YLE: ”Pahimmassa tapauksessa voi polttaa talonsa” – vesijohdon sulatus on ammattilaisen hommaa

Putkifirmat saivat sulatuskeikkoja heti, kun pakkaset alkoivat. Jäätynyt putki saattaa haljeta, jos sää lauhtuu äkisti tai jos putkea sulattaa huolimattomasti itse.

Putkien sulatusta tekevillä LVI-alan yrityksillä on jo ehtinyt olla muutamia sulatuskeikkoja. Useimmiten putki jäätyy vanhassa talossa.

– Jos putki jäätyy uudessa rakennuksessa, kyse on todennäköisesti jonkinlaisesta rakennusvirheestä, sanoo LVI-yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö LVI-TU:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen.

Sään lauhtuminen vie ojasta allikkoon

Usein sanotaan, että putket jäätyvät sään lauhtuessa. Väite ei ole täysin tarkka. Putki jäätyy pakkasella, mutta sulaminen saattaa aiheuttaa putkirikon ja sitä kautta ison laskun.

– Putkeen kertyy painetta, kun jää sulaa. Jos paine ei pääse tasaantumaan putkessa kumpaankaan suuntaan, putki antaa lopulta heikosta kohtaa periksi, selittää Mikko Keskikastari turkulaisesta LVI-Keskikastarista.

Sekä Ylönen että Keskikastari perustelevat ammattilaisen kutsumista paikalle vahinkojen minimoimisella.

– Viimeinen virhe on sulattaa putkea föönillä. Siinä vaan tehdään nopeutetusti se, minkä lauhtuminen aiheuttaisi muutenkin, eli putken paine nousee. Sulatus voi vaatia sen, että se putki katkaistaan jostakin ja sulatetaan sisältä, Keskikastari sanoo.

– Joskus näitä yritetään sulattaa avotulella. Pahimmassa tapauksessa voi polttaa talonsa, Arvo Ylönen varoittaa.

YLE