Viimeiset kymmenen ja seuraavat sata vuotta: Osa 3 2020–2021
Jari Syrjälä
2020: Rakentamisen tahti pysyi hyvänä koronasta huolimatta
Rakentamisen aktiviteetti säilyi ennakoitua korkeammalla tasolla. Edellisvuoden korkea aloitustaso, suuret elvytystoimet ja matala korkotaso tukivat etenkin asuntorakentamista. Työmaiden toiminta jatkui koronapandemiasta huolimatta lähes normaalina, koronarajoitustoimet kohdistuivat korjausrakentamiseen uudisrakentamista enemmän. Talotekniikan huoltotoimet pysähtyivät monessa kiinteistössä lähes kokonaan.
Korona vaikutti myös työehtoneuvotteluihin, jotka saatettiin loppuun etäyhteyksin. Toimihenkilöyhteenliittymän (LVI-TU, Palvelualojen työnantajat PALTA ja Sähkötekniset työnantajat STTA) ja Ammattiliitto Pron välisissä neuvotteluissa päästiin neuvottelutulokseen vasta vanhan sopimuksen jo umpeuduttua. Tästä huolimatta alalle ei kohdistunut työtaistelutoimenpiteitä tai niiden uhkia. Neuvottelut RT:n kaikkien sopimusalojen ja Rakennusliiton kanssa käytiin hyvissä ajoin ennen vanhan sopimuksen umpeutumista ja neuvottelutulos saavutettiin vanhan sopimuksen voimassaollessa. Työehtosopimuksiin neuvoteltiin lisäpöytäkirjat, joilla kevennettiin korona-aikana yt-menettelyä, lomauttamista ja lomautusilmoitusaikoja.
LVI-TU aloitti sähkö- ja teleurakoitsijoita edustavan STUL:n kanssa yhteistyönä vuonna 2019 syntyneen Talotekniikka-asennuksen strategian toimeenpanon. Vuonna 2020 LVI-TU ja STUL valmistelivat Talotekniikkaliiton sääntömuutosta ja tekivät muita valmistelevia toimenpiteitä vuonna 2021 toimintansa uudelleen aloittaneen Talotekniikkaliiton osalta.
Korona vaikutti liiton toimintaan tiedottamismäärän lisääntymisenä. Jäsenet saivat nopealla aikataululla ajankohtaista tietoa muun muassa epidemian vaikutuksista työntekijöiden työsuhteiden sisältöön. Fyysisiä kokouksia ja tapahtumia ei voitu pitää, ja useimmat kokoukset hoidettiin Teamsin välityksellä.
Alkuvuosi 2021
LVI-alalle tärkeän korjausrakentamisen merkitystä korostettiin viestinnällisin toimenpitein yhteistyössä Rakennusteollisuus RT:n kanssa. RT:hen perustettiin kaikki toimialat kattava korjausrakentamisen työryhmä, jonka vetäjänä on LVI-TU:n toimitusjohtaja.
Talotekniikkaliitto järjestäytyi uudelleen Talotekniikka-asennuksen strategian mukaisesti ja aloitti toimintansa. Liiton jäseninä ovat LVI-TU ja STUL, jotka jatkavat toimintaansa itsenäisinä liitoina. Talotekniikkaliittoon keskitetään yhteinen elinkeinopoliittinen edunvalvonta molempien liittojen hoitaessa itsenäisesti oman sektorinsa edunvalvonnan. Työmarkkinatoiminnot LVI-TU järjestää edelleen osana RT:n liitoyhteisöä.
Koulutuspolitikan epäkohtia, esimerkiksi puutteita työelämälähtöisyydessä ja koulutuksen järjestäjien toiminnassa, on nostettu median kautta laaja-alaiseen julkiseen keskusteluun. Yhdessä muiden LVI-järjestöjen kanssa tehdyt alan vetovoimahankkeen toimenpiteet ovat onnistuneet hyvin.
Tutustu edellisiin osiin
Osa 1 2012–2015
Osa 2 2016–2019
Juttusarjan viimeinen osa – Seuraavat sata vuotta – julkaistaan joulukuussa 2022.
Kuva: Tiia Javanainen, Purotie Design
Lähteet:
Hagner Börje: Kun isoisä Fläktiltä pajatuhottimen osti. Tampere 2016.
Heinonen Sirkka & Ratvio Rami(toim.): Asumisen tulevaisuutta ennakoimassa. VTT:n tutkimusraportti. Espoo 2007.
Juuti Petri S., Katko Tapio S. ja Rajala Riikka P.: Sata vuotta vesihuoltoa Suomessa 1917–2017. Tampere 2017.
Paiho Satu ym.: Talotekniikan kehityslinjat. VTT tiedotteita 2379. Espoo 2007.
Pölönen Perttu: Tulevaisuuden identiteetit. Keuruu 2020.
Rouvinen Petri, Vartia Pentti, Ylä-Anttila Pekka: Seuraavat sata vuotta. Helsinki 2007.