Skip to Content

Laita lämmitys kesätauolle – säästä energiakuluissa

Aurinko lämmittää jo mukavasti. On aika kytkeä lämmitys pois päältä ja tarkistuttaa järjestelmän toiminta. Näin säästät energiaa, ja pitkällä juoksulla myös kukkaroasi.

Kytke lämmitys pois päältä

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä.

  • Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.
  • Erityisesti vanhojen talojen verkoston vedessä on sakkaa, joka voi laskeutua pumpun pesään ja jumiuttaa sen. Pari kertaa kesässä kannattaakin pumppu käynnistää hetkiseksi.

Taloyhtiöissä lämmitysjärjestelmän käyttö ja huolto ovat taloyhtiön vastuulla. Omakotitalon omistaja puolestaan vastaa talonsa laitteista.

Tilaa vuosihuolto

Kun lämmitys on pois päältä, kannattaa tarkistuttaa järjestelmän muiden osien toiminta. Säännöllinen tarkistus ja huolto pienentävät talvisia häiriöriskejä.

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka pitää ajoittain tarkistaa ja tarvittaessa uusia, esimerkiksi patteritermostaatit, varoventtiilit tai paisunta-astia. Erityisesti kattilalaitosten puhdistus ja polttimien huolto on hyvä teettää kesällä. Näissä asioissa kannattaa kääntyä LVI-alan ammattilaisten puoleen.

Suunnittele tulevaisuutta

Lämmityslaskua – ja ympäristökuormitusta – voi pienentää myös siirtymällä vaihtoehtoisiin energiamuotoihin. Esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö sopivat mainiosti moniin kiinteistöihin, ja ovat ympäristöystävällisiä lämmitysratkaisuja.

Lisätietoa

Juha-Ville Mäkinen Erityisasiantuntija +358 45 899 9388 juha-ville.makinen@lvi-tu.fi
Back to Top