YLE: Hintakilpailu verottaa LVI-alan kannattavuutta – osa yrittäjistä ottaa alikatteisia töitä vastaan

LVI-alalla toimivien yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö kertoo, että urakoissa kilpailu on koventunut jopa niin, että töitä otetaan vastaan vaikka katteet eivät riitä.

LVI-alalla uudisrakennuspuolella eletään niukkaa aikaa. Rakennuspuolella urakkamäärät ovat hiipuneet ja töitä ei ole tarjolla entiseen malliin.

Hintakilpailua kiristävät kiinteistö- ja rakennusalan hiipuminen sekä rakennuskustannusten jatkuva nousu. Kovinta hintakilpailua käydään pääkaupunkiseudulla.

– Kyllä hinnat on menneet sellaiselle tasolle, että usealle yritykselle ei ole mahdollista tehdä liiketoimintaa. Osalla painaa vielä edellisen laman aikana otetut työt. Jos otetaan lisää alikatteista työtä, niin tämä johtaa siihen, että näemme konkursseja ja lopetuksia lähivuosina, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-tekniset urakoitsijat LVI-TU ry:stä ennustaa.

– Puhutaan varsin vaikeasta ajasta. Kun seuraa rakentamisen vaihtelua, meidän jäsenistä yli puolella uudisrakentamisessa on kehno tilanne. Korjausrakentamisessa tilanne on jonkun verran parempi. Otetaan esimerkiksi vuosi 2006, jolloin bruttokansantuote oli samaa tasoa kuin tänä vuonna, olemme tulleet käyttökatteessa ja liiketuloksissa ollaan tultu 2,5 % alas.

Tekijöille silti tarvetta

Konkurssiaaltoon Syrjälä ei kuitenkaan usko. Tämä johtuu siitä, että korjausrakentamisen ja huoltopalveluiden puolella alan hankala tilanne ei näy ainakaan vielä. Huoleen on kuitenkin syytä.

– Uudisrakentamisen lama siirtää työvoimaa korjausrakentamispuolelle. Tällöin korjausrakentamiseen tulee ylitarjontaa. Kun kaikki haluavat pysyä markkinoissa, niin hintakilpailu menee äärimmäisen kovaksi.

Syrjälän mielestä alan ahdingosta ei voi päätellä, ettei LVI-alalla tarvittaisi lisää tekijöitä.

– Alalla on tasapaino työntekijöiden putki- ja ilmastointiasentajista sekä teknisistä eristäjistä. Sen sijaan projektinhoitajista ja työnjohtajista on kova pula.

LVI-alalle on asetettu paljon toiveita esimerkiksi putkiremonttien vuoksi. Syrjälä myöntää, että töitä alalla on luvassa, mutta tämän hetkiseen ahdinkoon niistä ei ole apua.

– Tekijöille on tarvetta. Viimeistään vakuutusyhtiöiden toimenpiteet pistävät remontteja käyntiin. Nyt tehdään vuodessa noin 15 000 kohteessa putkiremontti, ensi vuosikymmenenä määrän odotetaan tuplaantuvan. Jää kuitenkin nähtäväksi miten nämä ennustukset aikanaan toteutuvat, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset urakoitsijat ry:stä kertoo

YLE Uutiset 3.12.