Skip to Content

Asuntorakentamista rasittavat uusien asuntojen ylitarjonta, hidas talouskehitys ja aiempaa korkeammat korot

Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi raportissaan, että rakentaminen vähenee tänä vuonna. Käännettä odotetaan kuitenkin jo loppuvuodelle. Ennakoidut korkojen lasku ja talouskasvun kiihtyminen palauttavat rakentamisen kasvuun vuonna 2025.

Rakentamisen alkuvuosi näyttää synkältä. Asuntorakennuslupia on myönnetty alle puolet edelliseen vuoteen verrattuna. Asuntorakentamisen aloituksia oli myös selvästi vähemmän kuin vuotta aiemmin. Valmistuneiden rakennusten määrä on syksystä lähtien laskenut. Odotettavissa on, että valmistuvien rakennusten määrä laskee myös kuluvan vuoden kevään aikana.

Rakennusalan suhdanneryhmä ennustaa, että rakentamisen määrä vähenee 3–4 prosenttia tänä vuonna mutta ensi vuosi on jo selvästi positiivinen. Suhdanneryhmä korostaa, että asuntojen kysyntää ylläpitävät tekijät eivät ole poistuneet, vaikka tällä hetkellä asuntomarkkinat vaikuttavatkin olevan pysähdyksissä. Ensiasunnon ostajat piristivät asuntokauppaa viime vuoden lopulla väliaikaisesti.

Toimitilarakentamisessa muutokset ovat pienempiä. Kun rakennuskustannusten kasvu on hidastunut ja resursseja on vapautunut, entistä useampi suunnitteilla ollut hanke on muuttunut kannattavaksi, mikä piristää rakentamista.

Korjausrakentaminen vähentyi viime vuonna, eikä kasvua odoteta ennen vuotta 2025

Korjausrakentamisen määrä väheni muutaman prosentin vuonna 2023, myös vuosi 2024 on pienellä miinuksella. Vaimea korjausrakentaminen näkyy muun muassa asuntojen peruskorjausaikomuksissa, jotka ovat vähentyneet vuoden 2022 alusta lähtien. Asumiskustannusten nousu, nousseet korot, korjausurakoiden ja materiaalien hintojen nousu, kuluttajien heikentynyt ostovoima sekä rahoituksen saannin tiukentuminen olivat korjausrakentamisen vähenemisen taustalla vuonna 2023.

Vuonna 2024 kuluttajien ostovoiman paraneminen ja koronlaskuodotukset tukevat korjausrakentamista. Korjausrakentamisen kustannusten nousu on pysähtynyt, mutta kustannustaso on edelleen korkea. Kuluttajien korjausaikomukset ovat kuitenkin edelleen matalalla eikä kasvu käynnisty vielä ennen vuoden 2024 loppua. Vuonna 2025 odotetaan noin prosentin kasvua.

Lähde: valtiovarainministeriö

Back to Top