinen oli päivitys vuodelta 2016, mutta työmarkkinapolitiikan vuodelta 2004 toimitusjohtaja kirjoitti kokonaan uusiksi.
Ympäristöministeriö käynnisti yhdessä Motivan, VTT:n ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa uuden pitkän aikavälin peruskorjausstrategian laatimisen. Strategian laatiminen oli osa vuonna 2018 voimaan tullutta uudistettua EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä. Sen mukaan jäsenmaiden tuli laatia pitkän aikavälin peruskorjausstrategia rakennuskannan muuttamiseksi erittäin energiatehokkaaksi ja vähähiiliseksi vuoteen 2050 mennessä.
Työpajoihin LVI-TU:sta osallistuivat toimitusjohtaja Jari Syrjälä ja toimialapäällikkö Arvo Ylönen.
Eduskuntavaalit olivat edessä, ja koska LVI-TU:n mielestä korjausrakentaminen oli edennyt nihkeästi ja alipainotettuna Rakennusteollisuus RT:n tavoitteissa, hallitus hyväksyi Syrjälän laatiman tausta-muistion energiatehokkaan korjausrakentamisen tavoitteiksi seuraavalle hallituskaudelle. Muistio jaettiin asiaan liittyville sidosryhmille.
Tärkein strateginen hanke oli kuitenkin yhdessä Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n kanssa punnerrettu Talotekniikka-asennuksen strategia. Se esiteltiin lokakuussa LVI-Päivillä ja Sähköurakoitsijapäivillä marraskuussa Hämeenlinnassa. Vastuu toimeenpanosta ositettiin liittojen uusille toimitusjohtajille, LVI-TU:n Mika Hokkaselle ja STUL:n Kai Puustiselle, mutta ensimmäisen version toimeenpanosuunnitelmaksi vuosille 2020–2021 laativat aiemmat toimitusjohtajat Syrjälä ja Kyllönen.
Liiton silloinen puheenjohtaja Ville Hälinen pohti kesällä 2016 oman kautensa pituutta ja tiedusteli johtokunnan kesäkokouksessa toimitusjohtajan suunnitelmia eläkkeelle siirtymisestä. Toiminnan häiriöttömän jatkuvuuden vuoksi ei ole suotavaa toimitusjohtajan eläkkeelle siirtymisen ja puheenjohtajan vaihdoksen sattuminen samoihin aikoihin, joten asia päätettiin siirtää jatkovalmisteluun. Suunnitelman työstämiseen osallistuivat puheenjohtaja Hälinen, varapuheenjohtaja Pesu ja toimitusjohtaja Syrjälä. Suunnitelman mukaan Hälinen jatkaa vuoden 2018 syyskokoukseen ja Syrjälä jää eläkkeelle vuoden 2019 lopussa.
Toimitusjohtajan rekrytointia varten perustettiin työryhmä, johon kuuluivat puheenjohtaja Heikki Pesu, varapuheenjohtaja Mika Nikula ja aiempi puheenjohtaja Ville Hälinen. Konsultiksi valittiin Ares Partners, ja rekrytointi toteutettiin avoimen haun ja suorahaun yhdistelmänä. Runsaslukuisesta sopivien ehdokkaiden joukosta toimitusjohtajaksi valittiin oik. kand., varatuomari Mika Hokkanen.
Tutustu jutun 1 osaan: vuodet 2012-2015
Kuva Tiia Javanainen, Purotie Design
Lähteet:
Hagner Börje: Kun isoisä Fläktiltä pajatuhottimen osti. Tampere 2016.
Heinonen Sirkka & Ratvio Rami(toim.): Asumisen tulevaisuutta ennakoimassa. VTT:n tutkimusraportti. Espoo 2007.
Juuti Petri S., Katko Tapio S. ja Rajala Riikka P.: Sata vuotta vesihuoltoa Suomessa 1917–2017. Tampere 2017.
Paiho Satu ym.: Talotekniikan kehityslinjat. VTT tiedotteita 2379. Espoo 2007.
Pölönen Perttu: Tulevaisuuden identiteetit. Keuruu 2020.
Rouvinen Petri, Vartia Pentti, Ylä-Anttila Pekka: Seuraavat sata vuotta. Helsinki 2007.