Skip to Content

EK:n suhdannebarometri: Elinkeinoelämän luottamus kääntyi laskuun

Teollisuutta lukuun ottamatta kaikilla päätoimialoilla nähtiin laskua. ”Kahden nousukuukauden jälkeen yritysten luottamus kääntyi taas laskuun. Uusimmat luottamuslukemat vahvistavat vaikeaa alkuvuotta koko yrityskenttään. Tilastokeskuksenkin ennakkotietojen perusteella talouskasvu hyytyi selvästi odotettua enemmän heti alkuvuonna. Mutta nämäkin tiedot tulevat tarkentumaan lähikuukausien aikana”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Rakentamisen luottamus laskussa

Helmikuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku laski arvoon -42. Saldoluku oli kaksi pistettä vähemmän kuin tammikuun tarkistettu lukema. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Tilauskanta kohentui hieman edelliskuukauden tasolta, mutta on yhä selvästi alle normaalina pidetyn tason. Odotukset rakennusalan henkilöstömäärän suhteen synkkenivät selvästi.

EU-maista rakentamisen luottamus oli tammikuussa Suomessa kaikkein heikointa.

  • Erityisen hankala tilanne on yhä rakentamisessa. Kun luottamus ei ole vieläkään kääntynyt nousuun, on selvää, että keväälläkään vasarat eivät työmailla juurikaan pauku. Lisääntyneet konkurssit ja muutosneuvottelut taloudessa heijastuvat myös palvelualoille ja vähittäiskauppaan, joissa nähtiin vaihteeksi isompia pudotuksia luottamusluvuissa, Pakarinen toteaa.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Back to Top