Visselblåsare

Jos haluaa mainetta tulevaisuuden tuntijana, ei kannata investoida kristallipalloon. Riittää, että tarkkailee mitä Ruotsissa touhutaan. Vuosi tai kaksi ja sama toistuu meillä.

Seuraava tuliainen lännestä, niin ennustan, on visselblåsare. Suomennettuna se tarkoittaa ilmiantajaa tai kantelijaa. Kun näillä sanoilla on suomen kielessä ikävä kaiku, käytetään tässä nimitystä vislaaja.

Vislaaja saa nimettömästi ilmiantaa yrityksen tai sen alihankkijoiden toiminnan epäkohtia ja väärinkäytöksiä. Kantelut päätyvät yritysturvallisuuden vastuullisille, eettisille neuvostoille tai vastaaville korkeille tahoille.

Puskista ampujan, anteeksi, vislaajan henkilöllisyyden kaikkinaiseksi varjelemiseksi kanteluiden välittäminen voidaan ulkoistaa, bisneksen haistaneet palveluntarjoajat ovat jo liikkeellä. Kehittyneimmissä järjestelmissä vislaajan kanssa voi anonyymista olla vuorovaikutuksessa lisätietojen saamiseksi.

Rakentamisen ja talotekniikan aloilla Ruotsin suurimmilla yhtiöillä kuuluu otetun visselblåsar-systeemi käyttöön. Samoja yhtiöitä toimii meilläkin.

Aloitelaatikoista aika on ajanut ohi. Ruuvataan tilalle kanteluboxit.

Henri Juva
Quattro Mikenti Group Oy:n toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n puheenjohtaja 2007 – 2014