Vuoden 2022 sähköurakoitsija Sähkösuomilammi Oy – Jatkuva kehittäminen siivittää menestykseen

Parkanolainen Sähkösuomilammi Oy palkittiin Vuoden 2022 sähköurakoitsijana 24.11. 2022 Sähköurakoitsijapäivillä Tampereen Rosendahlissa. Tunnustuksen vastaanottivat toimitusjohtaja Sami Suomilammi ja hallituksen puheenjohtaja Harri Suomilammi.

Sähkösuomilammi Oy:n toimitusjohtaja Sami Suomilammi, hallituksen puheenjohtaja Harri Suomilammi, sähköasentaja Henri Suomilammi, sähköasentaja Vesa Niemenmaa ja sähkötöiden johtaja Harri Grönfors ja STULin hallituksen puheenjohtaja Jarmo Töyräs

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry nimeää vuosittain jäsenistöstään sähköurakoitsijan, jonka toiminta ja tulokset ovat hyvä esikuva koko alalle. Valitsijaraati arvostaa urakoitsijan liiketoiminnan kannattavuutta, vastuullista toimintatapaa, hyvää mainetta ja aktiivista osallistumista liiton toimintaan.

Parkanolainen perheyritys Sähkösuomilammi Oy on perustettu kolmen Suomilammin veljeksen toimesta vuonna 1981, jolloin Martti Suomilammi sai asennusoikeudet ja kaksi muuta veljestä, Erkki ja Harri Suomilammi, olivat opiskelleet sähköasentajiksi. Urakointia tehtiin aluksi pientaloihin, joista siirryttiin jo vuoden jälkeen isompiin kohteisiin ja ripeä kasvu alkoi.

Vahvuus joustavuudessa ja toimintavarmuudessa

Sähkösuomilammi-konsernin liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella 12 miljoonaa euroa. Yrityksen kannattavuus on kohdillaan ja Sami Suomilammin mukaan edelleen viime vuosina parantunut. Sähköurakointia harjoitetaan käytännössä koko maassa.

  • Kauppakeskukset eri puolella Suomea ovat meille tärkeä asiakasryhmä. Yksi vahvuutemme on joustavuudessa eli teemme sähköurakointia käynnissä olevan kaupan ehdoilla, sanoo Sami Suomilammi.
  • Viimeisimpänä valikoimaamme ovat tulleet paloilmoitinjärjestelmiin sekä kameravalvonta- ja tietoverkkojärjestelmiin liittyvät työt, ja keskijännitepuolen osaamista on hankittu lisää. Sähköautojen latauspisteiden tekeminen on myös kasvava suunta, ja pikalatausasemia on tehty jo useamman vuoden ajan. Myös aurinkosähköä rakennetaan, mutta toistaiseksi vain pienessä määrin, täydentää Harri Suomilammi.

Henkilöstö on tukipilari – ”Tällä orkesterilla homma luonaa”

Sami Suomilammi ja Harri Suomilammi ovat yrityksen pääomistajat. Miehet ovat hitsautuneet vuosien saatossa vahvaksi työpariksi. Heidän kanssaan yrityksessä työskentelee tällä hetkellä noin 35 asentajaa sekä muutama toimihenkilö. Tätä joukkoa omistajapari kiittää yrityksen tukipilariksi.

  • Menestyksen tekijöinä haluamme nostaa esiin paitsi omat perheemme, jotka antavat vankkumattoman tuen yrittäjyyden arkeen, myös yhteen hiileen puhaltavan henkilökuntamme. Se on tämä meidän sähköinen orkesterimme, jolla homma luonaa, sanovat Sami ja Harri.

Omistajakaksikko on koko ajan saavutettavissa ja näkyvillä. He määrittelevät itsensä ihmis- ja asentajaläheisiksi.

  • Puhelimet ovat aina auki, se on ollut periaatteena jo Erkin ajoilta, ja siitä saamme kiitosta niin asentajilta kuin asiakkailtakin. Jommankumman meistä tavoittaa aina ihan varmasti, toteavat Sami ja Harri Suomilammi.

Vastuun antaminen kasvattaa

Yrityksessä on ymmärretty kokonaisvaltaisen laadun ja sen systemaattisen kehittämisen merkitys. Käytössä on ISO 9001 -laatujärjestelmä, mikä on pienyritysvaltaisella sähköurakointialalla poikkeuksellista.

  • Parannamme toimintaamme koko ajan. Juuri äskettäin päivitimme ISO 9001 -standardin, kun uusimme TU- eli Turvaurakoitsijasertifikaatin. TT- eli Talotekniikkasertifikaatti on työn alla. PI-paloilmoitinluvat on myös aivan äskettäinen hankintamme, luettelee Harri Suomilammi.
  • Tällä alalla pitää koko ajan olla hereillä ja kehittyä, jotta pärjää. Jokainen päivä on tavallaan koulutuspäivä, Sami Suomilammi summaa.

Miltä näyttää tulevaisuus?

  • Hankala sanoa, vaikka onkin kohta jo 20 vuotta takana toimitusjohtajana. Paljon kysymysmerkkejä aiheuttavat sota, pandemiat ja esimerkiksi se, jatkuuko tavarapula vielä pitkäänkin ja että tuleeko taantuma ja miten pian, pohdiskelee Sami Suomilammi.
  • Silti olen positiivinen ja sanon, että osaavalle ja hyvälle porukalle löytyy aina työtä. Ollaan joustavia, kun markkinat muuttuvat!
    Hän näkee talotekniikka-alan toimijoille runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia. Sähköautoilun yleistyessä tarvitaan lisää latausasemia ja yksi merkittävä osa-alue ovat aurinkosähköjärjestelmät.

Lähde ja lisätietoja: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL